Nokia 6230: živé fotky a první postřehy

Měli jsme ji v ruce. Už brzy přijde na trh a stane se asi nejvybavenějším telefonem v našem žebříčku. Špičkový barevný displej, fotoaparát, MP3 přehrávač, rádio, paměťové karty a bluetooth. Co víc byste chtěli?
Kapitoly článku

Černá mamba

Nokia 6230 byla představena na konci října spolu s modely 7700, 7200, 6810 a 6820. Jedná se o telefon, jenž by mohl svým charakterem a výbavou nahradit Nokii 6310i, která byla v některých směrech donedávna nepřekonaná. Finové otevřeli oči a telefon vybavili až po okraj současných možností. Jeho podporované funkce sice nejsou revoluční nebo něčím inovátorské, ale jejich koncentrace u podobného přístroje je zatím nevídaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Originální fotografie Nokie 6230

Je to manažerský telefon se vším všudy, patří do vybavenější Série 40 (má například potvrzovací střední tlačítko) a při uvedení na trh půjde patrně o nejvybavenější mobil na scéně. Nejvýraznějším tahákem na zákazníky bude aktivní barevný displej (TFT) s pětašedesáti tisíci barvami, vestavěný fotoaparát, rádio, MP3 přehrávač a Bluetooth. V telefonu nechybí ani podpora rychlých dat GPRS (4+1) a EDGE. Rovněž možnost vybavit mobil paměťovou kartou je zvlášť v této kategorii inovativní, ačkoli už to dříve nabídnul Siemens u modelu SL45. Co se týče zbylých funkcí, ty budou stejné jako u ostatních Nokií Série 40. Podrobnější technickou specifikaci naleznete v našem dřívějším článku, kde jsme vám Nokii 6230 poprvé představili.

Tip: Kompletní galerie 35 vlastních obrázků je k dispozici v druhé kapitole článku.

Naše první dojmy

Včera jsme měli telefon na chvíli v ruce, a to ve světlé variantě - na většině oficiálních snímcích je telefon v tmavém provedení. Ani se Nokii nedivíme, černá je více fotogenická. Nokia 6230 nás ovšem svým vzhledem rozhodně nezklamala. Design je hodně hranatý a svou pravidelností připomíná jednoho z konkurenčních výrobců. Nokiím jsme často vytýkali plastové zpracování, tento kousek ovšem vypadá kvalitněji a pevněji. Povrchová úprava je zkrátka lepší než u současných Nokií.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vedle ostatních Nokií vypadá tento model jako designérský pokus o velmi nudný telefon...

Tlačítka jsou slita v jednom bloku a vypadají jako tabulka čokolády. Jejich rozměr je pravidelný, tedy kromě prostřední řady, kde vyčnívá velký kurzor. Ovládání bude dobré. Ještě lepší je ovšem dojem z barevného displeje, šedesát pět tisíc barev neumí každá Nokia, pokrok je v tomto případě znatelný, poděkovat můžeme aktivní technologii TFT. Displej je opravdu špičkový a vyrovná se i nejlepším Samsungům, fotky na něm vypadají hodně dobře.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...výbavou nudný ale rozhodně není, chce být jedničkou v našem žebříčku

Paměťová karta MMC je umístěna pod baterií, při její výměně je potřeba telefon vypnout. Lze ale předpokládat, že kartu v balení s telefonem nedostanete. Pozor, Nokia 6230 má opakovaný budík, což je u finského výrobce velké překvapení, doposud se touto funkcí mohly chlubit pouze nejlevnější modely, například 2100 a 1100. Nesmíme samozřejmě zapomenout na Bluetooth. V seznamu výbavy také nalezneme službu Presence, což je funkce, která umožní zjistit, jestli má protější strana zrovna čas, abyste jí mohli zatelefonovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Aktivní barevný displej (TFT) Nokie 6230 bude patřit mezi ty nejlepší

Nokia 6230 se na trhu objeví v posledním březnovém nebo v prvním dubnovém týdnu. Podle našeho mínění se lidem bude líbit. Je designově usedlá, výbavou nadprůměrná - zkrátka nekonfliktní. Rozhodne cena, kterou odhadujeme v rozmezí 15-17 tisíc korun.

Několik detailů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


Kompletní galerii obrázků naleznete v druhé kapitole článku.

Internetové odkazy

  • prezentace na mezinárodním webu Nokie (anglicky)
  • článek s podrobným představením telefonu

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Nokia 6230
  • Síť: GSM, 900/1800/1900 MHz
  • Rozměry: 103 x 44 x 20 mm
  • Hmotnost: 97 g
  • Displej: aktivní TFT, rozlišení 128 x 128 bodů, 65 tisíc barev
  • Baterie: Li-Ion 850 mAh 
  • Doba hovoru: 3 - 5 h
  • Pohotovostní doba: 150 - 300 h
  • Zprávy: SMS, MMS, e-mail
  • Konektivita: IrDA, Bluetooth, USB kabel
  • Rychlá data: GPRS (4+1, 3+2), HSCSD, EDGE
  • Foťáček: VGA (640 x 480)
  • Multimédia: MP3, FM stereo rádio
  • Vyzvánění: polyfonní, čtyřiadvacetihlasé
  • Další funkce: kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka atd.

Témata článku: Nokia, Nokia 6230, Post, Postřeh, F +, Originální fotografie