Motorola V220: nejlevnější véčko s fotoaparátem (test)

Motorola V220 je malé stylové véčko s vestavěným fotoaparátem. Své konkurenty nechá za sebou zejména díky ceně - bude z nich výrazně nejlevnější. Má ale i další přednosti: třeba výbornou klávesnici a špičkový zvuk.
Motorola svá starší véčka vždycky tlačila do nejdražší a nejstylovější třídy. Když potom loni přišla s vybaveným modelem V300 za cenu kolem deseti tisíc korun, byla to doslova událost. Dnes je ale na trhu jiná situace než dřív, stylová véčka se hned na začátku prodeje objevují už za cenu kolem pěti-šesti tisíc korun (např. Siemens CF62 nebo Samsung SGH-X450), takže i Motorola musela přehodnotit svůj postoj. Jedním z jeho prvních výsledků je nový model V220.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon byl představen letos v únoru v polském Krakově spolu se stylovým modelem V80 a dalším levným véčkem V180. Přesnou cenu telefonu, který by se měl v prodeji objevit už poměrně brzy, neznáme – nezáleží to úplně na Motorole, ale také na distributorech a prodejcích. Podle náznaků by se ale mohla pohybovat kolem sedmi tisíc korun včetně DPH. Ve srovnání se zmíněným Siemensem, Samsungem nebo třeba Philipsem 630 to je mnoho, Motorola V220 ale bude jednoznačně nejlevnější véčko s vestavěným digitálním fotoaparátem. Až o pár tisíc dál za ním najdeme Motorolu V300 a Sony Ericsson Z600 – žádný další takový mobil v třídě do deseti tisíc korun není.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na některé telefony se recenzent netěší. Vidí před sebou den, kdy bude muset psát o mobilu, který mu vůbec nepadnul do oka, nebo který mu z nějakého důvodu nevyhovuje. V mém případě to byla právě tato Motorola – prostě mi nesedla. O to hezčí ale potom je, když postupně zjišťujete, že máte před sebou výborný mobil. Začalo mi to být jasné už při doplňování parametrů do katalogu, potom při focení a na víkendové psaní jsem se začal těšit.

Nepoužívejte levné plasty

Pohledem do našeho katalogu, který srovnává parametry mobilních telefonů, zjišťuji, že Motorola V220 je malý (84 × 44 × 22 mm) a lehký (95 g) telefon. Objemově je na tom stejně jako už zmíněný Siemens CF62 nebo Samsungy SGH-X450 či SGH-E100. Vyšší hmotnost je ale znát i v ruce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání velikosti

Motorola V220 je docela stylový telefon, přímá konkurence, telefony Samsung nebo LG, ale mají lepší design. Korejci také používají lepší materiály, povrch Motoroly je hodně levně plastový. A do třetice konstrukce: Motorola se opravdu hodně zlepšila a například oproti modelu T720 jsou její nová véčka dokonale pevná, skřípání v kloubu při otvírání telefonu ale nemohu přeslechnout. Až na tento problém je ale V220 pevný mobil a všechno dobře lícuje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konstrukce je pevná, ale kloub trochu skřípe

Stříbrný telefon s jemnou metalízou zdobí černá náprsenka, ve které je malý černobílý displej. Standardně se na něm velkým písmem ukazuje aktuální čas a stavové ikonky, dokáže ale také prozradit, kdo volá, že máte zprávu nebo zmeškaný hovor, bez otevření telefonu na něm lze nastavovat vyzváněcí profily. Zde mám stejnou připomínku jako ke všem dalším véčkovým Motorolám: při přepínání z hlasitého profilu na tichý se nevyhnete hlasitému pípnutí.

Malý displej

 
Standardně jsou vidět hodiny • nastavení vyzváněcího profilu

 
Příchozí hovor • přehled zmeškaných hovorů

 
Nová zpráva • při otevření telefonu se na malém displeji objeví logo Motoroly

Tip: S malým displejem lze na Motorolách dělat různá kouzla. Jejich přehled najdete v tomto článku serveru Motorola4U.net

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Malý displej z trochu větší dálky

Fotoaparát: lepší než se zdá

Nepřehlédnutelné stříbrné kolečko o průměru 20 mm skrývá uprostřed objektiv digitálního fotoaparátu. Kromě ozdoby slouží stříbrný kruh i jako zrcátko při focení autoportrétů. Rozlišení fotoaparátu je standardních 640 × 480 bodů, v nabídce si ale můžete vybrat i dva menší formáty. Fotoaparát nabízí možnost ovlivňovat expozici, pomocí výřezů dokáže simulovat zoom, v nastavení lze zvolit světelné podmínky, nebo nechat vše na automatice.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát se zrcátkem 

Jak je vidět na následujících komentovaných ukázkách, obrázky nejsou špatné. K dokonalé kvalitě samozřejmě zbývá dlouhá cesta, na fotografie se ale dá dívat a v některých případech by si některé mobily mohly vzít příklad. Levný model V220 například fotí lépe než drahá Motorola V600.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací obrazec

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exteriér

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér a makro

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obrázky v menším rozlišení

Obrázky lze z telefonu dostat prostřednictvím MMS a snad i po kabelu. Motorola stejně jako jiné modely nižší třídy obsahuje malý USB konektor, k němuž se dá připojit běžný kabel, třeba z fotoaparátu. K telefonu se ale nedodává žádný software a program pro správu Motorola prodává zvlášť. Počítač se po připojení telefonu snaží instalovat ovladač, který ale samozřejmě nenajde a bez CD jsme ztraceni. Škoda, že se telefon vůči počítači netváří jako přídavný pevný disk.

  
Prostředí při fotografování • galerie obrázků • prohlížení obrázku

Displeje Motorola umí lepší

Obrázky pořízené vestavěným fotoaparátem ale vypadají dobře jen na počítači nebo na jiných telefonech. Displej Motoroly V220 je totiž poměrně špatný. Zobrazí sice pětašedesát tisíc barev, používá však pasivní technologii, a to není pro prohlížení obrázků dobrá kombinace. Samozřejmě, že poznáte kytičku nebo auto, ve tmě a z větší dálky obrázky vypadají dobře, fotografie na aktivních displejích jsou ale o třídu lepší. Nevýhodou je také malá zřetelnost na denním světle, kdy v hledáčku nepoznáte, co vlastně fotíte.

Klepněte pro větší obrázek Displej telefonu v nadživotní velikosti

Displej Motoroly V220 má rozměry 27 × 27 mm a rozlišení 128 × 128 bodů. Lze na něj vybrat barevnou tapetu, po nastavené chvíli nepoužívání se zobrazí animovaný spořič.ě


V následující kapitole dokončím vnější popis telefonu, zaměřím se také na klávesnici. Popíšu prostředí a ovládání Motoroly a velkou část textu věnuji funkcím pro telefonování

Témata článku: Motorola, , , , Motorola V220, Motorola V600, Siemens CF62, Sony Ericsson Z600, Test, Dobrá vlastnost, Starý problém, Motorol, Původní místo, Tučné písmo, Foto, F +, Motor,