Recenze GPRS karty i-Tec: hezky česky

Pokud to s mobilním internetem přes GPRS myslíte skutečně vážně, možná byste mohli přemýšlet o speciální kartě do notebooku. Jednu takovou nabízí český i-Tec a vedle dat nabízí i hlasovou komunikaci, SMS nebo e-maily.

Lepší než naposled

i-Tec GPRS CardPhone je modem ve formátu PC karty typu II do slotu PCMCIA, kterým disponuje každý notebook. Pracuje v GSM pásmech 900, 1800 MHz i 1900 MHz a nabízí rychlé GPRS třídy 10 (4+2). Karta také podporuje hlasovou komunikaci prostřednictvím osobní sady handsfree, nechybí práce se zprávami, faxy a e-maily - to vše díky možnostem dodávaného softwaru Mobile PhoneTools. Základní balení tedy obsahuje samotnou kartu, handsfree, instalační CD se softwarem a stručný návod.

  
V krabici nebudete postrádat cédéčko se softwarem, manuál a hansfree sluchátka

Karta ma rozměry 125,8 x 54 x 11,5 mm a hmotnost 50 gramů. Téměř totožnou kartu nabízel i Eurotel, po čase bylo zařízení stáhnuto z nabídky, i-Tec totiž nestačil karty dodávat - alespoň dle vyjádření operátora. Eurotel dal nakonec přednost zařízení od Siemensu. Výrobce tedy nabízí CardPhone pod vlastní značkou a na kvalitě je to nečekaně znát. Zatímco Eurotel CardPhone nebyl moc důkladně zpracován, i-Tec CardPhone je na tom o poznání lépe. Plastová krytka, která chrání otvor pro SIM kartu a konektor handsfree, už konečně drží na místě a nevypadává. Po stránce materiálu i konstrukce vypadá karta skutečně lépe.

Zasunout a jedem

Po vložení CD do mechaniky spustíme instalační proces, kde jsme dotázáni na identifikační údaje jako jméno, telefonní a faxové číslo. Na závěr zvolíte cílový adresář instalace a telefonní seznam, který chcete s kartou používat - buď využijete databáze čísel na kartě SIM nebo kontakty v Outlooku, popř. Outlooku Express.

Teprve v dalším kroku vkládáme kartu do slotu počítače. Automaticky se nainstalují ovladače k modemu. Program už počítá s tím, že karta SIM je vložena uvnitř CardPhonu. Vkládá se do štěrbiny na pravé straně, pro vsunutí musíte použít nehet, vkládání je zde ovšem ještě horší než u modelu Eurotel CardPhone, raději oslovte přítelkyni s dlouhými nehty, sami to zvládnou jen ti nejzručnější.

  
SIM kartu běžným způsobem nezastrčíte, použití nehtu bude v tomto případě nevyhnutelné

  
i-Tec GPRS CardPhone při běžném použití bohužel čouhá ven z notebooku

Software už známe

Po prvním spuštění aplikace Mobile phoneTools jste vyzvání k zadání bezpečnostího kódu PIN, při dalším spuštění jej program už nepožaduje. Pokud na SIM kartě nemáte aktivován požadavek na PIN, nemusíte zadávat nic ani poprvé. Po úvodním okně se na ploše objeví imitace telefonu, se kterou vše ovládáte. Program zaregistruje SIM kartu zhruba pět až sedm sekund po spuštění, což oznámí názvem přihlášené sítě na displeji. Lze jej ovládat buď grafickými ikonkami v boční liště, která reprezentuje hlavní funkce, nebo textovou nabídkou pod tlačítkem "Menu" na pomyslné klávesnici. Alfanumerická tlačítka jsou aktivní, lze s nimi normálně vytáčet telefonní čísla. Na displeji dále vidíte sílu signálu, stav GPRS a ikonky signalizující příchozí textovku či e-mail.

 
Ovládací software

Všechny parametry nastavení GPRS jsou pevně nakonfigurovány, a to nejen u našich operátorů, ale taky u těch světových. Stačí jeden klik a během pár sekund jste připojeni k internetu. Můžete si ovšem nastavit i nové připojení, nemusíte záviset na tom přednastaveném. V době připojení nemůžete přijímat hovory, volající dostane informaci, že jste nedostupní. Pokud vám někdo během připojení zavolá, po skončení GPRS spojení vám přijde textová zpráva o zmeškaném hovoru.

Stabilita připojení se zdá být celkem dobrá, spojení během týdenního testovaní snad nevypadlo ani jednou. O pilnosti karty vás během práce přesvědčuje kontrolka LED, která bliká červeně (při vyhledávání) nebo zeleně (pří přenosu dat).

Umí i textovky

Kromě správce připojení je k dispozici také program pro práci s textovými zprávami. Textovky můžete přijímat i odesílat, jak je libo, nechybí ani doručenky a podpora dlouhých zpráv. Textovky lze posílat i více uživatelům najednou. Maximální délka jedné SMS je 160 znaků, pokud použijete češtinu, zkrátí se na pouhých 70 znaků. V době programu se SMS zprávy načítají automaticky každou minutu, můžete je však obnovit také manuálně. Program podporuje i zprávy EMS. Další zajímavou funkcí může být celkem jednoduchý e-mailový klient. Nastavíte v něm jakýkoli účet a poštu můžete spravovat přes něj.

 
E-maily a textovky

Modem i-Tec CardPhone nabízí i telefonní seznam, který můžete synchronizovat s Microsoft Outlookem či SIM kartou. Synchronizace bohužel nefunguje s mobily Nokia Series 60. Jednotlivé položky pak není problém různě editovat. Modem podporuje i skupiny kontaktů. Adresář bez problémů spolupracuje při volání, psaní SMS zpráv i e-mailové komunikaci. Jestliže máte v mobilu uloženo více než jedno číslo pod daným kontaktem, přenést můžete pouze jedno, záleží na vašem výběru. Telefonní seznam nabízí 255 položek na kartě, zbytek poté na SIM kartě, záleží na její kapacitě.

Vyplatí se?

Cena tohoto zařízení se v internetových obchodech pohybuje okolo šesti tisíc. Jestli je to moc nebo málo, to záleží na způsobu využití. Samozřejmě existují i mnohem levnější mobily, které lze použít pro mobilní internet, GPRS kartu ovšem nemusíte dobíjet a máte ji pořád u sebe. Proto ji doporučuji těm, co to s internetem přes GPRS myslí skutečně vážně. Volba je na vás.

 

  • Zapůjčil: ComDis (www.comdis.cz)
  • Rozhraní: PC Card typ II
  • Čipová sada: BenQ M32 Modul
  • Anténa: Interní třípásmová anténa
  • Frekvenční pásmo: Tri-band 900/1800/1900 MHz
  • Provozní režim: režim GPRS multi-slot třída 10 (až 4 kanály pro download a 2 kanály pro upload)
  • Kódovací schéma: podporuje všechny kódovací schémata (1,2,3 a 4)
  • Zařízení: GPRS mobilní zařízení class B
  • Rozhraní SIM: port SIM typ 3V
  • Síla přenosu: Class 4 (2W) pro GSM900
    Class 1 (1W) pro GSM1800 a GSM1900
  • Přenosová rychlost: až 85.6 kb/s
  • Spotřeba: Režim spánku 40mA, Provozní režim 600mA (max.)
  • Podpora OS: Windows 98/2k/ME/XP
  • LED indikátory: LINK: zapnuto, ACT: aktivní
  • Rozměry: 125,8 x 54 x 11,5 mm
  • Hmotnost: 50 g
  • Záruka: 2 roky
Diskuze (31) Další článek: Banka v mobilu i jinde: výsledky průzkumu

Témata článku: , Český, GPRS, CardPhone, Karta