Dialery stále hrozí a vykradou i mobilní kapsu

Dialery jsou zákeřné programy, které bez vašeho vědomí změní telefonní číslo pro připojení k internetu. Ani mobily jich nejsou ušetřeny. Místo běžných sazeb pak platíte drahé volání a přijdete na to až z měsíčního vyúčtování. Jak se bránit?
Dialery jsou programy nebo skriptové součástí webových stránek, které na počítači – většinou bez toho, že byste to věděli nebo chtěli – dovedou změnit nastavení vytáčeného připojení k internetu. Váš počítač se pak místo na běžnou linku poskytovatele internetového připojení připojí na speciálně tarifikované drahé číslo. Nebezpečí dialerů je především v jejich zákeřnosti, s jakou škodí: o změně se ve většině případů dozvíte až z účtu za telefon, kdy je už pozdě.

Točím, točíš, točíme

Dialery – hezké české označení „vytáčeče“ se zřejmě nikdy v našem slovníku neuchytí – nejsou žádnou převratnou novinkou. Jejich kořeny sahají téměř deset let zpět do počítačové historie, kdy tehdy nový operační systém Windows 95 společnosti Microsoft přinesl užitečnou novinku. Prostřednictvím webového prohlížeče či speciálního souboru bylo možné jednoduše nastavit vlastnosti vytáčeného připojení k internetu. Zajímavý nápad, který mnohým začínajícím uživatelům dokázal usnadnit konfiguraci, však začal být brzy zneužíván.

Pro podrobnější informace o fungování dialerů navštivte server Živě.cz: doporučujeme tento a tento článek.

Ze stručného úvodu do problematiky lze snadno poznat, že dialery jsou nebezpečím pro všechny, kteří k připojení k síti internet používají vytáčené připojení prostřednictvím modemu. Jenže dialery dovedou změnit nastavení i mobilních připojení.

Jak je to možné?

Z pohledu operačního systému je mobilní telefon v podstatě pouze jiným typem modemu, který slouží jako prostředek pro připojení k internetu. Nastavení tohoto připojení lze měnit stejně snadno, jako nastavení jakéhokoli vytáčeného spojení a pro dialer pak není žádným problémem změnit vytáčené číslo přístupového bodu mobilního operátora na jakékoli jiné.

V případě mobilního připojení má však dialer těžší podmínky než v případě klasického drátového modemu. Spousta uživatelů připojuje svůj mobilní telefon k počítači prostřednictvím infraportu či datového kabelu pouze tehdy, chtějí-li se na internet skutečně připojit. Tato permanentní nedostupnost telefonu z pohledu operačního systému vás bezpečně ochrání před automatickými dialery, které dokáží vytočit připojení na zvláštní číslo zcela bez vašeho zásahu.

S rozšířením telefonních karet pro rozhraní PCMCIA a s připojením přes Bluetooth je již situace mírně odlišná. V obou případech se při určité konfiguraci ovladačů a nastavení počítač s telefonem dokáže spojit v podstatě kdykoli jej to napadne. A nesledujete-li právě displej mobilu, můžete si probíhajícího spojení povšimnout až zadlouho.

Ochrana před automatickými dialery však existuje. V případě propojení počítače s mobilním telefonem přes Bluetooth je nutno nastavit mobil popřípadě software k Bluetooth tak, aby vyžadoval potvrzení každého pokusu obou zařízení o propojení. Ochrana v případě PC karty je složitější, lze ji ale poměrně úspěšně řešit nastavením použité SIM karty tak, aby při zapnutí požadovala zadání kódu PIN. Musíte si ale zvyknout po ukončení datového volání kartu vypnout.

Ani GPRS vás neochrání

Z trochu jiného soudku jsou problémy s klasickými dialery, které mění pouze vytáčené číslo. Zde jste na jedné straně chráněni tím, že ne všechna speciálně tarifikovaná čísla lze z mobilního telefonu vytočit, na druhé straně je zde riziko toho, že protelefonovaná částka bude výrazně vyšší než v případě použití běžného modemu.

Dalo by se namítnout, že GPRS nastavení se změna vytáčeného čísla nedotkne. Provedli jsme zkoušku a všechny testované telefony ochotně vytáčely obyčejné telefonní číslo namísto správného zápisu *99***1#. Telefon se v takovém případě připojí prostřednictvím klasického CSD spojení, které je o poznání pomalejší než paketová data GPRS. Ani to však pro některé uživatele nemusí být varovné znamení, protože především v hustěji obydlených oblastech se rychlost GPRS od CSD příliš neliší.

Návod pro ochranu

Bránit nechtěnému spuštění některého z dialerů se lze jednoduchou změnou nastavení Microsoft Internet Exploreru. Po provedení následujících bodů by měl váš počítač být v relativním bezpečí:

1) V Microsoft Internet Exploreru v nabídce Nástroje/Možnosti Internetu/Zabezpečení u položek „Internet“, „Důvěryhodné servery“ a „Servery s omezeným přístupem“ pod tlačítkem „Vlastní úroveň“ u všech položek „Ovládací prvky ActiveX a moduly Plug-In“ zvolte Zakázat. U ostatních položek nechejte původní hodnoty.

2) V Internet Exploreru v nabídce Nástroje/Možnosti Internetu/Připojení zvolte „Nikdy nevytáčet připojení“.

3) Na Ploše Windows klepněte na Tento počítač/Telefonické připojení sítě a ujistěte se, že zde máte pouze připojení, která skutečně používáte. Zkontrolujte, že obsahuje správné nastavení a všechna ostatní připojení smažte.

4) Restartujte počítač a pokud se vám připojení po chvíli přeruší a nabídne vám připojit se znovu, vzdejte to. Proveďte zálohu všech dat, smažte Windows a nainstalujte je znovu. Nesnažte se obnovit původní nastavení zkopírováním původních souborů, vrátíte tím i nastavení, které vás odpojuje a připojuje kam nechcete. Na čistou instalaci Windows aplikujte postup 1 až 3.

To nejhorší nakonec

Aby toho všeho nebylo málo, již se objevil první dialer zaměřující se výhradně na připojení prostřednictvím mobilních telefonů. Opět změní nastavení z GPRS na vytáčení spojení a když to jde, použije navíc rychlé HSCSD. Celý podvod se tímto stává ještě více nepostřehnutelným.

Perlička závěrem: čeští mobilní operátoři pravidelně řeší reklamace zaviněné právě prostřednictvím dialerů, které volaly na drahá telefonní čísla.

Diskuze (69) Další článek: Další rekord v SuperStar: 1,5 milionu SMS

Témata článku: , Původní nastavení, DIA, MOBI, Omezený přístup, Mobil