Návod: jak nastavit e-mail na nových Nokiích

Nové telefony Nokia řady Series 40 mají vestavěný e-mailový prohlížeč. Jeho nastavení nemusí být pro každého jednoduchá záležitost, proto jsme připravili návod s přesným postupem.
Kapitoly článku
E-mailový prohlížeč, jehož se týká tento článek, najdeme v nejnovějších Nokiích 6220, 6230, 6820, 7200 a 7600. Jedná se o javovou aplikaci, která je standardně nainstalovaná v telefonu. I když prohlížeče tohoto typu nikdy nemohou mít takové možnosti jako e-mail vypálený přímo ve firmwaru, práce s elektronickou poštou ve zmíněných Nokiích je až překvapivě pohodlná.

Nokia 6220 Nokia 6230 Nokia 6820 Nokia 7200 Nokia 7600

E-mailový prohlížeč ale musíte napřed nastavit. V tomto článku budu popisovat a odkazovat se na nabídku Nokie 7200, u ostatních modelů by ale měla být velmi podobná. Stejně jako u každého jiného e-mailového prohlížeče i zde je nutné nastavit dvě různé věci: datový profil a e-mailovou schránku. Prostřednictvím datového profilu se s telefonem připojíte k internetu a posléze k nastavené e-mailové schránce.

Napřed schránku

Nastavení e-mailového prohlížeče hledejte v nabídce Zprávy – Nastavení zpráv – Zprávy e-mailu. Jsou zde jen dvě položky: v první (Aktivní nastavení e-mailu) si vyberte neobsazený profil, aktivujte jej a v druhém (Upravit aktivní nastavení e-mailu) nastavte potřebné parametry.

Název schránky: tento údaj slouží jen pro přehled, abyste se ve vytvořených datových profilech vyznali.

Adresa e-mailu: zadejte svoji e-mailovou adresu, která se u příjemce objeví v hlavičce zprávy.

Můj název: zadejte své jméno nebo přezdívku, která se ukáže v hlavičce e-mailu jako odesílatel.

Odchozí (SMTP) server: adresa internetového serveru pro posílání zpráv. V závislosti na svém operátorovi sem zadejte smtp.etmail.cz (Eurotel), smtp.mujoskar.cz (Oskar) nebo smtp.t-email.cz (T-Mobile).

Typ příchozího serveru: pokud netušíte, o co jde, vyberte POP3, jinak zvolte typ serveru, na němž máte umístěnu e-mailovou schránku.

Příchozí (POP3) server: adresa serveru, kde jsou uloženy vaše e-maily. Zde už nemohu poradit univerzální nastavení, pokud ho neznáte, obraťte se na provozovatele své e-mailové schránky nebo firemního administrátora.

Jméno uživatele POP3: zadejte jméno, kterým se hlásíte ke své schránce.

Heslo POP3: zadejte heslo, kterým se hlásíte ke své schránce. Pokud necháte tuto položku prázdnou, prohlížeč vás vyzve k zadání hesla až těsně před samotným připojením.

Volba Jiné nastavení

Přestože pud sebezáchovy radí nesahat do pokročilých nastavení, zde nemáte jinou možnost a musíte se zanořit do rozsáhlé nabídky.

Připojit podpis: ke každé zprávě může prohlížeč automaticky přidat podpis a v této nabídce ho můžete nastavit.

Použít autorizaci SMTP: pokud nevíte, co to je, ponechte v nastavení „Ne“ a následující položky Jméno uživatele SMTP i Heslo SMTP nevyplňujte. Tyto možnosti jsou určeny pro servery odesílaných zpráv, které vyžadují přihlášení. U SMTP serverů, které nabízejí mobilní operátoři, autorizaci není nutné (a ani možné) použít.

Odchozí porty: SMTP ponechte na hodnotě 25, POP3 na 110. Toto nastavení změňte jen v případě, kdy víte, že server vyžaduje jiné porty.

Odpovědět na adresu: když do této položky zadáte e-mailovou adresu, příjemci se automaticky nabídne při odpovědi na váš e-mail. Tato možnost se hodí v případě, kdy e-mail v mobilu používáte jen nouzově a chcete, abyste odpověď dostali na jinou adresu.

Zabezpečené přihlášení: určitě bude fungovat volba Vypnout.

Načíst e-maily: prohlížeč v Nokiích neumí pracovat s hlavičkami, rovnou načítá celá těla zpráv. Zde můžete zvolit, po kolika e-mailech se zprávy ze vzdálené schránky budou načítat.

Nastavení spojení SMTP

Zatím jsme stále pracovali pouze na přístupu k e-mailové schránce, až nyní přichází čas pro nastavení datového profilu. Nejprve nastavme server pro posílání zpráv.

Proxy: ponechte nastavení Ukončit.

Nosič dat: doporučuji GPRS, můžete ale zvolit i vytáčené spojení (GSM data). Dále v článku budu popisovat nastavení pro GPRS.

Nastavení nosiče - Přístupový bod GPRS: v závislosti na svém operátorovi zadejte následující parametr:

Eurotel (paušál): internet
Eurotel Go: gointernet
Oskar (paušál): internet
Oskarta: ointernet
T-Mobile: internet.t-mobile.cz

Typ autentizace: nastavte Normální

Typ přihlášení: zvolte Automaticky

Uživatelské jméno a Heslo: obě položky ponechte prázdné

Nastavení spojení POP3

V této nabídce se nastavuje spojení k serveru, na kterém je umístěna e-mailová schránka. Budu šetřit místem, vraťte se proto do předchozí části článku o nastavení serveru SMTP a vše do puntíku opište i do parametrů v menu POP3.

Hotovo!

Nyní se vraťte nazpět až do hlavní nabídky Zprávy a z dostupných položek vyberte E-mail. Jakmile se prohlížeč otevře (chvíli to trvá), můžete pracovat se všemi jeho funkcemi: stahovat zprávy, odpovídat, přeposílat je a vytvářet zcela nové e-maily.

V druhé kapitole článku najdete podrobné parametry a vlastnosti e-mailového prohlížeče v nejnovějších Nokiích

Témata článku: Nokia, , , , Nokia 6220, Nokia 6220 classic, Nokia 6230, Nokia 6820, Nokia 7200, Nokia 7600, Firemní administrátor, Rozepsaný e-mail, Jak, Nov, Návod, Nastavit