T-Mobile spustil 3G a uvedl nové globální služby

CeBIT 2004: Mezinárodní T-Mobile minulý týden ohlásil spuštění UMTS. Na tiskové konferenci nechyběl vedle managementu T-Mobilu ani šéf Nokie Jorma Ollila. Mluvilo se taky o dalších službách, které se možná objeví i v ČR.

Mezinárodní operátor T-Mobile začne od května nabízet služby v rámci sítí třetí generace (3G). V tuto chvíli bude UMTS k dispozici v Německu, Velké Británii a Rakousku. T-Mobile vidí budoucnost v datové síti, která bude kombinovat tři technologie – GPRS, UMTS a WiFi. Tohle padlo už v únoru na 3GSM kongresu ve francouzském Cannes, finální a konkrétní koncept multimediální sítě byl slíben až na CeBIT, kde jsme samozřejmě nechyběli.

TM3 = T-Mobile Multimedia

Už po příjezdu do Hannoveru nás zaujalo velké množství reklam, ve kterých T-Mobile propaguje tajemnou zkratku TM3 neboli T-Mobile Multimedia. Vězte, že se jedná o spojení GPRS, UMTS a WiFi do jednoho konceptu. Zákazníkovi by mělo být jedno, co zrovna používá, vždy by měl získat stejnou službu za stejné peníze. T-Mobile do budoucna nechce zatěžovat své zákazníky nejrůznějšími technickými zkratkami jako UMTS, GPRS, WAP, GSM a dalšími. Jednoduchost a průhlednost služeb má přinést větší zájem zákazníků. Stejné to bylo i s wapem, jakmile se u mobilů začalo objevovat tlačítko „t“ pro přímý vstup na t-zones, zvýšil se počet uživatelů o dvacet až třicet procent.

  
Tisková konference T-Mobilu na CeBITu

Co se týče UMTS, T-Mobile maximálně nabídne 384 kbit/s v jednom směru. Pro začátek T-Mobile hovoří o pokrytí 200 německých měst a přístupnosti pro 40 procent obyvatelstva, na konci roku to má být polovina. Naopak WiFi bude k dispozici v kavárnách, v hotelích, na letištích a v dalších obchodních centrech. Počet přípojných míst k WiFi má v nejbližších měsících dosáhnout dvanácti tisíc. GPRS se nabízí plošně na celém území. V souvislosti s TM3 uvede operátor v květnu novou verzi aplikace Communication Center, pomocí něhož se uživatel připojí vždy k nejrychlejší dostupné technologii.

  
Ukázky z prezentace

Jeden tarif pro všechno

T-Mobile samozřejmě nabídne zvláštní cenovou nabídku pro každou z technologií, tak jak tomu bylo doposud. Novinkou bude tarifikace podle času, což je u GPRS poměrně překvapivé. Uživatel si bude moci vybrat, jestli bude platit stažená data nebo strávený čas. Jak jsme řekli, T-Mobile bude mít v rámci TM3 jednotné účtování, za technologie GPRS, UMTS i WiFi tedy zaplatíte stejné peníze. Na výběr bude ze dvou tarifů. Ten první bude nabízet 10 volných hodin v ceně 35 euro, ten druhý 30 hodin za 70 euro. Účtuje se po deseti minutách.

Důležité je ovšem portfolio jednotlivých zařízení, podporu UMTS zatím nabídne Nokia 7600, Motorola A835 a Samsung Z105. Jejich počet se má v průběhu roku zdvojnásobit, z toho důvodu se tiskové konference zúčastnil i šéf Nokie Jorma Ollila, který si nenechal ujít příležitost k malé prezentaci. Už teď víme, že tento rok Nokia s novými 3G telefony rozhodně počítá. Co se týče WiFi, v nabídce operátora bude Nokia 9500 a taky přídavné WLAN karty do notebooku. T-Mobile též nabídne speciální datovou kartu s podporou GPRS/UMTS.

  
Šéf T-Mobilu René Obermann a Jorma Ollila z Nokie

Operátor chce taky posílit zákaznický servis na informačních linkách a prodejnách. Hovořilo se dokonce o speciálním tlačítku pro volání na infolinku. Na prodejnách se mají objevit demo přístroje, kde lze služby vyzkoušet. V samotné prezentaci se objevil pojem „Try and buy package“.

Mobile Jukebox a Mobile Newspaper

T-Mobile na CeBITu představil i další služby. Tou první je Mobile Jukebox, tedy stahování hudby do mobilních telefonů. Bude to něco podobného jako Eurotel Jukebox. Ve vybraných zemích se služba objeví už v dubnu, u nás se s tím ovšem zatím nepočítá. Podle našeho názoru není český T-Mobile dosud přesvědčen o možném úspěchu této služby, podporu nabízí pouze chytré telefony a cena taky není úplně nejnižší. Rozumnější bude počkat, kolik zájemců si Jukebox najde u konkurenčního Eurotelu.

 
Vyzkoušeli jsme i videohovor přes UMTS. Překreslování bylo pomalé,
komunikace probíhala v rychlosti 64 kbps pro každý směr.

Další novinkou má být Mobile Newspaper. Do mobilu si nainstalujete speciální aplikaci, která vám dvakrát denně stáhne několik zpráv ze sportu, z ekonomiky nebo počasí. Jedná se o barevné interaktivní motivy, službu jsme viděli v praxi a vypadala dost zajímavě. Pro zákazníky T-Mobilu bude až v létě. Obě služby slibují funkčnost v sítích GPRS i 3G.

U nás si ještě počkáme

U nás můžeme s 3G počítat od roku 2006, lze tedy očekávat podobnou atmosféru jako v Německu. Vzhledem ke konkurenčnímu Eurotelu nabídne T-Mobile v Česku možná taky CDMA450 nebo EDGE, a to na přechodnou dobu než bude potřeba spustit 3G podle licenčních podmínek. Všechno záleží na tom, jak zareaguje Eurotel. Globální strategie T-Mobilu jinak spoléhá na UMTS.

Diskuze (6) Další článek: Samsung rád šokuje. Tolik novinek jsme nečekali

Témata článku: , , , Nokia 7600, Nokia 9500, GLO, T Mobil, Mobil, Nov, T - Mobil, MOBI, SPU, Strávený čas