Můj mobil: Siemens S55

(čtenářská recenze) Siemens S55 je výborný mobilní telefon s velmi dobrou výbavou. Má i své nedostatky, kritizován bývá zejména displej a klávesnice. O své uživatelské zkušenosti se s vámi podělí jeden z čtenářů.
Autor: Michal Černý

Proč jsem si koupil tento telefon?

Tento telefon jsem si pořídil v rámci služby Eurotel Mobil+. Rozhodoval jsem se tehdy mezi S55, o tisíc korun dražší T610, stejně drahou 6310i a o dva tisíce levnější M55. Mohu s klidem prohlásit – udělal jsem velmi dobrý kup.

 

Konstrukce, design, ovládání

Telefon je po stránce designu perfektní, není ani výstřední, ani konzervativní. Jen mám výhrady ke chromovým prvkům, na kterých jsou vidět otisky a při slunečném počasí „hází prasátka“ a oslňují. Zpracovaní je dobré, jen kryt baterie má mírnou vůli. Způsob uchycení SIM karty nepovažuji za dobrý, stejně jako umístění očka pro poutko. Konektor pro externí anténu by mohl být zakryt gumovou krytkou.

  

Na klávesnici jsem si zvykl rychle, blok kláves mi opravdu vyhovuje. Jen se občas vyskytuje problém s tím, že telefon na stisk nereaguje, což je asi neduh Siemensů. Podsvětlení není rovnoměrné, při šeru popisky kláves nejsou moc vidět. Čtyřsměrné ovládací tlačítko není uchyceno moc pevně. Když se zatřese telefonem, tlačítko poskakuje a štěrchá. Také bych mu určil jinou funkci na směr doprava - vstup do menu je zbytečný. Boční tlačítka byla jedním z důvodů výběru tohoto telefonu. Škoda jen, že pravé boční tlačítko nemá v menu možnost nastavení například potvrzovací funkce nebo aktivaci hlasitého odposlechu během hovoru.

Klávesové zkratky používám opravdu často a také možnost přiřazení funkce tlačítku je perfektní. Hlasové ovládání je přesné a spolehlivé.

 

Displej sice není špičkový, ale na práci s telefonem bohatě stačí a na slunci je dobře čitelný. Vadí mi ale nedůsledné využívání místa – namísto toho, aby byly některé texty vycentrovány, jsou namačkány k okraji displeje a občas nesmyslně oříznuty. Některá systémová hlášení jsou zobrazována zbytečně dlouho. Ikony v nabídce jsou sice docela pěkné, ale připadají mi nedokreslené. Menu používám v anglickém jazyce, protože mi vadí zkracování slov a místy i chybné počeštění. Oceňuji možnost měnit sílu podsvětlení.

Šestnáctihlasé vyzvánění mi vyhovuje, je kvalitní a dostatečně hlasité (někdy až moc). Většinou využívám pouze vibrace, u kterých bych přivítal rozlišení vibrování pro zprávu a příchozí hovor.

 

Paměť bych si samozřejme přál větší. S pomocí patchů je možné ji rozšířit, ale dokud mám telefon v záruce, nehodlám s tím nic dělat.

Telefon nabíjím pátý až šestý den, při používání bluetooth o den dříve. Nabíječka je příjemně malá, nabíjecí proces trvá asi dvě hodiny.

Telefonování a zprávy

Paměť na pět set jmen je dostačující, jen mi v seznamu chybí položka s poznámkami a možnost uložení více čísel pro mobilní telefon. Také přiřazení data narozenin je skvělé, bohužel alarm jde nastavit maximálně na den dopředu a bez aktivovaného upozornění se narozeniny barevně v kalendáři nezobrazí.

  
Vzhled hlavní nabídky • telefonní seznam • náhled na kontakt

Vyhledávání v seznamu podle více písmen považuji za samozřejmost a telefon bez této funkce bych si asi nekoupil. Pokud je ke jménu přiřazen obrázek, vyskytuje se malá prodleva mezi stiskem tlačítka se zeleným sluchátkem a přijetím hovoru.

Kvalita zvuku při telefonování mi připadá dobrá, ani protější strana si nikdy nestěžovala. Hlasitost hovoru se dá měnit bočním tlačítkem, takže se nemusí kvůli změně ponořovat zbytečně do menu. Hlasité handsfree má také dobrý zvuk a někdy se opravdu hodí.

Ke kapacitě sta SMS s možností uložení do archivu není co dodat. Jediná nevýhoda je nutné pojmenovávání přesouvaných zpráv do archivu. Při kopírování pomocí softwaru Siemens Data Suite se název souboru textovky skládá z data a času odeslání dané zprávy. Uvítal bych, kdyby to dokázal i telefon.

  
Psaní SMS zprávy • tvorba MMS zprávy • přehled e-mailů

Občas využívám e-mailového klienta, kde mi chybí podpora diakritky. K editoru MMS a e-mailu mám jen tu výhradu, že vypadají spíše jako javové aplikace.

Při zapnutém příjmu lokálních zpráv neustále text přeblikává, což mi připadá zbytečné. Když si tuto zprávu přečtete (stisknutím # nebo levého bočního tlačítka), už si ji znovu prohlédnout nemůžete.

Organizace času, synchronizace a datové funkce

Tyto funkce jsou udělány opravdu dobře, jen je škoda, že se při týdenním či denním pohledu jednotlivé typy událostí barevně nerozliší. Při nastavení denního opakování se v celkovém pohledu na kalenář vybrané dny nezvýrazní.

  
Měsíční náhled na kalendář • týdenní náhled • zadání nové schůzky

Synchronizaci provádím přes kabel, se kterým mi přijde práce rychlejší a jednodušší oproti bezdrátovým technologiím. V aplikaci Outlook jsou všechny události posunuty oproti telefonu o jednu hodinu a ještě se mi nepodařilo tento problém vyřešit.

Veškerá nastavení datových funkcí jsem prováděl podle instrukcí na stránkách operátora a fungují spolehlivě. Ke správě používám originální software od Siemensu.

S wapem občas pracuji. Opět mi připomíná javovou aplikaci. Reakce jsou trochu pomalejší a okno zobrazující právě navolený styl psaní se objevuje dvakrát.

Příslušenství

Přídavný foťáček jsem mockrát nepoužil. Jedním z důvodů je cena MMS, druhým důvodem je malá kapacita paměti. Snímky na displeji telefonu moc neoceníte, na obrazovce počítače vypadají dobře, na PDA přímo skvěle. Blesk se může hodit, podle hledáčku se však moc fotit nedá. Doporučuji fotit „od boku“.

 

S telefonem používám bluetooth sluchátko Jabra BT300. Mám jedinou výhradu, že mobil neumí hovor sám přijmout. Rovněž zkušenosti s „těžkou“ sadou do vozu HDW-2 jsou velmi dobré.

Koupil bych si telefon znovu?

Siemens S55 používám třičtvrtě roku a zřejmě bych si ho koupil znova - není moc telefonů, které by mi tolik vyhovovali. Pokud bych si jako příští telefon nekoupil S65, u kterého mě překvapuje a mrzí absence hlasového ovládání, tak bych si patrně vybral nějaký chytrý telefon se Symbianem buď z dílen Siemensu nebo Nokie.

Hodnocení

  • Design: 1
  • Zpracování: 2
  • Klávesnice: 3
  • Displej: 2
  • Výdrž: 2
  • Funkce pro telefonování: 1
  • Funkce pro práci se zprávami: 1
  • Organizace času: 1
  • Mobilní datové přenosy: 1
  • Fotoaparát: 2
  • Celkové hodnocení telefonu: 1
Podrobné informace k telefonu najdete v katalogu mobilů.


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (58) Další článek: Dobijte si kredit 1000 Kč a další měsíc získáte 150 Kč jako bonus

Témata článku: Siemens, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S55, Příští telefon, Mobil, Jediná nevýhoda, Denní opakování, MOBI, Sluchátko Jabra