FMA: užitečný program pro správu Sony Ericssonů

S programem Float´s Mobile Agent můžete jednoduše synchronizovat telefonní seznam nebo odesílat SMS z počítače. FMA komunikuje přes kabel, infraport nebo Bluetooth. Program funguje s většinou Sony Ericssonů a je zdarma.
Pokud vlastníte mobilní telefon Sony Ericsson a k němu příslušný datový kabel, infraport nebo Bluetooth adaptér, jistě vás zajímá, jak synchronizovat telefonní seznam či odesílat zprávy SMS pomocí počítače. Vhodný univerzální nástroj, který dokáže spravovat všechny důležité funkce telefonů Sony Ericsson, se jmenuje Float’s Mobile Agent (FMA). Program je kompatibilní s většinou telefonů Sony Ericsson – pro oblíbené modely T630, T610, T68i je přímo stvořen, ale domluví se i se staršími typy jako je T39 či R520m.

Kde a jak získat FMA

Velkou výhodou tohoto programu je, že je zdarma volně ke stažení na stránkách tvůrců programu. Možností máte mnoho, jelikož autoři programu pravidelně vydávají nové verze s drobnými úpravami, a tak je jen na vás, jakou zvolíte. Já pravidelně používám verzi 1.0.27, ale nedalo mi, abych nevyzkoušel i poslední verzi 1.0.33. Několik zlepšení či grafických úprav jsem zaznamenal, ale o tom až později. Používám verze, které je nutné instalovat, ale lze si vybrat i druhou variantu, kdy program po stažení zkopírujete do připraveného adresáře. Drobnou vadou na kráse tohoto produktu je absence české lokalizace. Musíte se spokojit s originálem v angličtině, což možná některé uživatele odradí.

 
Grafická podoba dvou testovaných verzí se jen mírně liší

Prostředí programu

Po kliknutí na ikonku FMA na monitoru se otevře standardní okno podobné většině programů tohoto typu. Textové menu nahoře dává možnost všech nastavení FMA, ikonkové menu pod ním nabízí nejdůležitější funkce pro správu telefonu, která běžnému uživateli bohatě postačí. Ve zbylé části základní obrazovky vidíme všechny důležité informace o telefonu a menu rozvrstvené v klasickém stromu Exploreru.

Komunikace s telefonem

První a nejdůležitější věcí je správné nastavení komunikace s telefonem. Záleží na možnosti, kterou zvolíte, program podporuje všechny tři způsoby propojení mobilních telefonů s počítačem. Na připojení použijeme první ikonu Connection. Je velmi pravděpodobné, že při prvním pokusu se připojení nezdaří, je totiž nutné nastavit správný port pro komunikaci. Tuto volbu najdete v nastavení programu v menu Tools a následně Options, v části Connection. Verze FMA 1.0.33 nabízí přehledně ve třech položkách možnost připojení. Jako první je možnost spojení přes Bluetooth zadáním adresy BT a následně portu. Musím dodat, že tato možnost by měla být funkční jen ve Windows XP SP1. Pokud máte starší verzi operačního systému, zvolte raději spojení přes sériový port, číslo portu volte dle nastaveného virtuálního portu v Bluetooth ovladačích.

Majitelům infraportu slouží druhá možnost v menu, třetí je pak možnost spojení datovým kabelem, opět po vložení daného sériového portu, na který jste připojeni. Po tomto úkonu dojde kliknutím na Connection k načtení všech informací z telefonu. Program nám dokonce ihned nabídne synchronizaci času s počítačem. V základní obrazovce nyní ve spodní části vidíme všechny informace o telefonu. Je tu typ, výrobní číslo, verze firmwaru. Jak je u podobných aplikací zvykem, zjistíme i sílu signálu, operátora nebo stav baterie. Dokonce nechybí ani informace o teplotě telefonu a baterie, vše znázorněno v grafické podobě.

Levá část obrazovky informuje o všem, co se nachází uvnitř telefonu. Jsou zde postupně seřazeny informace o SMS, telefonním seznamu, organizéru, volání, vložených souborech a profilech.

 
Nastavení komunikace s telefonem --- Základní obrazovka FMA po načtení dat z telefonu

Synchronizace je nutná

Pro většinu uživatelů mobilních telefonů je podstatná záloha dat, především telefonní seznam. Program FMA je v tomto spolehlivý, podporuje diakritiku a přehledně zobrazuje jednotlivé položky seznamu. Horší je to však s nepřehledným řazením kontaktů pod sebou. Pokud ale potřebujete jen zálohu bez dalších úprav, bude vám to stačit. Drobnou výtku mám i ke složitosti přenesení dat zpět do telefonu. Možná to bylo dáno verzí, ale nemohl jsem přijít na to, jak kontakty dostat zpátky. Povedlo se to až označením všech kontaktů z menu, kliknutím pravým tlačítkem myší a označením volby "Force as new contact".

Nejjednodušším způsobem, jak provést zálohu dat, je kliknutím na ikonku dvou šipek proti sobě nazvanou Synchronize Phonebook. Telefon spolu s FMA bude pak chvíli pracovat, v závislosti na velikosti vašeho adresáře. Stejnou volbu máte v textové nabídce v menu Sync. Další možností, jak udržovat aktualizaci, je označením paměti telefonu nebo karty SIM volbou z Exploreru, kdy po označení zvolíte Refresh (F5).

 
Synchronizace telefonního seznamu

Záloha a tvorba SMS

Float’s Mobile Agent nabízí i slušnou podporu zálohy důležitých zpráv SMS nebo jejich vytváření. V okně Exploreru si označením přijatých (Inbox), nebo odeslaných (Sent Items) a volbou Refresh vytáhneme své textové zprávy do FMA. Volbou z menu pak jednotlivé zprávy můžeme archivovat ve složce Archive. Zde snad není potřeba nic vysvětlovat, menu programu je velmi přehledné.

Samostatnou kapitolou je odesílání zpráv. Volbou ikonky SMS s obálkou se otevře další okno, kde jednoduše píšete text, volíte číslo adresáta a nebo můžete povolit dlouhé zprávy. Na telefonu sice nevíme, že zpráva odešla, stav doručení jsem nikde nenašel. Je to škoda, ale novější verze na to už možná pamatovala. Takové napsaní zprávy je rychlé a daleko pohodlnější, obzvlášť když psaní SMS s telefony Sony Ericsson je celkově pomalé.

 
Práce s SMS

Práce se soubory v telefonu

Pokud se při procházení jednotlivých položek v Exploreru zastavíte u složky Files, FMA nabídne přehled všech souborů v telefonu, které můžeme přenášet z telefonu do počítače nebo obráceně. Agent nám nabízí odděleně složku obrázků, zvuků a schémat. Po kliknutí na jakýkoli soubor si můžeme z nabídky vybrat zkopírování do počítače nebo třeba smazání. Je škoda, že program nedokáže například všechny fotky vyfocené mobilem přenést do počítače. Musíme každý obrázek označit a samostatně poslat. Co se týče her v telefonu, nenabízí program nic, což je logické, neboť ze známých důvodů není možné přenášet hry z telefonu.

Dalším důležitým krokem je přenos souborů do telefonu. Float’s Mobile Agent nám tuhle možnost nabízí v sekci Action – Upload, nebo ikonkou telefonu a modré šipky. Dalším krokem je jen vybrání daného souboru (hry ve formátu MPN pro Mophun nebo JAR pro Javu, obrázku ve formátu JPG nebo zvuku MIDI) a odeslání do telefonu. Mobil už si sám dle typu přípony uloží soubor do správné složky v telefonu.


Data v telefonu lze libovolně přenášet

Hodí se vám? FMA nabízí mnoho dalších drobností, jako je zobrazení příchozího hovoru či SMS. Je možné pohodlně doplňovat přímo z programu poznámky (Notes) nebo wapové záložky (Bookmarks) a upravovat i editovat vyzváněcí profily. Další kapitolou jsou skripty pro dálkové ovládání jiných aplikací v počítači, které novější verze také nabízí, ale tato funkce programu má ještě drobné mouchy.

Musím říct, že Float’s Mobile Agent je celkově velmi dobrý nástroj pro komunikaci s telefony Sony Ericsson. Jeho obrovskou výhodou oproti konkurenčním produktům (např. MobilEdit) je jeho dostupnost zdarma.

Diskuze (99) Další článek: Nokia 6230: velká fotogalerie a první dojmy

Témata článku: Sony, , , Son, Eri, F +, FMA, Pro +, Program