Eurotel CDMA: od pondělí a za 1 200 Kč

Bude mít Eurotel fronty v prodejnách? Pokud se vyplní naše neoficiální informace, tak určitě. V pondělí se koná tisková konference, kde má být ohlášeno spuštění vysokorychlostního mobilního internetu přes CDMA. Známe ceny a další podrobnosti.

Konečně se nám podařilo získat téměř kompletní informace k připravované službě vysokorychlostního mobilního internetu přes CDMA, kterou už několik měsíců připravuje Eurotel. Po dlouhotrvajících spekulacích, dohadech a odkladech se jí konečně dočkáme. Eurotel pořádá v pondělí druhého srpna tiskovou konferenci, kde celou věc představí novinářům, samozřejmě tam nebudeme chybět ani my. Už teď se ale dozvíte, co nás čeká.

Služba se má jmenovat Eurotel Data Nonstop Express, název tedy kombinuje přednosti již existujících služeb - Data Nonstop (neomezený provoz) a Data Express (rychlost). To, že jde o službu Eurotelu, je naprosto zřejmé, byť se má nabízet i v prodejnách Telecomu, stejně jako je to s ADSL nabízeném u Eurotelu. Technologii CDMA bude Eurotel využívat pouze pro data, což už vychází ze samotného standardu CDMA2000 1xEV-DO, jež bude využívat frekvenční pásmo 450 MHz. Toto pásmo Eurotel získal v roce 1991 pro svou analogovou síť NMT (Eurotel TIP) s předčíslím 601. Zákazníci této sítě ji budou moci využívat i nadále, pokud to bude pro Eurotel neúnosné, převede je výhodně do své GSM sítě.

Jak se připojím a za kolik?

Jak jsme avizovali již dříve, služba se bude používat prostřednictvím speciálního modemu GPC 6410 (rozměry 124 x 45 x 14,1 mm, viz fotografie vpravo) jihokorejské značky GTRAN Wireless pro pásmo 450 MHz již zmiňovaného standardu CDMA2000 1xEV-DO. Modem nabízí 2,4 Mbit/s pro download a 153,6 kbit/s pro upload. K počítači ho připojíte přes USB kabel. Modem vydrží 45 minut nabitý, jinak se nabíjí za provozu.

V balení bude k dispozici metrová anténa pro zesílení signálu v oblastech, kde může být připojení slabší. Anténa je s modemem spojena dostatečně dlouhým kabelem, takže ji můžete umístit klidně i do okna. V krabici dále naleznete cédéčko, zmiňovaný USB kabel (+ prodlužovák), anténní adaptér a 230V adaptér.

Jak už Eurotel informoval své dealery, modemů je na skladě dost, takže by neměl být problém s jejich nedostatkem. Nedotovaná cena modemu je údajně stanovena na 8 330 Kč s DPH. Dotovaný kousek vyjde na korunu plus aktivaci.  Co se týče samotného připojení, síť bude umět maximálně 700 kbps (záleží na konkrétních podmínkách), Eurotel nechce jít pod 256 kbps. Rychlost ovšem není garantovaná.

Dvanáct stovek měsíčně 

Kolik vás bude měsíční provoz neomezeného internetu stát? Mělo by to být přesně 1190 Kč s DPH. Nemělo by se jednat o žádnou promoakci, ale o dlouhodobou cenovou nabídku. Výsledné ceny se mohou o pár desítek korun lišit, každopádně by měly být velmi podobné těm v článku. Po zakoupení dostanete balíček s přístupem (jméno a heslo), potom stačí nastavit několik parametrů na počítači (modem se nastaví sám) a můžete vesele surfovat.

Služba bude dostupná pro kohokoli, do budoucna však můžeme počítat s možným zvýhodněním zákazníků Eurotelu. Modem snad půjde pořídit i v kombinací s programem Mobil+ nebo Benefit. Podle našich informací snad Eurotel nabídne i testovací sadu - službu si tak bude moci zdarma vyzkoušet každý a porovnat tak její kvality se současnou nabídkou připojení. S modemem lze samozřejmě i cestovat, nevydrží však moc dlouho, musí se často napájet. Mít ovšem takový internet třeba i na chatě nebo u babičky, to není k zahození. Internet přes telefonní linku (jako ADSL) si nikam nepřenesete.

Co se týče pokrytí, původně mělo být k dispozici okolo stovky přístupných bodů. V tuto chvíli by to mohlo být víc, kromě toho chce Eurotel pokrytí neustále rozšiřovat. Velmi dobře jsou údajně pokryty Severní Čechy, stejně jako Severní Morava. Trošku hůře to vypadlo na jihu republiky, alespoň podle mapy z prvního července. Třeba už je to lepší.

Na závěr chceme upozornit, že informace uvedené v článku nejsou oficiální, třeba nás Eurotel ještě překvapí a bude vše jinak. Na to si počkejme do pondělní tiskové konference.

Diskuze (256) Další článek: Alcatel dodá komunikační zařízení pro Olympijské hry v Aténách

Témata článku: , , , , Euro &, Euro, #cd, Severní Morava, Eurotel Tip, Pondělí