Apríl: Česko postihne výpadek mobilní sítě

Čeští operátoři evidují přes devět milionů zákazníků, skoro každý obyvatel naší země vlastní mobilní telefon. Podle toho vypadá technický stav naší GSM sítě. Proto nás čeká generální kontrola všech BTS, při které mobily na den ohluchnou.
Když u nás Eurotel spouštěl první analogovou síť NMT na frekvenci 450 MHz, tak by jistě nikoho nenapadlo, že se Česko dostane až na nejvyšší místa v celosvětovém žebříčku udávajícím velikost penetrace mobilních přístrojů. Ta u nás už přesáhla 95 procent a lze brzy očekávat překonání stoprocentní hranice, podle které tak bude na jednoho obyvatele naší země připadat více než jeden mobil. Zní to neuvěřitelně, ale je to tak.

Pro výrobce mobilní techniky je to možná radost, pro operátory se ale neustále rostoucí množství zákazníků začíná stávat spíše noční můrou. Na jednu stranu sice určitě potěší úspěšné tažení proti konkurenci, na straně druhé se však pomalu vynořuje strašák v podobě vyčerpání kapacity stávajících BTS. I proto na půlku července plánuje Český telekomunikační úřad generální kontrolu všech BTS, která má za úkol kompletně zrevidovat jejich funkčnost, vytíženost a vůbec celkový stav.

Neshoří mi mobil?

Co to znamená pro běžného uživatele? Jisté je už teď to, že se bude muset obejít bez signálu po dobu 24 hodin (17.-18. července), a to jen v případě hladkého a bezproblémového průběhu. Kontrola naštěstí připadla na sobotu a neděli. Systém revize bude tak komplexní a složitý, že bude zastavení sítí nevyhnutelností. V případě kontroly za chodu by ale mohlo dojít k následkům, které by si vyžádaly mnohem větší výpadky. To ale není vše. Informace z neoficiálních zdrojů hovoří o tom, že budou všichni tři operátoři nuceni kvůli kontrole zcela vymazat všechny záznamy na SIM kartách svých zákazníků. Jedná se tedy především o seznamy telefonních čísel a všechny zprávy.

Přitom však nelze počítat se zálohou těchto dat a jejich zpětné obnovení, jelikož by se už tak nákladná generální kontrola stala pro operátory finančně neakceptovatelnou. Proto už dopředu MobilMania doporučuje všem majitelům mobilních telefonů vlastní zálohu dat. Stejně upozorňujeme na vypnutí mobilu před odpojením všech BTS. Servisní komunikace v odpojené síti by mohla poškodit SIM i samotný mobilní telefon.

Kdo za to může?

Možná se ale ptáte: Je tohle všechno jen z popudu Českého telekomunikačního úřadu? Ne, není. Samotná direktiva nemohla vzniknout nikde jinde než v Evropské unii. Ta plánuje nejpozději do konce roku 2005 standardizovat všechny BTS ve svých členských státech. Otázkou zůstává, jestli se to bude týkat pouze sítí třetí generace UMTS, nebo jestli budou muset standardizací projít i sítě GSM, respektive GPRS.

Nejasná je také představa případného standardu. Někteří spekulují o úplný přechodu na duální BTS pro obě pásma, tedy 900 i 1800 MHz. Ozývají se však také hlasy volající po chytrých anténách. Tak jako tak je hlavním cílem zvýšení kapacity sítě. V řadě zemí si totiž budou muset uživatelé na UMTS ještě nějaký ten rok počkat a do té doby je potřeba zákazníkům nabídnout maximální možnou kvalitu, kterou současné sítě výhledově jednoduše nemohou zaručit.

Ať to nedopadne jako v Bolívii

To vše je však otázkou budoucnosti, byť ne zase až tak vzdálené. Generální kontrola je ale doslova za dveřmi, proto budeme další vývoj pozorně sledovat, abychom vás mohli aktuálně informovat. Mimochodem podobnou kontrolu prováděl v loňském roce bolivijský Telecel, v jejímž důsledku síť operátora nefungovala téměř měsíc. Doufejme, že u nás velká čistka dopadne dobře. Naše BTS už to přece jen potřebují.


Víte, jaké je dnes datum?

Diskuze (57) Další článek: Apríl: Exkluzivní recenze telefonu Tesla DT 3000

Témata článku: , , , , Mobil, Post, APR, Sít, Česko, MOBI, Čistka