Samsung SGH-C100: 65 tisíc důvodů k radosti (test)

Nový Samsung SGH-C100 přichází na pulty obchodů, aby ukázal, kdo bude v následujících měsících králem střední kategorie. Jeho devizou bude velikost, displej, GPRS, IrDA, Java a cena. Dostane i vás?

Pravděpodobnost, že v Česku natrefíte na telefon značky Samsung klasické koncepce, je minimální. Většinu produkce korejského Samsungu na českém trhu totiž reprezentují stále oblíbenější véčka. Během letních prázdnin se však pravděpodobnost razantně zvýší, neboť se na pultech obchodů objeví novinka, která si váš zájem opravdu zaslouží. Telefon klasické koncepce, atletické postavy, vybavený tak akorát a za velmi slušnou cenu.

   

Nenápadný, ale účelný

Hned při prvním kontaktu s telefonem zjišťuji, že je příjemně tenký a lehký. Tabulkové hodnoty mě v tomto jen ujišťují – hmotnost 76 g a tloušťka jen 17 mm. Příkladné slícování jednotlivých dílů ještě umocňuje dobrý dojem z telefonu. Kvalita je zde znát z každého detailu. Čelní strana telefonu se nese ve stříbrné barvě a pouze blok kláves trhá partu svým chromovaným provedením. Zadní část s výrazným podpisem výrobce si dobře rozumí s kovově šedou barvou. Na obou bocích telefonu nezbylo mnoho prostoru, ale i přesto zde naleznete stříbrné kolébkovité tlačítko a sklíčko IrDA portu. Nechybí ani poutko pro zavěšení či konektor externí antény. Jelikož telefon nedisponuje výměnnými kryty, baterii lze vyloupnout přímo ze zadní strany. Pro mnohé bude jistě příjemným překvapením, když zjistí, že v telefonu pracuje baterie typu Li-Pol.

 

 
Telefon se příjemně drží a je nezvykle tenký

Malý, ale výkonný

Displej bývá povětšinou výraznou dominantou přední strany telefonů. Zde tomu tak není, je sice výrazný, ale od pohledu malý. Nenechte se však zmást jeho malou uhlopříčkou, fyzické rozlišení 128 x 128 pixelů patří mezi nejvyšší hodnoty mezi telefony. Díky vysokému rozlišení je displej velmi detailní a použitých 65 000 barev jen září. Stejně jako barevné displeje předchozích modelů pod značkou Samsung si i tento zaslouží velkou pochvalu. Přestože není displej aktivní, na přímém slunci na něm uvidíte více než u displeje čistě pasivního. Samsung C100 totiž používá UFB displej, jakousi vylepšenou variantu pasivního displeje.   

   
Baterie je typu Li-Pol

Tradiční rozložení

Tlačítka numerické klávesnice mají optimální velikost i vzájemné rozestupy. Avšak jejich nízký zdvih je kompenzován relativně silným stiskem, který jste nuceni vynaložit. Přesto se na klávesnici píše pohodlně. Pro pohyb v menu slouží čtyřsměrné navigační tlačítko, jehož středu už díky bohu nevévodí klávesa pro připojení k WAPu jako u předchozích modelů Samsung. Přestěhovala se na korekční klávesu „c“. Pod displejem nechybí tradiční dvojice kontextových kláves. Navigační kříž můžete zneužít a přiřadit každému ze čtyř směrů rychlý přístup k požadovaným aplikacím. Jeho ovládání zpříjemňuje promáčknutý tvar tlačítka. Všechny klávesy jsou světle modře podsvíceny a všechny znaky jsou relativně dobře čitelné. 

 

Témata článku: Samsung, , Samsung C100, Optimální velikost, Informační bublina, Zmiňovaná hra, Tis, Samsun, Tisíc, Test, Tradiční rozložení, Sam, Důvod, Radost