Chystá se „nový“ Bluetooth: rychlejší, úspornější a užitečnější

Technologie Bluetooth konečně, po mnoha letech spánku, zažívá rozmach. Už ji nepodporuje pouze Sony Ericsson a Nokia, dostává se do telefonů dalších výrobců a prodává se řada značkového i neznačkového příslušenství. Mezi lidmi je na světě už sto padesát milionů modrozubých produktů a v současné době každý týden přibývají další dva miliony.

Organizace SIG, která se stará o standardizaci Bluetooth, ale vidí budoucnost ještě dál, v technologii nazvané (zatím zřejmě jen pracovně) Enhanced Data Rate - EDR. Specifikace je zatím jen hrubě načtrnutá, výhody ale už byly popsány.

Nejdůležitější je zrychlení přenosu. Současný Bluetooth má limit 721 kb/s a nový EDR by měl dosáhnout na 2,1 Mb/s. Paradoxně by se ale zároveň měla snížit energetická náročnost nové technologie. Díky vyšší rychlosti EDR bude vylepšena možnost pracovat na více profilech najednou; telefon tak bude například sloužit jako modem a zároveň k němu mohou být připojena bluetoothová sluchátka. Důležité je, že zůstane zachována zpětná kompatibilita. Nové produkty EDR budou fungovat se staršími mobily a sluchátky, při komunikaci jen nevyužijí svoji maximální rychlost.

Organizace SIG předpokládá, že specifikace EDR bude hotová na podzim tohoto roku a první produkty se objeví už v roce 2005.

Diskuze (33) Další článek: Orange SPV C500: nejmenší chytrý telefon

Témata článku: , Blue, Zpětná kompatibilita, Neznačkové příslušenství, Nov, Bluetoot, BLU