Stali byste se mobilním paparazzim?

Je zima, na každém rohu čeká zrádné náledí. Vykračujete si třeba v Praze po ulici a najednou vidíte, jak se před vámi právě na onom náledí k zemi efektně sesouvá libovolná česká celebritka. Co uděláte?

Nesu nesu koledu

Průměrný našinec by se pravděpodobně otočil do výlohy a jal se nezúčastněně celou situaci pozorovat skrze odraz ve skleněném oku vystavené figuríny. Ti dříve narození nebo podezřele dobře vychovaní by pak možná nebohé celebritě pomohli odlepit čelist od dlažby. Investigativní část naší mobilní komunity by ale mohla zareagovat docela jinak. Se zuřivým výrazem ve tváři by se rozběhla k místu činu, vytasila by svůj zánovní fotomobil a jala se placatící se chloubu českého národa zvěčnit umolousanou čočkou svého VGA zázraku.

Mobilní paparazzi jako realita

Ptáte se, proč by to někdo dělal? Pokud pomineme osobní zájmy, úchylky či posedlosti, máme tady také možnost, kdy by měl o pořízenou fotografii zájem třetí subjekt, například pokleslý bulvární plátek. Zdá se vám to docela možné? Zdá se vám to správně. Některé časopisy už s touhle novinářskou žánrovou novinkou začaly.

Jmenovat můžeme například anglické verze magazínů Maxim, Loaded nebo třeba Heat. Až 200 liber nabízí tomu, kdo pro jejich stránky uloví ten nejvypečenější snímek mobilním telefonem. Není se pak co divit, že do redakce docházejí každý týden stovky fotografií. Na stránkách Maxima už tak byla lapena například hollywoodská hvězda Ben Stiller.

Bude první Blesk nebo Spy?

Je tedy jen otázkou času, kdy se podobná vymoženost dostane i do našich luhů a hájů. Zejména v době, kdy se česká posedlost vyhledáváním skandálů, zaručených fám a ožehavých fotek začíná přibližovat americkému standardu, který se šíří napříč celým světem. Rubrika „Viděno mobilem“ by se jistě vyjímala ve sloupku některého z koňů stáje Stratosféry stejně dobře jako například v Blesku.

Že tato myšlenka není pouhou konspirací dokazuje jiný článek, kde jsme uvažovali nad místy apokalyptickými možnostmi integrovaného fotoaparátu v ještě širší rovině. A tak už se jen na závěr zbývá zeptat na jediné. Pozvedli byste za tučný honorář objektiv svého mobilního foťáčku proti dekoltům slavných žen? Zaznamenali byste trapné či snad dokonce kompromitující okamžiky mužů známých z televizních obrazovek? Jste ochotni se přidat k zástupu těch, kteří se vydali na poslední cestu princezny Diany?

Diskuze (15) Další článek: JBenchmark: jak je na tom váš mobil s grafikou

Témata článku: , Mobil, MOBI, Plátek