Eurotel omezuje disponování s modemy pro CDMA

Podle vyjádření infolinky operátora a pracovníků značkové prodejny není možné - údajně technicky - nahrát do modemu pro CDMA jiné telefonní číslo než původní. To tedy znamená, že zákazníci, kteří si modem zakoupí za plnou cenu jsou nuceni využívat služeb, jestliže se nechystají vysokou investici odepsat. Smlouvu i s modemem je sice možné převést na nového zákazníka, ale ten nemusí pokaždé s takovým postupem souhlasit, u firemních zákazníků je navíc takový postup velmi problematický. Podobně nelze prodat modem, který byl zakoupen dotovaný, málokdo bude totiž zájem přijmout zbývající závazek předešlého majitele.

Eurotel tedy postupuje stejně jako u sítě NMT, kdy dříve nebylo možné přehrát telefonní číslo do aparátu zakoupeného jinak než od operátora. Později byl tento postup napaden jako zneužití monopolního postavení. Domnívám se, že by zde měly zakročit minimálně spotřebitelské organizace a přesvědčit operátora o nesprávném postupu. Jeho postoj, že další modem neexistuje a jinde modem nelze provozovat je totiž podle mého názoru irelevantní, zákazník zboží zakoupil a je v jeho vlastnictví.Navíc se tím jednoznačně otevírá otázka, jak vyřeší přechod na připravované karty PCMCA, zde totiž jednoznačně dojde k poškození těch, kteří spěchali a službu si pořídili s původním přístrojem.

Jedinou výhodou toho stavu bude, že modemy nebudou terčem krádeží, protože bude nemožné je znovu zprovoznit. Není však jisté, zda to zákazníkům bude dostatečnou kompenzací, navíc není složité zabránit tomuto stavu bez omezování vlastnictví.

Diskuze (33) Další článek: Mobilek pro děti

Témata článku: , , , #cd, Euro, Euro &, Pro +, Mode, Monopolní postavení,