Nokia 3220: hra světel (test)

Nový model Nokie by bylo možné zařadit funkční výbavou mezi manažerské telefony. Na první pohled je však vidět, že je určen do jiné společnosti. Přednost má osobitý styl, možnosti personalizace a originální světelné efekty.

Nokia 3220 je telefon klasické konstrukce ze široké řady Series 40, nejblíže má k modelu 3200. Je nabitá funkcemi a od manažerských hvězd se odlišuje především absencí Bluetooth a infraportu. Nechybí ale podpora technologie rychlých datových přenosů EDGE, vestavěný e-mailový klient, mobilní internetový prohlížeč ani hardwarový modem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Svým vzhledem však nová Nokia manažery rozhodně neosloví. Design je jak na míru ušitý teenagerům, kteří si budou užívat možnosti personalizace pomocí papírových krytů, světelných efektů a digitálního fotoaparátu s možností natáčení videa.

Telefon je v nabídce v pěti základních barevných variantách. Dvě z nich mají černý základ, další dvě bílý a jedna červený. Jednotlivé varianty se dále liší barvou ozdobného rámečku a plochy kolem displeje.

Klepněte pro větší obrázek
Všechny barevné varianty pohromadě...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
... a každá zvlášť.

Škaredé káčátko

Když jsem Nokii 3220 uviděl poprvé, měl jsem pocit, že jde o nějaký nový odolný telefon. Vše tomu napovídá – buclaté tvary, masivní rám i vystouplá klávesnice. Při držení v ruce se tento pocit ještě umocňuje, a to hlavně díky dvěma boulím po stranách telefonu, které jsou vyrobeny z mléčně bílé pryže. Jedná se o zajímavý designový prvek, jehož skrytou funkci odhalíte při zapnutí telefonu. Z těchto míst na vás totiž jasně zablikají barevné diody.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Baculaté tvary zaujmou na první pohled • na zadní straně nejdeme oko fotoaparátu • trochu jiný pohled... 

Málokomu se nová Nokia zalíbí na první pohled. Trochu přeplácané kombinaci tvarů, materiálů a barev jsem ale po pár dnech přišel na chuť. Telefon má klasickou konstrukci, sympatické rozměry 104,5 × 44,2 × 18,7 mm a hmotnost pouhých 86 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modré vypínací tlačítko barevně neladí s žádným jiným pevným prvkem telefonu • ve výřezu je výstup hlasitého reproduktoru • telefon je poměrně malý

Přední části mobilu dominuje chromovaný rámeček, který obepíná fialovou klávesnici a displej. V meziprostorech je kryt fialový a lesklý, nad displejem našel místo název výrobce. Vně rámečku vládne černý plast, do něhož v horní části zasahuje průhledné okénko. V člověku vzbuzuje dojem, že se jedná o pohotovostní svítilnu, ale jeho účel je pouze estetický. Navazuje na průhledný kryt zadní části, pod který lze umístit libovolný papírový obrázek, jak to známe od dřívější Nokie 3200. Zadní část je ozdobena vystouplým logem výrobce a trochu rušivě zde působí oko fotoaparátu, které je zasazeno na fialové, lesklé destičce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Falešná svítilna • zadní kryt zdobí logo Nokie • demontáž zadního krytu   

Papírové kryty dokáží už tak výrazný design telefonu ještě zpestřit. V krabici najdete rovnou tři a všechny s efektem změny obrázku při odlišném úhlu pohledu. Ve výbavě nechybí ani šablona, s jejíž pomocí si snadno vytvoříte vlastní motivy, například výřezem z fotografie.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výměnné papírové kryty dodávané k telefonu; všimněte si, jak se obrázek mění při jiném úhlu pohledu 

Kryty telefonu jsou výměnné, a to včetně bočních „boulí“. V nabídce originálního příslušenství bude časem i speciální zadní kryt vybavený svítivými diodami, které umožní tzv. wave messaging. Tato funkce dokáže pomocí diod zobrazit krátkou (maximálně patnáctiznakovou) zprávu tak, že jednoduše mávnete telefonem ve vzduchu. Lidský zrak bude světelnou stopu vnímat jako text zprávy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné kombinace krytů pro telefony vybavené wave messagingem

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A takhle to funguje: mávnete mobilem vzduchem a pomale reagující lidské oko přečte zprávu

Na horní hraně je pro změnu modré, podlouhlé vypínací tlačítko a na spodní konektor Pop-Port a nabíječky. Na bocích jsou již zmíněné bílé vybouleniny, díky kterým se telefon dobře drží v ruce. Diody pod nimi skryté září dvěmi barvami – zelenou a červenou. Tradiční boční tlačítka na ovládání hlasitosti chybí. Vzhledem k výměnným krytům je telefon při stisku náchylnější k povrzávání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Horní vypínací tlačítko slouží i k rychlé změně profilů • konektory na spodní hraně • obnažený telefon bez krytů

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
A hurá na diskotéku; ve tmě jsou světelné efekty velmi výrazné

Ještě se sluší dodat, že telefon funguje ve třech GSM pásmech 900/1800/1900 MHz a podle údajů výrobce vydrží až 280 hodin v pohotovostním režimu a až 180 minut nepřetržitého volání. Při častém používání všech funkcí a s vypínáním na noc mi Nokia vydržela bez nabití maximálně tři dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod poličku: baterie • uchycení SIM karty a akumulátoru • poutko na šňůrku


Další kapitolu začneme prohlídkou displeje a klávesnice. Dále se podíváme na ovládání a grafické prostředí telefonu.

Témata článku: Nokia, , Nokia 3220, Philips 535, Sagem myX-6, Siemens ST60, Nabitý telefon, Dvojí stisknutí, Hra, Test, Masivní rám, Svět