Můj mobil: Sony Ericsson T610

Sony Ericsson T610 patří mezi nejoblíbenější telefony vyšší střední třídy. Nabízí velké množství funkcí a po nedávném představení nových modelů značky je k mání za velice přívětivou cenu. Přečtěte si praktické zkušenosti v netradičně pojatém článku soutěže Můj mobil.
Autor: Jan Hora

Nejsem mobilní maniak, ale na svůj telefon jsem si zvykl tak, že si život bez něj dokážu jen těžko představit. Své zkušenosti mohu shrnout do jednoho dne, protože náš vztah je vcelku stereotypní.

 
Sony Ericsson T610

Ráno

Rána jsou s mým miláčkem k nevydržení, protože možnosti budíků jsou opravdu rozsáhlé a já jich hojně využívám. On mě vzbudí tónem, který jsem si sám zvolil, a já mu na oplátku utnu přívod energie. Oba jsme pak po ránu nevrlí.

 

Vše zachrání pohled na displej, ze kterého se na mě usmívá má přítelkyně. Mám ji nejen na ploše, ale vykukuje na mě i při pohybu v menu, a to vše díky definovatelným grafickým schématům. Zdarma jsem si z internetu stáhl příslušný software a pak už nebyl problém s pomocí hezkých fotek a trochou dobrého vkusu vytvořit pěkná schémata. Přístroj je radost držet v ruce, velmi intuitivně se také ovládá.

  
Pohotovostní obrazovka s různými pozadími

Dopoledne

Jsem student a jako takový hojně využívám úkolovník. Je to pro mou churavou paměť nástroj opravdu nenahraditelný. Naopak kalendář je zbytečně složitý, nemá opakování a špatně upozorňuje. Ve škole občas využiju diktafon pro perličky našich profesorů, kvalita nahrávek je však nevalná. Vždy tam také volím profil Ticho. Změna profilů je nepříjemná, protože chybí tlačítko pro rychlou a jednoduchou volbu.

  
Kalendář • výběr události • kalkulačka

Poledne

Na obědě jsem potkal starou známou, prý má nový telefon. Měníme si vizitky a já si znova říkám, jak je Bluetooth skvělá funkce. Naše debata pokračuje a ona si se zájmem prohlíží můj telefon. Nedivím se, je to opravdový designový skvost. To byl také jeden z důvodů, proč jsem si ho vybral – skvěle reprezentuje.

 
Vestavěný fotoaparát je vždy připraven k použití

Kamarádka si přístroj prohlédla a pokládá jej na stůl. Ne, to ne, říkám si. Na stole jsou drobky a zadní hliníková plocha se snadno poškrábe. Ihned si telefon přebírám, vyhřátá kapsička už čeká. Tam dobře ucítím jeho středně silné vibrace.

Odpoledne

Úkolovník o sobě dává potichu vědět. Než půjdu domů, musím ještě navštívit lékaře. Nesnáším pobyt v čekárnách, proto přijde vhod množství her, které jsem si zdarma stáhl z internetu a přes Bluetooth zkopíroval do mého mobilu. Třeba hrou pasiáns dokážu snadno zabít dlouhou chvíli. Telefon podporuje herní technologie Java a Mophun.

  
Vestavěné hry

Doktora mám za sebou a konečně mířím k domovu. Po cestě mě zastihla zpráva. Nemít zapnuté vibrace, neslyším vyzvánění, a to jsem přepnul na nejhlasitější profil Venku. Na zprávu ihned odepisuji. Klávesnice je kvalitní, ale příliš tuhá, po delším psaní mě z ní bolí palce. Po delším používání se také smazávají popisky na tlačítkách. Co si však vychvaluji, je joystick. Mám telefon skoro rok a je pořád skvělý (srovnávám s Nokií 7650 a Alcatelem OT 535). Slovník T9 je učenlivý, ale dodnes se mi nepodařilo zjistit, proč někdy neumí nově naučená slova.

 
Klávesnice má kvalitní, ale možná až příliš tuhá tlačítka

Zaujatý psaním zprávy nedávám pozor na cestu, a tak zakopávám. Ne! Telefon letí vzduchem, rotuje a slunce se odráží v lesklých plochách jeho kabátku. Dopad na beton je tvrdý a znovu potvrzuje, že hliníkový kryt je krásný na pohled, ale velmi snadno se poškrábe. Alespoň, že displej, který se sice snadno upatlá, nějaký ten škrábanec vydrží.

  
Při psaní SMS jsou k dispozici čtyři řádky, pro čtení je o jeden navíc

Oplakávám jeho rány a říkám si, že snad naskočí. Špatně rozeznávám, co se děje. Displej je totiž na slunci naprosto nečitelný. Naskočil! Z displeje se na mě zase směje přítelkyně a já jej se zrychleným tepem leštím originálním hadříkem. Promačkávám ho a drží pohromadě. Po silném promačkání zavrže, ale to asi skoro každý telefon.

Podvečer

Přítelkyně volá, melodie z Total Recall burácí. Přístroj vyzvání pěkně, kazí to jen ošklivý pazvuk, který zazní před samotným vyzváněním a nedá se odstranit. Přijímám hovor joystickem, což je jedna z nevýhod absence tlačítka se zeleným sluchátkem. Často se mi stává, že nechtěně přijmu hovor při pohybu v menu.

 
Nabídka melodií • možnost komponování vlastní melodie

Alespoň že zvuk je kvalitní, jen trochu tichý. Domlouváme se (za znění minutového pípání) na nějaké akci a já držím telefon dál od ucha, abych si displej příliš neupatlal. Venku s přáteli pak udělám pár povedených fotek, ale opravdu jen pár. Paměť je velmi malá, což je největší nevýhoda mého telefonu.

Večer

Sedám k počítači a připojuji se přes Bluetooth. Sdílíme teď stejná data. Kopíruji si fotky, které na monitoru vypadají opravdu hrozně, a nahrávám nové hry. Tato jednoduchá propojitelnost s počítačem při absenci speciálního softwaru je velikou výhodou.

 
Také e-mail a wap T610 umí

Noc

Po celodenní námaze dávám svému miláčkovi odpočinout v nabíječce. On si jen spokojeně svítí. Jak krásný spolu máme vztah!

Shrnutí

Jak vidíte, každé partnerství s sebou nese svá pro i proti. I my si občas trochu nerozumíme, ale většinou jenom kvůli detailům a malé hádky nikdy neuškodí. Jinak jsem se svým mobilním telefonem nadmíru spokojen a jak to vypadá, ještě nejméně rok budu. Mohu ho všem vřele doporučit.

Hodnocení

  • Design: 1 s hvězdičkou
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 2
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 2
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 3
  • Celkové hodnocení telefonu: 1

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (54) Další článek: Vyzkoušeli jsme GSM alarm

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Sony Ericsson T610, Největší nevýhoda, MOBI, Designový skvost, Mobil, Son, Skvělá funkce, Silné promačkání, Eri