Nokia N-Gage: střílej, skákej, utíkej! (velký test)

Nokia N-Gage je naprosto převratný telefon. Vysoce funkční mobil s operačním systémem Symbian, vyspělá herní konzole s podporou 3D her, FM rádio a MP3 přehrávač v jednom. To vše za cenu okolo deseti tisíc!

Revoluční revolta!

Nokia N-Gage představuje další výrazný pokrok ve vývoji mobilních telefonů, pojem evoluce v tomto případě můžeme bez skrupulí nahradit slovem revoluce. S ničím podobným se dosud žádná společnost neodvážila přijít na trh a upřímně řečeno – s úctou k ostatním výrobcům – kdo jiný než Nokia by to mohl být. Právě u této finské značky se můžeme setkat s nejpestřejší paletou modelů a taky s největším množstvím experimentů, ať už to v poslední době byla Nokia 3650 s retro ciferníkem či rozkládací 6800 á la letadlo.

Výrobce ze země tisíce jezer odstartoval naostro i kategorii tzv. smartphones, tedy chytrých mobilů s operačním systémem. V případě Nokií Series 60 je to Symbian. První pokusy o kombinaci kapesního počítače a mobilu se ovšem datují již okolo roku 2000, kdy Ericsson představil komunikátor R380 na Symbianu, který však nemůžeme srovnávat s tím dnešním. V té doby byly ještě barevné displeje v nedohlednu a rozšiřitelnost o další aplikace téměř žádná. I když na Symbianu měla už i Nokia svůj Communicator.


Článek je velmi dlouhý, proto jsme ho rozdělili do několika kapitol. Nerozdělený článek si můžete přečíst v textové verzi MobilManie.

 

N-Gage má dobrý rod!

Na této platformě je postaven právě i N-Gage. Nabízí se tedy funkčnost hodná nejvyšších modelů, jež dokáží uspokojit i ty nejnáročnější uživatele z řad manažerů, dále kopec multimediální zábavy v popředí s podporu 3D her, srovnatelných s plnohodnotnými herními konzolemi. Co se týče klasických funkcí, jež bychom od mobilu měli očekávat, N-Gage je v tomto ohledu až na malé detaily totožný s ostatními telefony Series 60, konkrétně tedy s typy 7650, 3650 a očekávanou novinkou 6600.

Navrch však přináší radikálně odlišnou konstrukci, FM rádio, hudební přehrávač MP3, s tím související podporu paměťových karet, a vlastní herní platformu, která nabízí obrovský potenciál s širokou podporou velkých herních společností. Právě na tento artikl se Nokia pokouší soustředit. Pokud to vyjde, během několika let seveřané očekávají vysoké příjmy právě z oblasti herní zábavy.

 

Svět se zrychluje, proč sedět doma u počítače, když můžete lítat po ulicích a hrát na mobilu hry srovnatelné s těmi počítačovými, navíc ještě s kamarády v multiplayer módu. To vše díky Bluetooth či GPRS. Obě funkce samozřejmě N-Gage podporuje, není to tedy zase tak vzdálená myšlenka, stačí jen přístroje šikovně rozšířit mezi uživatele, což by u N-Gage mělo jít teoreticky relativně nízkou cenou, zajistit potřebnou přízeň operátorů, schopných spustit šikovné projekty, a srazit cenu originálních her, ta totiž nebude zase tak příznivá. Pokud se tyto podmínky splní, může mít tato herní platforma docela světlou budoucnost.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3300, Nokia 3650, Nokia 5100, Nokia 5510, Nokia 6100, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 6800, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, MotoGP, Barevné vyvážení, Tomb Raider, Test, Velký test, Osobní hands-free, Původní rychlost, MLB