Aktuálně: nová N-Gage je tady a jmenuje se QD

Nokia si přivstala a už v sedm hodin ráno rozeslala tiskovou zprávu s informacemi o nové verzi herní konzole N-Gage. Bude poměrně levná, ale nečekejte fotoaparát, rádio ani přehrávač MP3.

Nejprve začněme s oficiálními obrázky. Tajné fotografie, které jsme zveřejnili před několika dny, byly pravé, jednalo se skutečně o novou Nokii N-Gage QD.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

QD... jako co?

Nokia jako hlavní výhody nové verze herni konzole N-Gage uvádí:

  • kompaktnější design 
  • karty MMC vyměnitelné za chodu
  • delší výdrž baterií
  • vylepšené ovládání
  • telefonování jako s běžným mobilem
  • jasnější displej
  • nová aplikace pro přímý přístup ke službě N-Gage Arena

Podstatný rozdíl je také v ceně. Zatímco starší N-Gage přišla na trhu s cenou kolem tří set dolarů, nová verze začne už na dvou stech a v dotované verzi operátorů na stovce. Cena by tedy měla být stejná, za jakou se dnes prodává starší verze. N-Gage QD můžeme na trhu čekat v květnu, bude existovat ve verzích pro Evropu (900/1 800 MHz) a pro americké země (850/1 900 MHz).

N-Gage QD je plně kompatibilní se starším modelem, fungují pro ni stejné hry a nové produkty budou zpětně použitelné i ve starší N-Gage.

Očesaná

Jak jsme napsali ve včerejší bleskovce, N-Gage QD je ryze herní zařízení, oproti staršímu modelu proto ubyly některé zábavní funkce jako vestavěné rádio a přehrávač MP3. Oproti prvním nadějím zde není ani vestavěný fotoaparát, po kterém uživatelé docela volali.

Nokii jsme ale v šuškandě zbytečně moc vylepšili displej. Podle oficiálních informací nepodporuje zobrazení pětašedesát tisíc barev, zůstává na čtyřech tisících jako starší N-Gage. Displej je ale podle očitých svědků opravdu kvalitnější, srovnatelný s Nokií 6600, odkud patrně pramenila informace o vyšším počtu barev.

Rozměry N-Gage QD jsou 118 × 68 × 22 mm (u starší verze 134 × 70 × 20 mm) a hmotnost 143 gramů (137 g). Nemůžeme proto napsat, že zařízení je o tolik menší, je však kompaktnější, není to placka-sloní ucho jako starší model.

Hrajeme si a pracujeme

Hra se automaticky spustí po vsunutí karty MMC do slotu, zdá se, že k rychlému spuštění bude sloužit i nové tlačítko vedle křížového ovladače. Velkou změnou je zrušení funkce potvrzování u sdruženého ovladače. Už se nedá stisknout, aktivní jsou pouze čtyři jeho směry a pro potvrzení akce je nutné sáhnout vedle na malý knoflík. Snad to bude při hraní přirozené.

Udávaná pohotovostní výdrž je 240 h (starší N-Gage 190 h), při hovoru by QD měla dosáhnout na 210 minut (předchůdce 228 minut). Novinka ale déle vydrží při hraní, Nokia udává 5 až 10 hodin, u starší N-Gage to bylo 3 až 6 hodin.

Nokia N-Gage QD je symbianový chytrý telefon řady Series 60, který nabízí všechny obvyklé funkce. V této cenové kategorii půjde opět o jeden z nejlépe vybavených mobilů, i když ve starší N-Gage bude mít velkou konkurenci. Rádio a MP3 se v cílové skupině asi cení.

Překvapení?

Nokia v nové verzi N-Gage vylepšila vlastnosti, které se staršímu modelu vytýkaly. Pochopila, že ze všeho nejdůležitější je cena a díky odstranění některých funkcí začne na stejné úrovni, za jakou se dnes prodává starší N-Gage. Pro její majitele ale novinka asi není důvod ke změně a stejně tak je pravděpodobné, že část nových uživatelů sáhne po starší verzi.

Diskuze (53) Další článek: AA Flak 8.8: zahrajme si na vojáčky (+soutěž)

Témata článku: Nokia, , , , Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Nov, Akt