Dva nové Samsungy: levné véčko bez antény a hubený klasik

Samsung nedávno představil dva nové mobily nižší střední třídy. Véčko bez antény s označením SGH-X460 a telefon klasické koncepce SGH-X120. Novinky doplňují už tak poměrně širokou nabídku Samsungu.

Další „ženské“ véčko: Samsung SGH-X460

Véček s integrovanou anténou je na trhu jak šafránu a přitom je o ně veliký zájem. Na to Samsung zareagoval a vedle zažitého modelu SGH-E700 připravil nové elegantní véčko SGH-X460. Narozdíl od svého většího bratra E700 se více drží klasické asijské koncepce. Je tedy stříbrný, malý, má dva displeje a zaoblené tvary.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-X460 zavřený

Design nového véčka nenadchne, ale také neurazí. Zaoblené linie se snoubí se stříbrným lakem a chromovými prvky. Z telefonu nikde nečouhá anténa a nenajdete žádnou ostrou hranu. Díky tomu tvarem připomíná oválný kámen. Telefon je velice lehký, váží 75 g včetně baterie a jeho rozměry jsou 84,5 × 42,5 × 22,8 mm. Bude se nabízet ve čtyřech barevných variantách: Metallic Silver, Cloud Silver, Shadow Silver, Ice Green.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-X460 otevřený

Zajímavě je zpracována numerická část klávesnice. Krajní tlačítka jsou spolu spojena tenkým předělem a prostřední sloupec je posunut níže. Vše je opět pečlivě zaobleno a tak klávesnice vypadá, jako by ji tvořily vlny. Hlavní displej je aktivní, má rozlišení 128 × 160 pixelů a dokáže zobrazit až pětašedesát tisíc barev. Vnější je pouze monochromatický, ale dobře poslouží pro zobrazení základních informací. Má rozlišení 96 × 64 obrazových bodů a o dobrou čitelnost za šera se postará elegantní bílé podsvícení.

Telefon je duální (GSM 900/1800 MHz) a s baterií o kapacitě 800 mAh vydrží až 230 minut hovoru nebo 230 hodin v pohotovostním režimu. Vzhledem k tomu, že se jedná o telefon nižší třídy, marně u něj budete hledat integrovaný fotoaparát, infraport nebo dokonce bluetooth. Na kvalitě vyzvánění se však nešetřilo, tu obstarává 40 vyšlechtěných hlasů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkční výbava odpovídá dnešnímu standardu ve třídě. Základem je velkokapacitní telefonní seznam, který pojme až tisíc záznamů. Nechybí základní organizační funkce, podpora Javy (verze MIDP 1.03), možnost zasílání SMS, EMS i MMS zpráv a GPRS třídy 10, které lze využít pro stahování multimédií nebo wapování (Wap 2.0). Do paměti telefonu můžete nahrát až 1,5 MB javových aplikací a dále je k dispozici 8 MB na multimediální data.

Telefon by se u nás měl objevit na podzim a cena by se mohla pohybovat mezi šesti až sedmi tisíci korunami.

Hubený dlouhán: Samsung SGH-X120

Kdo neholduje véčkovým telefonům, šáhne raději po novém Samsungu SGH-X120. Jedná se o klasicky střižený telefon, který zaujme svým štíhlým a vytáhlým tělem. O proporcích telefonu nejvíce napovídají rozměry 108×45×16 mm; hmotnost je opět velmi malá, konkrétně 76 g.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Samsung SGH-X120

Tvary telefonu není třeba nějak zvlášť popisovat. Je to prostý kvádr bez žádných designových výstřelků. Klávesnice je standardně rozmístěna a o pohodlné ovládání se postarají velká, dobře oddělená tlačítka. Pro pohyb v nabídce slouží čtyřsměrná navigační klávesa a jak je u Samsungu zvykem, v jejím středu najdeme tlačítko pro přístup k internetu.

Nejvíce zajímavý na celém telefonu je displej. Používá nejmladší technologii displejů pro mobilní telefony OLED, kterou jsme mohli vidět zatím jen u některých vnějších displejů véček. Dokáže zobrazit 65 536 barev a nabízí rozlišení 128×128 poxelů. Grafická část displeje je však rozšířena ještě o dva stavové řádky; v horním se zobrazují stavové ikony a ve spodním funkce kontextových tlačítek. Displej je tedy i přes souměrné rozměry grafické části obdélníkový a dostatečně veliký.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon zásobí energií baterii o kapacitě 830 mAh, která mobil udrží až 200 hodin v pohotovostním režimu a 210 minut při telefonování. Je duální (GSM 900/1800 MHz) a bude nabízen ve čtyřech barevných variantách: Metallic Silver, Ice Blue, Silver Gray, Indigo Blue.

O vyzvánění se stará kvalitní 64hlasý orchestr. Třicet melodií bude v telefonu připraveno již od výrobce, další bude možné stáhnout díky podpoře GPRS třídy 10. pro brouzdání internetem poslouží wapový prohlížeč ve verzi 2.0. V nabídce funkční výbavy samozřejmě nechybí Java (MIDP 2.0). Ke komunikaci s počítačem lze využít infraport.

Obří telefonní seznam pojme až 2 000 záznamů. Samozřejmostí je podpora zpráv SMS, EMS i MMS. Nebudou chybět ani základní organizační funkce. V telefonu najdeme nachystené čtyři, již známé hry (BubbleSmile, Fun2Link, Ultimate Golf, Mobile Chess); pro další javové aplikace je k dispozici 512 kB paměťového prostoru.


Tip: podívejte se na dva nové vysouvací Samsungy, které budou zítra představeny na korejském veletrhu. Zajímavý je i první mobil s vestavěným pevným diskem a otočný telefon s dvoumegapixelovým fotoaparátem
Diskuze (15) Další článek: Můj mobil: Sony Ericsson T68

Témata článku: Samsung, , Klasik, ANT +, Hubený, Indigo Blue, Ant, Samsun, Bubbles, Hub, Obří telefon, Nov, Sam,