Alcatel umí luxusní telefony: OT 835 (první dojmy)

Alcatel One Touch 835 je historicky prvním véčkem francouzského výrobce. Svým zpracováním připomíná Samsungy a nabízí dva displeje s 65 a 262 tisíci barvami. Nenechte si ujít naše první dojmy a spoustu fotek. Stojí to za to.
Kapitoly článku

Model 835 bude mezi Alcately drahokamem, jedná se o první véčko francouzského výrobce. Fandové můžou truchlit a naříkat, nic jim to ale asi nepomůže - tento model se u nás nebude prodávat, je určen pouze pro východní trhy. Je to opravdu škoda, tak atraktivní telefon výrobce zatím neměl.

Přečtěte si taky o modelu OT 756, který u nás bude reprezentovat špičku mezi Alcately.

Lehký i tenký, ale s anténou

Véčko od Alcatelu trošku připomíná Samsung SGH-E700 a je reprezentováno rozměry 88 × 46 × 20 mm, hmotnost modelu je 88 gramů. Zdá se, že horní kryt je vyroben z plechu, ostatní části jsou plastové. Telefon je pocitově opět hodně lehký, čekali jsme větší hmotnost; také je velmi tenký. Alcatel OT 835 je duální, podporuje tedy GSM 900/1800 MHz.

  
Z půdorysu nejde o nejmenší véčko, vše si ale vynahradí malou tloušťkou

Telefon má bohužel anténu – je tenká a asi vzhledem k tomu se jeví poměrně vysoká, i když její rozměry nejsou nijak nadstandardní. Vedle antény je pod pryžovou krytkou zdířka handsfree, na levém boku je dvojtlačítko pro ovládání hlasitosti, pod ním tlačítko diktafonu. Vzadu v rohu je očko pro provléknutí šňůrky, je tam také zdířka pro externí anténu a samostatný reproduktor.

  
Tlačítka na boku • anténa, hlasitý reproduktor a očko pro poutko • tohle dokáže jenom véčko

Rozměrná klávesnice, dva prvotřídní displeje

Tlačítka klávesnice jsou velmi rozměrná, vůbec je ale neodděluje nějaké vyvýšení, přímo navazují na sebe. Díky velikosti tlačítek to snad nebude moc vadit, ale ideální to není. Modré tlačítko uprostřed křížového ovladače je aktivní, dá se stisknout. Je zde potom klasické červené a zelené tlačítko a dvě funkční klávesy. Uchycení baterie je podobné jako třeba u Samsungů – není nad ní žádný kryt, prostě se zacvakne a je to.

  
Klávesnice

Na čelní ploše je malý, ale rozměrově nadprůměrný displej. Je barevný a zobrazí až pětašedesát tisíc barev. Rozdíl oproti současným Samsungům, které jako první přinesly barevný displej s 256 barvami, je značný. Displej má taky vysoké rozlišení – je velmi jemný.

Vnitřní displej podporuje 262 000 barev. Prostředí je podobně jako například u Samsungů vyzdobeno opravdovými fotografiemi, nejen hrubými ikonkami. Velikost displeje je spíš průměrná. Rozlišení obou displejů je 128 x 160 bodů.

 
Malý a velký displej

Neobvyklá nabídka

Hlavní nabídku netvoří matice ikon, ale dva pruhy: v levém je vždy trojice, aktivní střední ikona se zopakuje v pravé části displeje. Prostředí není pro Alcatel typické, je tady taky jiné písmo, jiný kalendář atd. Opět ale nechybí Atmosféry pro úpravu prostředí.

V telefonním seznamu se vyhledává postupným psaním počátečních znaků jména, u Alcatelu vůbec poprvé. Vkládání těchto znaků ale bylo u testovaného vzorku neskutečně pomalé. Při psaní SMS se neodpočítává počet znaků, telefon pouze oznamuje počet částí, na které se dlouhá zpráva rozdělí.

  
Vnitřní displej je jemný a statisíce barev jsou na něm znát  

Pod displejem je objektiv fotoaparátu – opět VGA – v rohu vyvýšené části je ukryta světelná dioda, která indikuje různé události. Obrázky z fotoaparátu lze dostat pouze přes MMS, telefon nemá infraport ani vestavěný e-mailový prohlížeč. Překreslování snímané scény je velmi rychlé. S mobilem můžete nahrávat i video ve formátu MJPEG, jeho délka je omezena pouze na pět sekund. Polyfonní melodie jsou čtyřicetihlasé, véčkový Alcatel má v sobě zvukový čip od Yamahy, který by měl zpříjemnit zvukový zážitek.

Nedočkáme se

V telefonu podle našeho názoru není Java, vestavěné hry se totiž spustí okamžitě, nenahrávají se do paměti – spíš bychom tipovali na In-Fusio. Velikost vnitřní paměti je 3 MB. Na data máme GPRS třídy 10 (4+2), s počítačem můžete telefon propojit přes USB kabel. Konektor je ve spodní části a je jiný, než jsme kdy viděli. Nechybí taky wap ve verzi 2.0. Véčko má baterii typu Li-Ion o kapacitě 785 mAh, která slibuje pohotovostní dobu 160 hodin, při hovoru pak 7 hodin. Z obvyklých funkcí je připraven převodník měn, kalkulačka, úkolovník, kalendář, světový čas atd. Synchronizace funguje přes Outlook. 

One Touch 835 je nejhezčí telefon, jaký Alcatel kdy vyrobil (resp. jaký si nechal vyrobit, jedná se totiž o produkt jiného výrobce pod značkou Alcatelu). O to víc mrzí, že ho Alcatel u nás nebude prodávat. Přinejmenším by mu jistě pomohl vylepšit pozici u uživatelů, kteří Alcatel stále většinou chápou jako výrobce jednoduchých a levných telefonů.

(Kdybychom ale hodně truchlili, třeba by se český Alcatel slitoval)


Kompletní galerii našich vlastních fotografií najdete v další kapitole článku

Témata článku: Alcatel, , , Nejhezčí telefon, Luxusní, Lux, Luxusní telefon, Telefon