Recenze hry pro N-Gage: Pandemonium

A máme tu pro vás recenzi další plošinovky, tentokrát se podíváme do úžasného světa Pandemonia, které stojí na samém okraji zkázy a pouze my ho můžeme zachránit. Ponořte se s námi do úžasného světa "skoro" 3D grafiky.

Trocha nostalgie

Se světem Pandemonia jsme se mohli setkat již na několika platformách. Poprvé již na N64 a poté i na Playstationu a dokonce i na PC. A bylo by podivuhodné, kdyby tato úžasná hra nedoputovala až k mobilní herní konzoli Nokia N-Gage.

2D či 3D?

Tato hra je klasická přímočará 2D plošinovka, ač se díky plovoucí kameře a plně polygonovému světu může zdát, že se jedná o 3D hru.


Hra

Po startu hry a po dokončení poslední mise se zobrazí několik stránek s anglickým textem, které vám prozradí něco o příběhu. Příběh hry ale není, jak již u tohoto žánru bývá, nijak důležitý.

Za koho hrát

Toto dobrodružství lze hrát za jednu ze dvou postaviček. Začínající čarodějnici Nikky nebo za šaška Farguse. Každá z těchto postav má některou specifickou vlastnost. Nikky umí brilantně skákat a Fargus umí zase likvidovat nepřátele gymnastickým prvkem zvaným hvězda. A je pouze na hráči, aby si zvolil, kdo je mu sympatičtější.

Od portálu k portálu

Cílem většiny z jedenácti misí je dojít na konec levelu, kde se nachází portál, který přenese herní postavu do dalšího kola. Tato cesta ale není vůbec jednoduchá, jelikož v každé misi je rozmístěno spousta zákeřných a různorodých nepřátel.

 
Obr. 1: Toto je mírumilovná kytka masožravá
Obr. 2: Na tomto obrázku spí jedno roztomilé zubaté zvířátko

Každý level je rozdělen na několik částí oddělených checkpointem (zachytným bodem), na který se postava vrátí, pokud přijde o svůj život. Toto je velmi užitečná věc, jelikož jednotlivé levely jsou poměrně dosti rozsáhlé.


Záchytný bod

Metamorfózy (Proměny)

V některých lokacích se nacházejí objekty, které mohou herní postavě dočasně předat nějakou speciální vlastnost. Někde jsou například portály, které promění herní postavu v želvu nebo v draka a tím se jistým způsoben znesnadní hráčova cesta k cíli.

  
Obr. 1: Takto vypadá portál který přeměňuje postavu
Obr. 2: V podobě draka můžete lítat i plivat oheň
Obr. 3: V podobě želvy jsem se necítil zrovna ideálně

Jinde se pro změnu nachází objekt, jenž dodá schopnost střílet a tím se elegantněji zbavit nepřátel. Tato schopnost ovšem zaniká v momentě, kdy dojde ke ztrátě srdce.

 
Obr. 1: Na tomto obrázku je vidět střela
Obr. 2: Ta červená tečka nahoře druhého obrázku dává schopnost střelby

Velké souboje

Vždy po několika misích následuje kolo, kde je potřeba zneškodnit některého bosse. Ti jsou v celé hře celkem tři a vždy čekají v kruhové aréně a jdou vám doslova po krku. Jejich zneškodňování není vůbec lehká záležitost a musí se nejdříve zjistit, co na kterého bosse platí. Zatímco na přerostlý kamenný hřib stačí odpálit několik ohnivých koulí z katapultu, na mechanické oko musíte střílet z velkého děla.

  
Obr. 1: Dědeček hříbeček v trochu jiné podobě
Obr. 2: Přerostlé prase + kladivo = smrtící kombinace
Obr. 3: Závěrečný boss

Obezřetnost nade vše

Zdraví herní postavy je znázorněno v levém horním rohu pomocí srdcí. Jejich počet se liší podle zvolené úrovně obtížnosti, které jsou celkem čtyři. Po dokončení určitého počtu kol se vždy vaše “životnost” zvýší. To znamená, že dostanete o jedno srdce navíc. Hráč musí být neustále ve střehu, jelikož ztráta každého srdce by ho mohla v příštích kolech velmi mrzet. Ta se totiž na konci levelu nedoplňují, jak je zvykem u většiny her, ale jediný způsob, jak si obnovit ztracené srdce, je najít ho někde na mapě. To samé platí i o životech, které jsou znázorněny v pravém horním rohu. Ty můžete získat buď sebráním někde na mapě nebo sebráním určitého počtu penízků, které najdete na každém kroku. Počet penízků, za který dostanete další život, je závislý na zvolené obtížnosti.


Takto vypadá život

Multiplayer

Zajímavým zpestřením je hra více hráčů, kde si můžete zahrát proti některému ze svých přátel pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Na výběr jsou celkem tři různé typy hraní. Prvním je souboj na body, kde si stačí zvolit libovolnou mapu a poté se již snažit získat více bodů než váš protihráč. Druhým typem je závod. Zde vyhrává ten, kdo dojde do cíle jako první. Poslední a neméně zajímavý typ je spolupráce, kde společně se svým přítelem procházíte jednotlivá kola a vzájemně si vypomáháváte.

Zmatená kamera

Způsob, jakým je zde pojata kamera, dělá z této hry ojedinělou záležitost. Podle toho, v jaké situaci se zrovna nacházíte, se přesune kamera do pozice, z jaké by měl být nejlepší výhled. Tento záměr se však autorům povedl jen napůl. Poměrně často se totiž stane, že se kamera příblíží k hráčově postavě až moc a hráč poté nemá vůbec přehled o tom, co se děje okolo něj, kde jsou jací nepřátelé, či zda se někde neskrývají cenné penízky.

 
Zde se dá opravdu jen těžko uhybat případnému útoku

Herní lokace jsou poměrně rozmanité a graficky velmi dobře zpracované, jak si můžete z našich obrázků sami všimnout. Po zvukové stránce je hra poměrně chudá. Hudba není žádná a jediné, čeho se dočkáme, je několik zvuků.

Ovládání je velmi jednoduché. Kromě ovládání směru pohybu kurzorovým tlačítkem si lze vystačit již jen s třemi dalšími klávesami, na skok, střelbu a speciální prvek.

Tato hra patří určitě mezi lepší herní tituly pro mobilní herní konzoli Nokia N-Gage. Podle serveru Game rankings dostala sice pouhých 58 %, ale já bych ji ohodnotil na 75 %.

Plusy a mínusy:

+ grafika
+ multiplayer
+ rozmanitost levelů

- kamera
- cena okolo 30 euro
- hudba

Odkaz na web:

Oficiální stránky: www.n-gage.com

Váš názor Další článek: Velké srovnání: ICQ a další programy pro mobily (1/2)

Témata článku: , , , , Nokia N-Gage, Pán, Pro +, Dědeček, Pan, Kytka