Siemens Gigaset C200 - vyspělejší bratříček (recenze)

Domácí bezdrátový telefon Siemens Gigaset C200 je nástupcem staršího modelu C100. Liší se nejen vzhledem, ale i novými funkcemi, které jej posouvají ve střední třídě C zase o kousek výš. Přečtěte si, jak obstál v našem hodnocení.

V krabici ke Gigasetu C200 najdete základnovou stanici, přenosnou část, nabíječku, praktický klip za opasek, potřebné spojovací kabely, dobíjecí baterie pro provoz sluchátka a český, přehledně zpracovaný návod. Přídavné sluchátko C2 se v balení liší pouze nabíječkou místo základnové stanice. Základna zvládne komunikaci i s jinými typy telefonů Gigaset a dokáže na sebe připojit i telefony konkurenčních značek.

Přečtěte si taky starší recenzi Siemensu Gigaset C100

Designér se poučil

Výrazně ohraničená středová část imitující leštěný kov prochází kolem středních tlačítek až k horní části, kde obepíná celý displej. Přístroj vypadá mnohem luxusněji, oproti nevýraznému vzhledu předchozího modelu je to opravdu rozdíl. Změnil se i vzhled tlačítek, která mají přirozenější a zajímavější tvar. Kryt telefonu je pevný a velice dobře spojuje obě části. Zkoušel jsem sluchátko všemožně natáčet a tahat za něj, ale nezaslechl jsem ani náznak vrzání plastů. Zadní strana přístroje je až na odlišný design prolisu reproduktoru stejná.

   

Displej – bolavé místo

Největší slabinou přístroje je bezesporu jeho displej. Stejně jako v předchozím modelu je příliš utopený pod sklíčkem, a tak s přibývajícím šerem mizí i jeho čitelnost. Navíc je sklíčko mírně prohnuté a při určitém naklonění sluchátka dělá divný reflexní odraz, který zhoršuje viditelnost. Displej by opravdu chtěl posunout více ke krycímu sklíčku.

Když je sluchátko v klidovém stavu, na displeji je zobrazen čas a datum; tato funkce nejde vypnout. Novinkou je ikona malého budíku na displeji nad pravým kolébkovým tlačítkem. Po jeho stisku se rychle dostanete do nastavení času a budíku.

  

Klávesnice – srozumitelná změna

Také klávesnice prošla menšími změnami. Číselná tlačítka nejsou oválná jako u C100, ale hranatá. Zásadní změnou je připojení tlačítek hlasitého příposlechu ke kolébkovému tlačítku pro telefonování (centrální tlačítko). Oproti C100 je tato funkce tlačítka rozumnější a nestane se vám, že místo převzetí hovoru vstoupíte do adresáře. Klávesa pro přístup k SMS a hlasové schránce je podsvětlená, signalizuje příchod nové SMS, nebo nově uložené hlasové zprávy. Zprávy SMS i hlasovou schránku musí samozřejmě podporovat váš operátor. Další rozložení funkcí kláves zůstalo beze změny. Dvojice kolébkových tlačítek pod displejem slouží pro obsluhu menu a k přiřazení funkcí zobrazujících se na displeji.

  

Přál jste si vzbudit?

Nebudu se příliš rozepisovat o funkcích totožných s předchozím modelem C100, zaměřím se raději na vylepšení. První novinkou je budík s volbou vyzvánění. Pokud máte telefon u postele, můžete směle váš starý budík vyhodit a nechat se budit jednou z deseti příjemných melodií.

Dalším skvělým pomocníkem pro zapomnětlivé je „připomínač“. Lze nastavit upozornění na jeden termín zadáním času a hodiny – návštěva, zubař atd. Telefonní seznam pojme až 100 záznamů a jednotlivá čísla i celé seznamy můžete u C200 přeposílat na jednotlivá sluchátka. Výrobce na originální krabici udává, že lze k záznamům v adresáři uložit i připomenutí narozenin. Hledal jsem v telefonu i v návodu, ale inzerovanou funkci jsem nenašel. Zajímavé je, že tento popis funkce je na krabici pouze u českého překladu vlastností přístroje, u ostatních jazykových mutací není.

Funkce SMS zatím stále není podporována Českým Telecomem, proto jsem neměl možnost praktické zkoušky. U modelu C200 lze nastavit sledování poplatků za provolané minuty, kdy se po ukončení hovoru zobrazí provolaná částka. V menu lze prohlédnout částku za poslední odchozí volání i za všechna odchozí volání.

  

Komunikujeme bez signálu

Výtečná je funkce Walkie-Talkie. Samostatná sluchátka se dají používat i bez připojení telefonní sítě a mohou sloužit jako krátkovlnné vysílačky s dosahem až 300 metrů na volném prostranství. Jednoduchým zapojením funkce v menu se stáváte nezávislými na připojení, což jsem ocenil při cestě dvěma auty, kdy jsme sluchátka používali jako dorozumívací zařízení mezi posádkami. Za jednu cenu tedy získáte hned dva přístroje – telefon a vysílačku. Pokud máte sluchátko připojené k telefonní síti a aktivovanou funkci Walkie-Talkie, nemůžete volat ani přijímat externí hovory.

Elektronická chůva

Ideálního pomocníka najdou v C200 maminky s malými dětmi, přístroj může totiž fungovat jako elektronická chůva. V praxi to znamená, že necháte sluchátko u postele dítěte a klidně odběhnete třeba za sousedkou. Pokud dítě začne křičet, dojde k aktivaci funkce, telefon zavolá na určené číslo nebo sluchátko a vy můžete poslouchat, co se na druhé straně děje. Lze nastavit dvě možnosti volání, a to na externí číslo, nebo interní volání na vybranou přenosnou část – musíte být ovšem v dosahu. Citlivost lze volit ze dvou nadefinovaných: nízkou nebo vysokou. Osobně bych ale své dítě tomuto hlídacímu zařízení asi nesvěřil. Při testování se mi nepovedlo vždy funkci spolehlivě aktivovat ani při jedné volbě citlivosti.

  

Jako člen rodiny

U modelu C200 musím pochválit přenos signálu i slyšitelnost. Signál byl jasný, čistý, bez sebemenšího zabarvení šumu. V běžném bytě se můžete spolehnout na uvedený dosah 50 metrů od základny, místy dokáže přístroj i víc. Ve volném terénu je stanovena hranice 300 metrů a dosah je jistý. Výdrž baterie je stejná jako u modelu C100, přibližně 170 hodin v pohotovostní stavu, 13 hodin je doba hovoru. Pouze při zapojené funkci Walkie-Talkie nebo elektronické chůvě se provozní doba sníží zhruba o polovinu – telefon je stále v aktivním stavu.

Za celou testovací dobu jsem kromě zmiňovaných drobností nezaznamenal žádný větší problém. Kladně hodnotím mnohem lepší design přístroje, jeho konstrukci, pevnost, kvalitní zpracování i výborný přenos signálu. Chválím také funkci Walkie-Talkie a nový budík. Při pohybu po bytě nebo kanceláři je praktická dodávaná spona za opasek, která se jednoduchým způsobem připne na zadní stranu sluchátka. Za výbornou cenu prostě získáte skutečně všestranného pomocníka do domácnosti.

Zdroj: Siemens
Telefon: 233 032 727
Web: www.my-siemens.cz
Cena: 4 490 Kč (sada se základnovou stanicí a přenosnou částí); cena samostatného sluchátka 4 090 Kč

Ve zkratce

Bezdrátový telefon Siemens Gigaset C200
rozměry:
151 × 55 × 27 mm (přenosná část), 129 × 114 × 63 mm (základna)
hmotnost: 129 g (přenosná část)
udávaná doba hovoru: až 13 h
udávaná pohotovostní doba: až 170 h
barva: safari (další varianty: černá a lemon)
standardy: DECT, GAP
napájení: akumulátory AAA typu NiMH (přenosná část), adaptér pro elektrickou síť (základna)

Váš názor Další článek: Letos se objeví čtyřicet nových Nokií

Témata článku: Siemens, , Praktický klip, Bratříček, Skvělý pomocník, Provolaná částka, Ostatní jazyk, Giga, Dobíjecí baterie