Mobilní budoucnost přichází z východu

Mobilní technologie čím dál viditelněji postihuje syndrom počítačového hardwaru. Vývoj se neustále zrychluje, jedno technologické řešení nahrazuje druhé. Není žádnou novinkou, že hlavní centrum mobilního výzkumu je východní Asie.
Jen se podívejte na modelové řady všech výrobců mobilních telefonů, které se rozrůstají téměř lavinovitým způsobem. Stejně tak se rychle rozšiřuje množství nabízených služeb a zrychluje si i vývoj samotných mobilních sítí.

Právě z Asie přichází od jednoho z největších operátorů NTT DoCoMo další ze zástupu novinek, které čím dál častěji zasahují jinak poměrně opožděnou Evropu. Světlo světa by v budoucnosti mělo spatřit mobilní GPS. Přijde tedy doba, kdy budou mobilní telefony schopné najít toho, kdo nám na druhé straně volá. Tím ale možnosti GPS nekončí. Spolu s lokalizací volajícího budeme moci slyšet hlas telefonujícího protějšku z různých směrů.

Slezte Donalde z toho lustru, slyším vás

Zavoláme li tak například z Brna kamarádovi nebo kamarádce do Prahy, uslyšíme příchozí hovor ze severozápadu. Zejména v souvislosti s blížícími se videotelefony se jeví vize mobilního GPS více než zajímavě. Ostatně už jen současná konference hovorů by v takové podobě vypadala a především zněla úplně jinak. Není dozajista náhodou, že Matsushita Electric Industrial uzavřela smlouvu s firmou Fuetrek o výrobě 3D zvukových čipů pro mobilní zařízení.

DoCoMo však nezahálí a pokračuje ve výzkumu na všech frontách. Mezi nejzajímavější předsevzetí patří vize sítí 4G, které by pro data dosáhly rychlosti 100 milionů bitů za sekundu. Potvrzuje se tak jen celosvětový trend nárůstu datových transferů, které stále více tlačí na hlasové služby. Skutečnou perličkou je pak již delší čas avizovaná práce na přenosu všech pěti smyslů. Představa telefonů nabízející nejrůznější chutě a vůně je téměř fantaskní a je otázkou, kdy a do jaké míry je možné podobné představy vůbec realizovat.

Mlčky v živém hovoru

Velkých plánů má DoCoMo více, za zmínku ještě stojí rozpoznávání mimiky svalů v obličeji. Nebude tedy problémem zavolat a přitom neříct ani slovo. Zavoláme si tak klidně z vyučovací hodiny, veřejné knihovny nebo pracovní porady. Zdá se vám to nemožné? Vědci už naučili mobilní telefony rozpoznávat všech pět japonských samohlásek a v současné době začínají pracovat na souhláskách, které však budou podstatně tvrdším oříškem. Jisté je, že 1,15 miliardy dolarů, které DoCoMo ročně investuje do vývoje mobilních technologií, nepřicházejí nazmar.

Jak se zdá, teprve v blížící se polovině tohoto desetiletí začne nabírat svět mobilních komunikací na obrátkách a obyčejný zákazník se za deset let dočká nejspíše věcí, o kterých se mu dnes ještě ani nesní. Jen čekám, kdy se v Hollywoodu objeví scénář invaze přechytralých telefonů, které se pokusí převzít vládu nad světem, protože dnes už je snad možné opravdu vše.

Diskuze (5) Další článek: T-Mobile Bonus už jen pro někoho, ale zato lepší

Témata článku: , Východ, MOBI, Mobil, Budoucnost, Obyčejný zákazník, Mobilní budoucnost, Velký plán