Synchronizujte svůj mobil bez kabelu, Bluetooth nebo infraportu

Nebaví vás pomalé zadávání kontaktů a upomínek do mobilu a nemáte možnost propojení vašeho telefonu s počítačem, který by tento problém vyřešil? Nevadí, přečtěte si návod, jak pohodlně zadávat data do vašeho mobilu prostřednictvím klávesnice a funkce vzdálené synchronizace.
Kapitoly článku

Pokud máte v ruce nový mobilní telefon s vícepoložkovým adresářem, jistě stojíte před otázkou, jak do něj data co nejpohodlněji a co nejrychleji dostat. Pokud máte telefon, který je možné propojit s počítačem a máte i potřebný software, není co řešit. Ale u některých telefonů může nastat situace, že žádný takový prostředek k dispozici nemáte. Pak se vám určitě vyplatí prohledat nabídku vašeho telefonu, jestli se v ní neskrývá tajemné slůvko Synchronizace (u telefonů Nokia; jiné značky telefonů můžou používat i jiné označení). Pokud tedy zjistíte, že váš telefon vzdálenou synchronizaci podporuje, nic vám nebrání ji využít.

Jak to funguje?

Princip vzdálené synchronizace je jednoduchý. Na internetu existuje server, na kterém si zřídíte svůj účet a vytvoříte si svoji databázi kontaktů, upomínek, poznámek apod. K tomuto serveru se pak připojíte pomocí datového přenosu se svým mobilním telefonem, který si data z vaši databáze přetáhne k sobě. A stejně to funguje i naopak. Pokud máte nějaká data uložená ve svém mobilním telefonu, pošlou se při synchronizaci na server a uloží se do databáze. Nakonec tedy máte po této výměně úplně stejné informace, jak v databázi na serveru, tak ve svém telefonu.

Konec teorie, jdeme do praxe

Jistě se již těšíte, že si konečně uděláte pořádek ve svém adresáři pomocí pořádné klávesnice, ale pořád nevíte, jaký že to je ten server pro vzdálenou synchronizaci? Stačí se porozhlédnout po internetu, my jsme našli Mobical a ukážeme si na něm, jak celá procedura vypadá.

Nejprve je tedy nutné zkontrolovat, zda váš telefon vzdálenou synchronizaci podporuje. Nejjednodušší je podívat se na seznam podporovaných telefonů, který je uveden přímo na serveru Mobical. Postup si dále ukážeme s telefonem Nokia 3220, ale odlišnosti od ostatních telefonů spočívají pouze ve způsobu nastavení, se kterým vám ale Mobical pomůže.

Po vstupu na stránky Mobical je nutné se zaregistrovat. Registrace je zdarma a záleží jen na vás, zda při registraci vyplníte korektní údaje o své osobě. Určitě však zadejte správnou e-mailovou adresu, na kterou vám dojde registrační zpráva. Někdy to může chvíli trvat, než vám do schránky dorazí, ale pokud ji nepotvrdíte do 24 hodin, váš účet bude zrušen. Ale nic vám nebrání se posléze zaregistrovat znovu. Po potvrzení zprávy se již octnete ve startovací nabídce.

První a stěžejní úkol, který vás čeká je konfigurace vašeho telefonu. Zde vychází Mobical svým uživatelům maximálně vstříc a pro podporované telefony nabízí službu zaslání konfigurační SMS zprávy, která nastaví vše za vás. Tuto funkci najdete v nabídce Getting started. V mém případě jsem zkoušel zadat požadavek o tuto zprávu asi pětkrát, ale nebyla zaslána. Poté, co jsem vyměnil SIM kartu Oskar za T-Mobile, došla zpráva za okamžik. V případě, že budete mít smůlu a konfigurační textovky se nedočkáte, nezbývá než se vrhnout na manuální nastavení. I s ním vám Mobical pomůže jednoduchými návody pro vybrané telefony a výpisem parametrů pro všechny ostatní mobily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nejjednodušší způsob konfigurace je pomocí SMS zprávy • k dispozici jsou ale i krátké návody pro nastavení konkrétních telefonů

Ukážeme si příklad manuálního nastavení na Nokii 3220:

  • nejprve musíme jít do nabídky Nastavení a vybrat položku Nastavení konfigurace. Zde vybereme Osobní nastavení konfigurace a přidáme novou položku  
  • do polí vyplňujeme: libovolný název nové konfigurace, adresu serveru - http://www.mobical.net/sync/server, uživatelské jméno – stejné jako pro přístup na Mobical přes počítač a heslo rovněž tak. Dále je nutné zadat jméno databáze kontaktů – contacts, jméno databáze kalendáře – calendar a jméno databáze poznámek – notes.
  • potom zadáte parametry přístupového bodu. To záleží na operátorovi, kterého používáte a jedná se vlastně o nastavení přenosu, jak to znáte například u wapu. S klasickým wapovým nastavením také uspějete, ale daleko levněji vás vyjde nastavení připojení jako k internetu. Podrobnosti nastavení wapu a GPRS najdete na stránkách svého operátora, kde se dozvíte všechny potřebné parametry.
  • v případě Nokie 3220 pak ještě zbývá přistoupit k funkci Synchronizace, která se nachází v nabídce Organizéru a zvolit nastavení synchronizace. Zde znovu nastavíte přístup k serveru Mobical ve formě přihlašovacího jména a hesla. Dále je nutné vybrat nastavení konfigurace a zvolit vámi vytvořenou osobní konfiguraci a vybrat položky, které se budou se serverem synchronizovány. A je to.

 
Synchronizace se u Nokie 3220 nachází v sekci organizéru • nastavení je jednoduché


V druhé kapitole se naučíme pracovat s webovým rozhraním Mobical. Ukážeme si, jak zadávat data pohodlně pomocí klávesnice a posléze je synchronizovat s mobilním telefonem.

Témata článku: , , , Nokia 3220, BLU, Mobil, MOBI, Celá procedura, Bluetoot, Blue, Kabel