Můj mobil: Nokia 720

(čtenářská recenze) V názvu dnešní čtenářské recenze opravdu není překlep. Dnes vás jeden z čtenářů seznámí se svými zkušenostmi s telefonem, který už pamatuje opravdu hodně. Zavzpomínejte na "kufříkovou" Nokii 720 určenou pro sítě NMT.
Autor: Martin Steinhauser

Proč jsem si koupil tento telefon?

V prvé řadě musím přiznat, že jsem si tento telefon nekoupil, ale dostal jsem ho. Zachránil jsem jej při úklidu firmy před jistou smrtí v některé z popelnic, kde měl skončit kvůli špatné baterii. Budu tedy o tomto aktu raději hovořit jako o „pořízení telefonu“. Pořídil jsem si jej z jakési nostalgie, či chcete-li technického šílenství. Původně se měl telefon pouze stát dalším exponátem mé soukromé sbírky, ale po prostudování tarifů NMT sítě jsem se rozhodl tuto „perlu“ opět zprovoznit - vždyť kdo dnes používá NMT a navíc s tak originálním telefonem? Své zkušenosti vám (navíc s trochou nadsázky) nabízím v následujícím článku.

Konstrukce, design, ovládání

Na úvod si nemohu odpustit alespoň několik technických údajů, které vám jistě přijdou vhod:
  • Typ sítě: NMT (450 MHz)
  • Hmotnost: 1,4 kg
  • Rozměry (h × š × v): 200 × 115 × 75 mm
  • Baterie: Ni-Cd 1100 mAh
  • Výdrž: pohotovostní režim do 90 h, hovor do 30 min
  • Displej: 35 × 20 mm (dva řádky textu po osmi znacích)
  • Další funkce: žádné P
  • Původní pořizovací cena: 26 718,- Kč (nejstarší ceník, který jsem našel, je z 1. 9. 1995)

V porovnání s dnešními mobily se tedy jedná o velmi velký, těžký, absolutně nevybavený a velmi drahý mobil. Navíc ani ona 1100 mAh „elektrárna“ místo baterie nedokáže mobil udržet při životě příliš dlouho. S trochou fantazie by se možná dal označit za outdoorový mobil se zvýšenou odolností. Nedokážu si sice představit pochybovače, kterého by nepřesvědčil masivní hliníkový chladič vespod telefonu.

 
Celkový pohled na telefon • detail displeje

Proč tedy tento mobil používám? Na začátku, jak jsem již psal, byla nostalgie a sběratelská vášeň. Teprve postupem času jsem se naučil toto zařízení využívat. Přivedly mě k tomu některé funkce, které u dnešních Nokií buď nejsou vůbec, nebo jsou před uživatelem skryty.

Hlasité handsfree je první z nich. Pominu-li neduhy samotné NMT sítě, je poslech se zavěšeným sluchátkem velmi komfortní a není problém uspořádat malou telekonferenci. I v autě (když jsem staříka vzal na výlet) jsem tuto funkci několikrát ocenil.

Přepínání výkonu asi nebude mít příliš velký význam, ale ten hřejivý pocit toho, že šetříte baterii a místo 25 minut budete moci telefonovat možná i půl hodiny, s novými GSM telefony už nezažijete.

Jednoduchost ovládání a poměrně velká tlačítka tohoto telefonu umožní telefonování i starším lidem. Klávesnice má sice zbytečně velký zdvih, ale na zadání čísla to stačí.

Pokrytí sítě NMT je velice dobré a s telefonem se dovolám i v místech, kde má GSM již znatelné problémy. Navíc ceny tohoto způsobu telefonování jsou velice příjemné (při započítání paušálních poplatků dokonce levnější než pevná linka).

Pořizovací cena tohoto telefonu (0 Kč + 1 500 Kč za novou baterii) mi jej dovoluje brát s sebou i na místa, kam bych svoji T610 nikdy nevzal. Nemusím si dělat starosti s drobnými škrábanci, které je poměrně těžké tomuto telefonu způsobit a které navíc ani nejsou příliš vidět.

Originalita mého telefonu je taková, že jsem se ještě nesetkal s člověkem – bláznem, který by používal stejný přístroj.

Bohužel má tento telefon i své neduhy. K těm patří výdrž baterie, která zhruba odpovídá výše uvedeným parametrům, hmotnost a malý telefonní seznam. Při způsobu, kterým staříka používám, tedy jako náhradu normálního telefonu, jsou to ale vlastnosti nepodstatné. Elektrická zásuvka je doma vždy k dispozici, pro stolek v předsíni je těch 1,4 kg jen příjemnou masáží desky a Zlaté stránky leží hned vedle na poličce.

Telefonování a zprávy

Nokia 720 v naší domácnosti nahrazuje pevnou linku a vede si při tom dobře. Pro svoji jednoduchost je velmi blízká klasickému telefonu, a tak ovládání zvládnou všichni členové domácnosti (vyjma kočky, ačkoli i ta už umí vyvěsit sluchátko). Velkou výhodou je hlasité handsfree, ke kterému se teď Nokia vrátila a opět ho implementuje do nových modelů. Umí se během hovoru automaticky vypnout, pokud zvednete sluchátko. Zbytek telefonátu si pak můžete užít soukromě. Hřeje mě pocit, že v tomto směru je můj stařík "in". SMS nevyužívám a přiznám se, že ani nevím, jestli je tenhle telefon umí - dost složité bylo už jen zjistit, o jaké zařízení se jedná, natož sehnat přesné technické parametry.

Organizace času, data, fotoaparát a další funkce

Nic z toho, co je v nadpisu uvedeno, se s tímhle modelem dělat nedá. Nicméně vzhledem k tomu, že je jedno, zda nosím svůj mobil "naostro" nebo v nějakém zavadle (třeba kufříku nebo batohu), není problém přibalit plánovací kalendář, sadu pastelek, malý fotoaparát (dokonce i klasický), Člověče nezlob se, balíček karet, pexeso i walkmana. Takto implementované "funkce telefonu" jsou navíc modulární! Buzení, lze vyřešit dvěma způsoby. Člověk bez technické fantazie si prostě jen ke všem již vyjmenovaným věcem může přibalit budík, ale technik–dobrodruh se časem naučí řídit stav baterie jejím přesným dobíjením a měřením délky hovoru tak, aby k jejímu vybití došlo v požadovaný čas. Vzhledem k tomu, že je vybití telefonu a jeho následné vypnutí doprovázeno zvukem, který si žádný z dnešních GSM mobilů neumí ani představit, natož jej sám realizovat, určitě nezaspíte. Navíc do ušetřeného místa po budíku můžete zabalit mapu a buzolu, které spolehlivě nahradí "Oskar Kompas“ i "T-Mobile Navigator".


Telefon s maximální funkční výbavou

Koupil bych si telefon znovu?

Telefon mám od prosince loňského roku (2003). Za tu dobu jsme si na sebe vzájemně zvykli a nebojím se to říci, máme se určitým způsobem rádi. Nelituji úsilí ani peněz, které jsem musel do svého staříka vložit, a udělal bych to znovu. Telefonování i ve svém pokročilém věku zvládá stále skvěle a je levný.

Vysvědčení

  • Design: 3
  • Zpracování: 1
  • Klávesnice: 2
  • Displej: 3
  • Pohodlné ovládání: 1
  • Výdrž: 4
  • Funkce pro telefonování: 2
  • Funkce pro práci se zprávami: 5
  • Organizace času: 5
  • Mobilní datové přenosy: 5
  • Vestavěný nebo přídavný fotoaparát: 5
  • Celkové hodnocení telefonu: 3


Nokia 7610Napište o svém mobilu a vyhrajte Nokii 7610!

Tento článek je součástí soutěže Můj mobil, kde čtenáři MobilManie popisují zkušenosti se svými mobily. Soutěží se o megapixelový fotomobil Nokia 7610, pokud se chcete také zúčastnit, přečtěte si návod a pravidla.

Přečtěte si články, které už v soutěži vyšly

Diskuze (67) Další článek: Čertovský mobil pro ty úplně nejmenší (přehled bleskovek)

Témata článku: Nokia, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Člen domácnosti, Vášeň, Mobil, Stařík, MOBI, Požadovaný čas, Balíček karet, Uvedený parametr, Masivní hliník