První vir pro Windows CE je na světě: autor je Čech

Rumunská společnost BitDefender zabývající se vývojem antivirových programů oficiálně uvedla, že se jejím pracovníkům podařilo objevit „důkaz konceptu“ o existenci vůbec prvního viru pro kapesní počítače a chytré telefony běžící na operačním systému Windows CE. Nyní již také známe název nového viru, jmenuje se WinCE/Duts. 

Autor kódu vystupuje pod pseudonymem Ratter (fízl) a patří do skupiny 29A VX. Členové této skupiny jsou autory několika virů pro operační systém Symbian OS. Zajímavou informací jistě je, že prvenství v kategorii virů pro Windows CE si tímto připsal český tvůrce.

Podle zpráv není virus destruktivní a nebyl napsán pro napadení co největšího počtu zařízení. Podobně jako virus Cabir vytvořený pro Symbian OS pouze demonstruje, že i operační systém Windows CE může být napaden. Po spuštění viru je zobrazeno okno žádající uživatele o povolení k dalšímu šíření. Podle Viorela Canjy ze společnosti BitDefender byl virus, dříve než bude volně vypuštěn, zaslán antivirovým expertům k prozkoumání.

Další informace...

Diskuze (23) Další článek: Srovnání megapixelových fotomobilů: Nokia 7610 vs. Sony Ericsson S700

Témata článku: Win, Vir, Autor, Pro +, Wind, , Windows!, Český tvůrce, Svět, Čech, Auto