Kapesní počítač Dell Axim X3: další revoluce? (recenze)

Dell uvádí teprve svou druhou řadu kapesních počítačů. Nový Axim X3 je menší, lehčí a výkonnější nežli jeho předchůdce. O některé dobré vlastnosti byl nový Axim ale ochuzen. Rozvíří Dell opět stojaté vody v oblasti kapesních počítačů?

Společnosti Dell se před půldruhým rokem podařil vskutku husarský kousek. První a jediný model kapesního počítače Axim X5 dopomohl Dellu k třetímu místu v celosvětovém žebříčku výrobců kapesních počítačů. K úspěchu přitom stačilo tak málo: cena a slušná výbava. Z tohoto cenově bezkonkurenčního a technologicky vyspělého kapesního počítače se však postupem času stával tlouštík, jehož cena již nebyla tak kouzelná jako v počátcích. Je škoda, že si dal Dell s nástupcem na čas, čímž ztratil svou pozici na trhu. Axim X3 je tady a tak můžeme konečně zhodnotit, zda-li se čekání vyplatilo a zda-li nás Dell příjemně překvapí, jako v době Aximu X5.

Tři konfigurace

Axim X3 se drží levného způsobu produkce. Jedno šasi – několik technologicky odlišných modelů. Zatímco u X5 byly k dispozici modely jen dva, X3 přidává jeden navíc. A jako u X5, i nyní máme co dočinění s matoucími názvy. Axim X3 označovaný jako Basic či Standard, na českém webu pak Axim X3 300, je vybaven procesorem Intel XScale PXA 263 na frekvenci 300 MHz. Paměť RAM má velikost 32 MB, velikost paměti ROM je totožná (3 MB jsou uživatelsky přístupné). Pro spojení s PC je k dispozici synchronizační kabel. Druhý model, který jsme měli k dispozici, nese označení Dell Axim X3 Advanced či Performance, na českém webu pak Dell Axim X3 400. Z názvu lze vyčíst rychlost procesoru – 400 MHz. Paměť RAM i ROM jsou u vyššího modelu dvojnásobné – 64 megabajtů. V paměti ROM je uživateli přístupných slušných 35 megabajtů. Standardním příslušenstvím je synchronizační kolébka.

 

 

Nejvyšší model poznáte jednoduše: Axim X3i. Technické parametry jsou totožné s Aximem X3 Advanced, přidána je ale bezdrátová síťová karta WiFi. Před uvedením se mluvilo i o Bluetooth, jehož logo je na externí anténě vyobrazeno, zatím však takový model na trhu není.

Hranáč!

Po Aximu X5 nezůstal kámen na kameni, X3 přichází se zcela novým designem. Předchozí model X5 byl takový bumbrlíček s oblými hranami. X3 se naopak vyznačuje štíhlostí, ostrými hranami a takřka přísnou pravidelností. Rozměry jsou příjemné, kapesní počítač není zbytečně veliký a hmotnost se drží v průměru.

 
Design Aximu je nezaměnitelný

Hardwarová tlačítka pod displejem mají obvyklou sestavu. Zleva kalendář, kontakty, pošta a tlačítko pro přístup do sekce Home, o které se zmíním později. Dell se poučil z předchozích chyb, D-PAD je nyní, na rozdíl od předchozího modelu, bezchybný. potvrzovací tlačítko je odděleno od směrového prstence, při stisku tak nedochází k překlepům, jak u kapesních počítačů se sdruženým ovladačem. D-PAD má oválný tvar, což může vadit jen a pouze ve hrách. Ostatní tlačítka jsou mírně zapuštěna pod své okolí, šance na nechtěné spuštění PDA je tak velmi malá. Tlačítka jsou plochá, a tak je lze velmi jednoduše stisknout i hrotem pera. Zajímavostí Aximu X3 jsou dvě tlačítka umístěná ve stejné úrovni jako D-PAD. Obě jsou nastavitelná, v základním nastavení slouží to levé pro spuštění diktafonu, pravé pak pro spuštění Windows Media Playeru nebo k zapnutí WiFi. To v případě modelu disponujícího bezdrátovou síťovou kartou.

 
Axim bez WiFi nemá anténu

Nad displejem je uprostřed podsvícené tlačítko pro zapnutí kapesního počítače. Oranžová barva značí napájení, zelená pak alarmy a nabitou baterii. Dosáhne-li akumulátoru dvaceti procent kapacity, začne tlačítko oranžově blikat. Vedle tlačítka se nachází malý otvor mikrofonu, jehož citlivost lze nastavit.

 
Hardwarová tlačítka a podsvícené tlačítko pro zapnutí

Podívejme se na Axim ze všech stran. Předchůdce – Axim X5 – disponoval na levém boku malou vychylovací páčkou, která nebyla nejpohodlnější. X3 má již klasické kolečko, které je však posazeno vcelku nízko. Tento ovladač zpříjemňuje čtení e-knih a internetových stránek, neumožňuje však efektivní používání kapesního počítače jednou rukou. Nad ovladačem se nachází konektor pro připojení sluchátek či linkového výstupu.

 
Na boku se nachází jen ovládací tlačítko a konektor pro sluchátka

V horní hraně se nachází jediný rozšiřující slot – Secure Digital/Multi Media Card. Slot je aktivní, přijme tedy rozšiřující karty: digitální fotoaparát, Bluetooth, GPS a další. Nad slotem je umístěn IrDA port se zvýšeným dosahem. Na CD naleznete bohužel pouze zkušební verzi programu Total Remote, která mi dovolila stanovit dosah infraportu na čtyři metry. Je škoda, že Dell nedodává tento program v plné verzi.


Na horní straně je jen slot SDIO a infraport se zvýšeným dosahem

V levém horním rohu má své místo stylus, který je naprosto stejný jako u předchozího modelu. Stříbrná slitina je elegantní, plochý tvar ale nemusí vyhovovat každému. Stylus na svém místě drží takřka ledabyle, jako by chtěl každou chvílí vypadnout. Navíc lze pero vysunout velmi lehce, bříškem prstu. Po vyzkoušení všech možných i nemožných chvatů mě ale Axim přesvědčil, že ztráta pera opravdu nehrozí.

 
Stylus lze vyjmout velmi snadno, bez nehtů se obejdete

Levá hrana není ničím zajímavá, podobně jako hrana dolní, kde se nachází jen systémový konektor. Napájení bez kolébky tak probíhá pomocí redukce, podobně jako u iPAQů.


Srovnání Aximu X3 a iPAQu h2210

Zato na zadní straně se dějí věci! Záda Aximu nejsou plochá a jednolitá, vystupuje zde hned několik výstupků. Největším hříšníkem je výstupek způsobený 3,5 mm Jack konektorem a ovládacím kolečkem. Aby se PDA na stole nekolébalo, menší výstupek je i na druhé straně. Na tento prohřešek sice po chvíli používání zapomenete, myslím ale, že by šel problém s umístěním konektoru vyřešit lépe.

 
Zadní strana s prolisy a výstupky

Zpracování Aximu je velmi dobré, povrchová úprava i barva plastů je elegantní a lacině rozhodně nevypadá. Nelíbí se mi ale mírné kolébání kapesního počítače na rovné podložce.


Článek pokračuje v další kapitole.

Témata článku: Dell, , , , Počítač, Kapesní počítač, Současné nabíjení, Revoluce, Oválný tvar, Nejslabší model, Poslední výrobce, Špatný výsledek, Pískání, DEL