Sony Ericsson Premini: nejmenší ze všech prcků

Sony Ericsson před několika dny představil jeden z nejmenších telefonů, které bude možné koupit. Výrobce jej sice připravil jen pro Japonsko, je to však rozhodně kousek, který stojí za pozornost.

Švédsko-japonský výrobce Sony Ericsson tento týden představil jeden z nejmenších mobilních telefonů na světovém trhu - nazval ho Premini. Svými rozměry a hmotností dokonce předstihl telefon NEC, který byl považován za nejmenší mobil vůbec. Ačkoli je Premini určen pouze pro japonské sítě, určitě by zaujal i u nás.

    
   
Tmavá a světla verze Premini 

Goliáš je pryč, David přichází

Největší předností Sony Ericssonu Premini je jeho velikost a hmotnost. Při porovnání objemu - bereme-li čistý kvádr - sice najdeme ještě drobnější telefony, v každém případě se ale už pohybujeme mezi extrémně malými modely. Ještě trochu menší rozměry než Premini má jen Nokia 6100, Samsung SGH-S300m nebo Philips 330.


Stylový telefon se musí prodávat ve stylové balení

Hmotnost 69 gramů také není zcela rekordní, ale ze současných evropských telefonů se před Premini dostal jen Samsung SGH-A800 a Xelibri 8.

Téměř designový skvost

Hodnocení designu je velmi subjektivní a proto k Premini nehodlám vynášet žádné kategorické soudy. Názor ať si udělá každý sám z obrázků. Asi se ale shodneme na tom, že designéři Sony Ericssonu se na Premini opravdu vyřádili, protože takový mobil jsme tu ještě neměli.

První, co na něm upoutá, je anténa ve stylu evropského modelu Z200. Opět vypadá jako ucho od bandasky, ale na rozdíl od Z200 nemůžeme Premini přirovnávat k žádnému podobnému nádobí. Sdružené tlačítko pod displejem zvládne pohyb do všech čtyř stran a uprostřed je vybaveno klávesou pro potvrzování. Tlačítka pro příjem a ukončení hovoru jsou umístěna netradičně na bočních hranách. Navíc zde najdeme tlačítko s obálkou, které bude sloužit pro přístup k e-mailu, a klávesu z písmenem „i“, kterou uživatel získá přístup ke službě i-mode.

Na levém boku telefonu je užitečné šoupací tlačítko pro zamykání klávesnice. Stejné můžeme najít na starých modelech Sony. Na pravém boku vidíme tlačítka pro ovládání hlasitosti a na obou bocích hezkým písmem vyvedený název Premini.

 

Dalším zajímavým prvkem je reproduktor na zadní straně přístroje. Opět se nápadně podobá těm na modelech Sony CMD-J5 a CMD-Z7. Že by se designéři Sony Ericssonu vraceli zpět ke starým prvkům?

Premini se bude vyrábět ve dvou barevných verzích: černé a stříbrné. Na fotkách telefon vypadá hodně kovově, což bude neduh černé varianty, na které je vidět každý otisk prstu. Podle všech informací jsou kryty telefonu z hliníku, ale na rozdíl od matného modelu T610 se Premini leskne jako zrcadlo. Jeho povrch bych přirovnal k černé části kolem displeje u T610, na které je také vidět každý dotek. Možná se i zde Sony Ericsson vrátí k hadříku z mikrovlákna na leštění telefonu a displeje.

 

Klávesnice za světla a ve tmě

Svět v barvách

Displej telefonu se velmi podobá modelům T630 a Z600. Je aktivní, dokáže zobrazit až 65 536 barev a nabídne rozlišení je 128 x 160 obrazových bodů. Na evropské poměry je to hodně kvalitní displej, ale nevím jak se uchytí v Asii. Tam jsou zvyklí na jiné kafe v podání velmi jemných displejů zobrazujících až milion barevných odstínů.

Premini ale musíme brát hlavně jako stylový telefon. Zaměřuje se na uživatele ve věku od dvaceti do čtyřiceti let, kteří nechtějí multimediálními možnostmi nacpaný telefon, ale velmi jednoduché a malé zařízení. Má sloužit pro běžnou komunikaci a zároveň reprezentovat.

 

Funkcí jen poskrovnu

Telefon nedisponuje takovými vymoženostmi dnešní doby jako je integrovaný fotoaparát, paměťové karty nebo dokonce otevřený operační systém. Tyto funkce musely ustoupit nekompromisní miniaturizaci. Pokud očekáváte rychlá data, i zde vás telefon zklame, protože maximální rychlost datových přenosů, kterou Premini zvládá, je 9,6 kbps.

Na druhou stranu jsou zde velmi dobré možnosti personalizace, jak je známe z u nás prodávaných modelů T610/T630/Z600. Prostředí telefonu je možné libovolně měnit díky barevným schématům.

Zatím nejsou o telefonu známy žádné podrobnější informace. Neznáme velikost sdílené paměti ani kapacitu adresáře, nevíme, jestli je v Premini kalendář nebo jestli podporuje nějakou herní platformu. Předpokládám, že telefon podporuje vícehlasé vyzvánění, ale přesný počet hlasů se nepodařilo zjistit.

Baterie je typu Li-Ion o kapacitě 600 mAh. Telefon by měl vydržet až 300 hodin v provozu a 100 minut hovoru.

  
Další živé obrázky najdete na tomto japonském webu  

Jsme zvědavi

Sony Ericsson Premini je velmi malý, lehce vybavený stylový telefon, který se začne na japonském trhu prodávat v polovině roku. Exkluzivně je určen pro siť NTT DoCoMo, takže jinde než v Japonsku si s ním nezavoláte. Cena zatím nebyla stanovena a ani si nedovolím ji odhadnout.

Jestli podobný model někdy dorazí i k nám, je zatím ve hvězdách. Úplně to nelze vyloučit, protože Sony Ericsson hodlá prosazovat japonský přístup i v Evropě. Je to vidět například na modelu S700, který využívá koncepci úspěšného japonského Sony Ericssonu S505i. Určitě by nebylo na škodu, kdyby se Premini objevil i ve verzi pro sítě GSM. Svým velmi netradičním designem by mohl oživit zdejší prostředí.

Diskuze (21) Další článek: Oficiální informace o CDMA (přehled bleskovek)

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 6100, Philips 330, Siemens Xelibri 8, Goliáš, Malý model, Band, Designový skvost, Pře, Eri, Son