Test GSM alarmu podruhé: Auto Alarm

Výrobek s označením Auto Alarm je příslušenství pro mobilní telefon, které je svou výbavou předurčeno zejména pro ochranu vozidel. Detekuje pomocí speciálního senzoru pohyb a náklon. V případě detekce pak upozorní zprávou SMS.

Před časem jsme na MobilManii uveřejnili test GSM alarmu, který komunikoval se sítí pomocí připojeného mobilu z určité typové řady telefonů Siemens. Tentokrát vám přinášíme test podobného zařízení, které má ale výrazně odlišnou koncepci. Lze jej totiž připojit teoreticky do každého mobilního telefonu s podporou SIM Toolkit.

Zajímavá konstrukce

Zařízení je koncipováno s myšlenkou snadné instalace do jakéhokoli mobilního telefonu. Celý modul je umístěn na malé vícevrstvé desce plošných spojů o rozměrech 45 × 31 mm, na níž jsou povrchovou montáží osazeny elektronické součástky. Na horní straně plošného spoje je mimo součástek také pouzdro na SIM kartu. Zadní strana je pak opatřena navíc šestnácti pokovenými otvory, na něž se dají připojit případná externí zařízení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail přední stany Auto Alarmu • zadní strana s kontakty

Modul není chráněn žádným pouzdrem. Je primárně určen k montáži přímo do útrob mobilního telefonu a předpokládá se tedy, že bude bezpečně schován pod krytem mobilu.

S mobilním telefonem se modul snadno propojí pomocí šestižílového plochého páskového kabelu délky zhruba 60 mm, na jehož konci je plastový konektor ve tvaru SIM karty s patřičnými kontaktními ploškami. Konektor se zasune do mobilního telefonu do držáku SIM karty. Klasická SIM se následně vloží do držáku na plošném spoji modulu. Díky této konstrukci je modul propojitelný s jakýmkoli mobilním telefonem.

U některých telefonů sice může zasunutí konektoru ve tvaru SIM karty s připojeným kabelem činit drobné problémy, v principu to ale jde opravdu u všech. Při montáži je třeba dát pozor na plochý propojovací kabel, který se může při nešetrném ohýbání opotřebovat a zlomit. 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Celkový pohled na Auto Alarm

Problém může nastat s ukrytím modulu pod kryt telefonu. Vzhledem k tomu, že v nejtlustším místě je výška modulu asi 3 mm, najde se u málokterého mobilu mezi zadním krytem a baterií tolik místa, aby se tam modul vešel. Tento problém výrobce řeší větším krytem baterie, který pro vybrané typy telefonů přidává k alarmu jako příslušenství. Námi testovaný alarm byl v balení se speciálním zadním krytem pro telefony Nokia 3310, 3315, 3330, 3410 a 3390.

S novým větším krytem sice vypadá telefon poněkud tlustší, ale nikoho by nejspíš ani nenapadlo, že uvnitř je umístěn alarm s detekcí pohybu. Modul je pod krytem pevně uložen a ani při prudkém pohybu není uvnitř znát pohyb.

Připojení je bez problémů

Jak již bylo zmíněno, testovali jsme alarm na mobilním telefonu Nokia 3310, pro který jsme měli od výrobce k dispozici speciální zadní kryt. Po připojení konektoru alarmu do místa pro SIM kartu a vložení SIM karty do pouzdra na alarmu jsme zasunuli baterii a nasadili zadní kryt. Po zapnutí se telefon chová úplně stejně jako v normálním stavu bez připojeného alarmu. Změnu najdete až při vstupu do hlavního menu. Tam se objeví nová položka s názvem Auto Alarm. Po vstupu do ní se vám otevře hlavní nastavovací nabídka alarmu. V ní najdete na prvním místě položku Zapnout, která slouží k manuální aktivaci alarmu. Po zapnutí se nápis změní na Vypnout a pomocí stejné položky menu lze pak alarm jednoduše deaktivovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detail konektoru pro připojení • připojení alarmu k telefonu

Hned druhou položkou je seznam telefonních čísel (položka s názvem Čísla), kam alarm podává hlášení. Před prvním použitím alarmu je nutno alespoň jedno takové číslo nastavit. Čísel je možné nastavit i více, v takovém případě se bude varovné hlášení posílat na všechna přednastavená čísla. Pro každé telefonní číslo seznamu je možné nastavit pravomoci k úkonům, které může vlastník čísla s alarmem provádět. U čísel v seznamu lze aktivovat či deaktivovat tyto položky:

• hlásit alarm – nastavení zasílání výstražné zprávy,
• hlásit stav – povolení možnosti SMS dotazu na stav alarmu,
• ovládat voláním – zapnutí/vypnutí alarmu zavoláním (bez nutnosti navázat hovor),
• potvrzení zapnutí voláním – v případě zapnutí voláním zašle alarm potvrzující SMS,
• blokace – povolení blokace pomocí SMS,
• klimatizace – možnost zasílání příkazů k zapnutí a vypnutí klimatizace.

Lze tedy například nastavit zasílání výstražných zpráv na více čísel seznamu, ale aktivaci a deaktivaci alarmu, popř. blokování povolit jen jednomu vybranému číslu. Ovládání alarmu pouhým voláním lze využívat jen v případě, že tento typ služeb SIM Toolkitu podporuje mobilní telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alarm je třeba uložit na baterii a vhodně složit kabel 

Další položkou v hlavním menu alarmu je Nastavení. Uvnitř se skrývá celá řada položek, pomocí kterých si nastavíte vlastnosti alarmu. První položka nabízí výběr jazyka (čeština, angličtina nebo automaticky podle SIM), druhá položka pak zobrazí verzi firmwaru a sériové číslo. Dále lze také nastavit tři stupně citlivosti vestavěného akcelerometru, který detekuje pohyb a náklon. To je důležité k tomu, aby nedocházelo k falešným poplachům např. vlivem okolního provozu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Alarm je ukryt pod zadním krytem • telefon s alarmem je poněkud tlustší

Dále lze nastavit prodlevu zapnutí, což je čas mezi manuálním zapnutím alarmu a skutečným spuštěním. Během této doby je třeba telefon uložit na určené místo. Stejně tak lze nastavit i prodlevu mezi detekcí alarmu a odesláním výstražné zprávy. Přístup k nastavení alarmu lze také chránit PIN kódem.

Užitečnou funkcí je možnost hromadného smazání SMS na SIM kartě. Pro použití SMS příkazů je totiž nutné, aby se přijaté SMS ukládaly na SIM kartu, proto je dobré u telefonů s pamětí na SMS tuto paměť nejprve zaplnit. Po prvním smazání jsou všechny přijaté SMS automaticky mazány, aby nedošlo k zaplnění paměti SIM karty.

Ovládání je snadné 

Příkazy pomocí zpráv SMS mohou být napsány bez ohledu na malá a velká písmena. Je třeba dodržet pouze předepsaný formát, tedy právě jedna mezeru mezi slovy. Na každý příkaz SMS přijde odpověď s aktuálním nastavením, a to i v případě, že příkaz není rozpoznán. Podmínkou je, že přijde z povoleného čísla. Pro zjištění stavu alarmu lze tedy poslat jakýkoli text nebo prázdnou zprávu. V následující tabulce najdete seznam příkazů i s vysvětlením.

Příkazy Auto Alarmu
Formát příkazu význam
ALARM OFF odvolání případného alarmu
BLOCK ON aktivace výstupu pro blokování
BLOCK oFF deaktivace blokování
AC ON aktivace výstupu pro klimatizaci
AC OFF deaktivace klimatizace
libovolný text zaslání aktuálního nastavení

Blokovací výstupy a výstup pro ovládání klimatizace jsou vyvedeny v podobě pokovených kontaktů na zadní straně. Mezi kontakty jsou také např. vstupy pro další čidla nebo resetovací vstup.

V textu výstražné zprávy, která značí vyvolaný alarm, najdete na prvním řádku výstražný text. Následují informace o zapnutí alarmu, další položka alarm informuje o detekci pohybu a položka blokováno udává, jaký je stav blokování pomocí SMS. Dále je tu údaj o nastavení klimatizace. Položka NET obsahuje identifikaci sítě a operátora. Položka LAC/CID podává údaj o poloze (Location Area Code a Cell ID). Téměř stejná je zpráva, která pouze informuje o aktuálním stavu alarmu, rozdíl je jen v tom, že se na začátku neobjeví výstražný text.

Jen se pohnete, už žaluje 

Nutno říci, že při nastavení pohybového čidla na nejvyšší citlivost reagoval alarm i na jemné změny polohy mobilního telefonu. Na druhou stranu však jemné změny polohy mobilu, který je položen např. v přihrádce palubní desky automobilu, mohou znamenat poměrně výrazné změny polohy vozidla. Všechny funkce alarmu pracovaly bez problémů. Varovné textové zprávy chodily spolehlivě a bez delšího prodlení i na více nastavených telefonních čísel. Nastavení telefonu fungovalo přesně tak, jak uvádí výrobce v instrukcích.

Ještě několik užitečných rad k nastavení. U telefonů Nokia je třeba pro fungování alarmu zvlášť v nastavení telefonu povolit příkazy SIM Toolkitu. Dále je žádoucí mít u telefonu vypnuté vibrační vyzvánění, neboť akcelerometr by v citlivém módu mohl detekovat pohyb při příjmu SMS příkazu a způsobit tak planý poplach. V případě použití předplacené SIM je třeba hlídat dobíjení kreditu a dát pozor na dodržení podmínek operátorů, pokud jde o minimum sestavených hovorů za určité období.

Výrobce nabízí kromě varianty pro telefony Nokia 3310, 3315, 3330, 3390 a 3410 také balení se zadními kryty pro další modely Nokia: 6210, 6310, 7110,  8210 a 3210. Dále pak také pro telefony Siemens S35, C35, C45, A50 a C55. Všechny varianty jsou za stejnou cenu 1 998 Kč.

Na závěr ještě jednu aktuální informaci. Včera výrobce zpřístupnil na svých stránkách ke stažení kompletní zdrojové kódy aplikace Auto Alarm, což u tohoto typu produktu není příliš běžné. Zdrojové kódy jsou chráněny licencí GNU GPL, kterou jistě znají zejména příznivci Linuxu.

Auto Alarm
Zapůjčil: firma Bladox
Web: www.bladox.com
Cena: 1 998 Kč

Diskuze (21) Další článek: Eurotel a modemy pro CDMA: nové skutečnosti

Témata článku: , Nokia 3310, Celý modul, Alarm, Normální stav, Test, Auto, Ala, SIM Toolkit, Klasická sim, GSM, Libovolný text, Plošný spoj, Falešný poplach