Mobily s televizním přijímačem - Evropa je pozadu

Televize v mobilu je hudbou budoucnosti, alespoň pro nás v Evropě. Mnohem dále v tomto směru však pokročili vývojáři a výrobci v Japonsku a Jižní Koreji. Pojďme se tedy podívat na to, jaké nejzajímavější telefony s vestavěným televizním přijímačem již byly představeny.

V Japonsku a Koreji už je mají

Na televizi v mobilu si v České republice a vlastně i v Evropě budeme muset ještě nějaký čas počkat. První nesmělé krůčky v tomto směru podniká Nokia, ale bude to přibližně trvat ještě dva roky, než se mezi námi začnou objevovat mobilní telefony, na kterých bude možné sledovat televizní signál. Do té doby si budeme muset vystačit s možností sledovat na vybraných telefonech alespoň krátká videa jak to nabízí například portál www.videozona.cz.

To v Japonsku a Jižní Koreji jsou na tom mnohem lépe a tamní výrobci se předhánějí v tom, kdo přinese na trh nejzajímavější mobilní telefon v této oblasti. Televizní vysílání, které by bylo možné sledovat přes mobil v sobě skrývá obrovský potenciál a nikdo si nechce nechat ujít příležitost vydělat na tom hromadu peněz.

Aby bylo jasno hned na začátku, nebudeme se tu zabývat mobily, které umožňují sledovat televizi pomocí streamované služby, za kterou musíte zvlášť platit. Takových modelů je mnohem více a začaly se objevovat (alespoň na východě) už před několika lety. Nás zajímají pouze takové telefony, které dokážou přijímat přímo TV signál. Není jich zatím mnoho, ale některé již existují. Musely se přenést přes řadu problémů od vyšší hmotnosti až po obtíže s výdrží baterie. Ta sice stále není optimální, ale přesto došlo k značnému pokroku a nejmodernější mobily zvládnou několikahodinové televizní přenosy.

Pět statečných

Náš přehled můžeme začít třeba u Samsungu. Ten oficiálně představil 9. června loňského roku model SCH-X820 pracující v síti CDMA a vybavený televizním tunerem. Díky němu a teleskopické anténě, naladíte televizní vysílání jako na normální televizi. Anténa je společná jak pro televizní signál tak i pro signál mobilní sítě. Telefon kromě přenosu obrazu zajišťuje i příjem monofonního zvuku, bez kterého by to asi příliš nemělo smysl. Na jedno nabití baterie můžete sledovat televizi zhruba tři a půl hodiny a telefon podporuje i ukládání obrázků z vysílání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejný obraz v televizi i na displeji mobilu, opravdu to funguje • Samsung SCH-X820 pracuje pouze v síti CDMA

Zatímco model SCH-X820 funguje pouze pro CDMA, Samsung SGH-P705 je prvním TV mobilem, který dokáže přijímat signál i v sítích GSM. Funkčně vychází ze svého předchůdce pro CDMA. Telefon je primárně určen pro americký kontinent, ale dovoláte se s ním i u nás. Z hlediska televizního přijímače, který zvládne automaticky vyhledávat nejlepší dostupný signál, je ale problém v tom, že telefon nepodporuje standard PAL, který je v Evropě běžný, ale pouze NTSC, který je naopak typický právě v Latinské a Severní Americe. Kdyby nebylo podpory televizního vysílání, byl by Samsung SGH-P705 docela normální telefon se standardními funkcemi a za zmínku by u něj stál především velký aktivní displej podporující 262 000 barev a trochu vyšší hmotnost (ta je ovšem dána právě podporovanou televizní technologií).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsunng SGH-P705

I japonská společnost NEC má na svém kontě jedno prvenství. Byla to právě ona, která představila vůbec první telefon se zabudovaným televizním přijímačem v Japonsku. Jednalo se o mobil V601N, který se dostal do prodeje na podzim 2003. Mobil zvládal maximálně jednohodinové sledování televize, o nahrávání programu se ještě nedalo hovořit ale bylo možné také "vyfocení" televizního záběru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
NEC přišel s televizním tunerem v mobilu jako první • NEC V601N

Mobil V601N byl upraven speciálně pro operátora Vodafone. Tomu se podobný mobil asi zalíbil, protože pro něj něco podobného letos v dubnu připravila i Toshiba. Mobil se nijak zásadně neliší od modelů, o kterých už jsme mluvili u Samsungu. I na Toshibě V401T můžete sledovat televizní signál zobrazující se buď vertikálně nebo horizontálně na velmi kvalitním displeji (aktivní, 260 000 barev). Obraz můžete i nahrávat, tentokrát v maximální délce dvanáct minut. I když máte na mobilu "zapnutou televizi", nepřicházíte tím o upozornění na příchozí hovor nebo zprávu. Televizi můžete nechat puštěnou i když bude véčko zavřené a poslouchat jenom zvuk. Nedokážu si ovšem představit situaci, kdybych něco podobného využil, obzvláště když má tento mobil i rádio. Telefon nabízí i užitečnou funkci, kterou se dá nastavit délka sledování televize. Hodí se to hlavně v situaci, kdy nechcete vyplýtvat celou kapacitu baterie na TV signál, ale trochu energie chcete ušetřit i na hovory.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toshiba V401T v bílé... • ...a v zelené při sledování fotbalového zápasu

Svůj prototyp mobilu s televizním tunerem představila v loňském roce také společnost Sanyo. Od předchozích mobilů se liší především v tom, že používá dvě oddělené antény – jednu pro příjem TV signálu, druhou klasicky pro mobilní síť. Prototyp Sanyo má vestavěnou paměťovou kartu a také díky ní bude možné pořizovat nahrávky televizních programů. Sanyo slibuje až půlhodinové záznamy. Tento telefon bude fungovat pouze v sítích CDMA 2000 1x.

Klepněte pro větší obrázek
Prototyp "televizního" mobilu Sanyo 

Náš letmý přehled mobilně-televizního světa zakončíme nejžhavější novinkou představenou před několika dny. Opět v tom má prsty Vodafone, pro nějž připravil svou verzi televizního mobilu Sharp. Model V402SH kromě radiopřijímače disponuje magapixelovým fotoaparátem a s horní částí véčka můžete otáčet o 180 stupňů, tak jak to známe například u LG G7100. U Sharpu toto ovšem není jen pro efekt, protože můžete na displeji klidně sledovat televizi a véčko přitom mít zavřené!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sharp V402SH s otočným displejem •  takové normální véčko... • ...s displejem naruby a televizí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevná provedení jsou originální stejně, jako celý telefon

Na řadě je satelit

Pokud si myslíte, že příjem televizního kanálu je už opravdu ta nejvyšší špička ve světě mobilních telefonů, mýlíte se. Samsung plánuje někdy na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí představit telefon, který zvládne příjem až čtyřiceti satelitních kanálů. Můžeme se tak těšit na přístroj, který bude v jednom zahrnovat telefon, foťák, rádio, televizi i satelit. Nabízen bude samozřejmě zatím jen pro Jižní Koreu. Můžeme se jen ptát co přijde dál.

Diskuze (34) Další článek: Můj mobil: Siemens SL45i

Témata článku: , LG G7100, Mobil, Evropa, Americký kontinent, MOBI, Přijímač, Dostupný signál