SlovoED: slovník pro chytré mobily (recenze)

Pokud se chystáte třeba na dovolenou do zahraničí, nemusíte s sebou tahat nepraktický tlustý slovník. S chytrými telefony se Symbianem totiž můžete využít skvělý slovník SlovoEd.

Jste-li majiteli telefonů Sony Ericsson P800 nebo P900, Siemens SX1 nebo Nokia 3650, 6600, 7650 či 9210, můžete se radovat, protože slovník je určen právě pro vás. Zklamaní budou jen majitelé Nokie N-Gage, do nich totiž slovník nelze standardně nainstalovat. (Pokud by se to ale  přece někomu přece jen podařilo, může se se svými zkušenostmi podělit v diskuzi.)

Instalační soubor, který si můžete stáhnout na webu výrobce, společnosti Epocware, má příponu EXE a ne SIS, jak jste asi zvyklí. Při instalaci musíte mít nejdříve telefon propojený s počítačem tak, aby byl schopen pracovat s programem PC Suite (nebo příslušnou aplikací k Sony Ericssonům), a teprve poté spustit instalační soubor programu. Dále již postupujete stejně, jako byste instalovali klasickou aplikaci. Jen si dejte pozor, ať neukončíte instalaci předčasně. Průvodce totiž ohlásí, že je program nainstalován, ale teprve po chvilce se do telefonu začne kopírovat slovní zásoba.

Pouze omezené vydání

Můžeme být sice rádi, že si autoři na Čechy vůbec vzpomněli, nabídka pro slovníků český jazyk ale není nejširší. Budete se muset zatím spokojit pouze s angličtinou, němčinou, francouzštinou a švédštinou. V češtině navíc není ani prostředí programu. Všechny zmíněné slovníky jsou k dispozici pro přelad v obou směrech, tedy např. EN-CZ-EN. Jste-li ale například v angličtině pokročilí, lze využít daleko širší nabídky a pořídit si třeba italsko-anglický slovník.

K dispozici je také poměrně bohatý anglický výkladový slovník. Nejvíce jsme testoval anglicko-českou a česko-anglickou variantu, se jejíž úrovní jsem byl spokojen. Slovník obsahuje spoustu výrazů a frází a nechal mě na holičkách opravdu jen ve výjimečných případech.

 
Nabídka slovníku není v češtině • informace
o právě používaném slovníku; výrazů je požehnaně

Zaplať, nebo jen zkoušej

Slovník si můžete zakoupit, nebo stáhnout jeho demoverzi na této adrese. Soubor je velký přibližně 2 MB a skoro stejný prostor zabere i paměti v telefonu nebo na paměťové kartě. Výjimkou je výkladový slovník, který v rozšířené verzi zabere kolem 8 MB.

Cena závisí na typu slovníku a pohybuje se od 12 do 25 dolarů. Pro začátek vám ale jistě postačí demoverze, která je přibližně měsíc poměrně slušně použitelná. Čím více ale slovník používáte, tím častěji se místo překladu dočkáte hlášky o zaregistrování produktu. Slovníků si můžete samozřejmě nainstalovat víc najednou, ale pak budete muset volit, který z nich chcete právě používat. Jednotlivé slovníky se v telefonu nainstalují do jediné aplikace a mají tedy společnou ikonu v nabídce.

 
Napřed si musíte vybrat příslušný slovník (všechny slovníky se zobrazují
v tomto seznamu) • takhle se ohlásí demoverze slovníku po delším používání

Se slovníkem v terénu

Nejdříve se tedy musíte rozhodnout, ve kterém slovníku chcete vyhledávat. Pokud začnete psát v anglicko-českém slovníku české slovo, rozhodně se nedostanete k vytouženému cíli. Při vyhledávání je skvělé, že jak postupně zadáváte znaky, slovník sám začíná zobrazovat možná slova dle abecedy. Když se tedy slovo, které chcete napsat, objeví dříve, nemusíte ho dopisovat, což ušetří čas.

 
Postupným zadáváním znaků slovník rovnou
ukazuje příslušná slova • překlad hledaného slova

Pokud má hledané slovo více cizojazyčných ekvivalentů a vy si nejste jisti, který z nich použít, stačí najet kurzorem na jeden z nich, potvrdit a slovník k němu vybere další významy. Automaticky se přitom přepne do příslušného jazyka, což je velmi užitečné. K nalezení posledně hledaných výrazů poslouží historie, která zůstane v paměti i po vypnutí telefonu.

 
Po vybraná slova důsledek (viz předchozí obrázek) a potvrzení slovník
automaticky přeskočí (střední font) • v historii je 15 posledně hledaných výrazů

Poslední funkcí je Wildcard search, která umožňuje vyhledávat slova, u nichž si nejste jisti pravopisem. V místě, kde nevíte, jaké písmeno napsat, zadáte hvězdičku nebo otazník a necháte slovník vyhledat všechny možné výrazy.

 
Zadávání slova s funkci Wildcard search • nalezené výrazy

Velikost textu můžete nastavit ve třech úrovních. Tato funkce se ovšem vztahuje pouze na hledané výrazy, nikoli na celé prostředí slovníku. Máte také možnost zobrazit slovník na celou obrazovku.

 
Velké a nejmenší písmo v zobrazení na celou obrazovku

Výkladový slovník

Anglicko-anglickému výkladovému slovníku jsem se rozhodl věnovat samostatnou část. Zatímco práce s ostatními slovníky je velice svižná a odezvy na vyhledané výrazy téměř bez prodlevy, u tohoto slovníku je tomu jinak. Při zadávání hledaného výrazu slovník téměř okamžitě nabídne výběr možných slov, problém ale nastane tehdy, když budete chtít znát jejich význam. Po potvrzení budete čekat na překlad někdy až minutu. Je to veliká škoda, protože informace ve slovníku obsažené stojí opravdu za to. U každého slova slovník nabídne vysvětlení významu v několika případech, ať už jde o podstatné jméno, přídavné jméno, příslovce atd.

 Informací obsažených ve výkladovém slovníku je opravdu hodně

Za zkoušku stojí

SlovoEd je bezpochyby jednou z nejužitečnějších aplikací pro chytré telefony, se kterou jsem se zatím setkal. Rozhodně doporučuji vyzkoušet alespoň demoverzi. Využití slovníku je jasné – pokud jedete na dovolenou do zahraničí, nebo řešíte jednodušší jazykové potíže, bude pro vás SlovoED tím pravým pomocníkem. Pokud máte v telefonu dostatek paměti, můžete mít slovníků hned několik. Ani cena za tuto aplikaci není přemrštěná, i když při pořízení více slovníků to vaše kapsa už určitě pocítí.

Ve zkratce

Název: SlovoEd
Typ: překladový a výkladový slovník
Výrobce: Epocware
Web: www.epocware.com (stránka programu)
Cena:

  • funkční demoverze zdarma
  • česko-anglicko-český slovník: 24,95 dolarů
  • česko-francouzsko-český slovník: 24,95 dolarů
  • česko-německo-český slovník: 24,95 dolarů
  • české-švédsko-český slovník: 24,95 dolarů
  • anglický výkladový slovník: 19,95 dolarů (rozšířená verze 24,95 dolarů)
Diskuze (14) Další článek: Siemens končí s telefony Xelibri

Témata článku: , , , Nokia 3650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Přídavné jméno, Nejmenší písmo, České slovo, MOBI, Pro +, Rozšířená verze, Slovník, Slovo, Chytré, Mobil, Stejný prostor