Nokia 6260: véčko se Symbianem, to tady ještě nebylo (test)

Kde se vzalo, tu se vzalo a už za čtrnáct dnů se začne prodávat: véčko Nokia 6260, chytrý telefon se Symbianem Series 60. Má otočný a velmi kvalitní displej, paměťovou kartu, rádio a úplně špatné to tentokrát není ani s přehráváním MP3. Přečtěte si první recenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů
 • parametry telefonu v katalogu komunikátorů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Vstup Nokie do říše véčkových telefonů začíná být hodně rychlý. Před půl rokem jsme oslavovali první model 7200, potom nebylo dlouho nic a teď najednou přišel pořádný nášup.Vždyť tento týden jsme napsali už dvě recenze nových véček, modelů 6170 a 2650, a teď přichází další: Nokia 6260. Do konce roku se navíc objeví ještě jedna Nokia véčkové konstrukce, stylový model 7270.

Nokia 7200 Nokia 6170 Nokia 2650 Nokia 6260
Čtyři současná nebo brzy očekávaná véčka; patří k nim ještě Nokia 7270

Testovaná Nokia 6260 ale není zajímavá jen tím, že jde o véčko. Je to hlavně první chytrý telefon s operačním systémem Symbian, který vsadil na tuto konstrukci. Jde o zařízení na platformě Series 60, které funkčně připomíná například Nokie 6670, 7160 nebo 6600.

Tip: Nevyznáte se v označení telefonů Nokia? Přečtěte si tento článek, kde vysvětlujeme zákonitosti přidělování čísel a představujeme všechny současné a známé budoucí telefony.

Testujeme finální verzi telefonu, která se v českých obchodech objeví do čtrnácti dnů. Přesnou cenu zatím neznáme, neměla by ale přesáhnout patnáct tisíc korun. Obrázky jsem tentokrát připravil o kapku větší než obvykle, abyste si mohli prohlédnout více detailů. Pokud by se vám otvíraly v menším okně, poklepáním na titulní lištu ho roztáhnete na celou obrazovku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6260: totálně hranaté véčko

Obrázky Nokie 6260 si můžete pohodlně prohlédnout v samostatné galerii, která se klepnutím na následující odkaz otevře v samostatném okně:

Moc volného místa

Véčka evropských výrobců jsou mi sympatická, své důvody jsem podrobně popisoval minulou neděli v recenzi Nokie 6170. Nový smartphone si s tímto modelem může podat ruce. Opět má velmi střízlivý hranatý design, který oživuje řada detailů:

  • tečky na čelním štítku ve stejném stylu jako u Nokie 6170
  • malý vsazený štítek s kontrolkou LED
  • černý pás na boku s objektivem a tlačítky
  • podložka pod klávesnicí
  • kloub véčka, který je otočný ve dvou směrech

Design telefonu je zdravě konzervativní, ale přesto dostatečně stylový. Bude se prodávat v tmavé a světlé variantě. Mobil však není určen pro uživatele libující si v extravaganci; je o spíš byznysový mobil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní a boční pohledy na telefon

Nokia ale v 6260 vůbec nevyužila nejdůležitější potenciál véčka: možnost vyrobit malý telefon s velkým displejem a rozměrnou klávesnicí. Což o to, displej je obrovský a tlačítko najde pohodlně i ten největší prst. Jenže k tomu patří ještě mnoho prázdných a nevyužitých ploch, které z Nokie 6260 dělají velký a docela těžký telefon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na telefonu je hodně „volného místa“

Srovnejme rozměry a hmotnost Nokie 6260 s podobnými telefony:

Telefon rozměry hmotnost
Nokia 6260 102 × 49 × 23 mm 130 g
Nokia 7610 109 × 53 × 19 mm 118 g
Nokia 6600 109 × 58 × 24 mm 122 g

Nokia 6260 je až na tloušťku ze všech těchto telefonů nejmenší, u véčka jsme ale přesto čekali víc. Je to telefon, který ucítíte v kapse a nejspíš ho nikdy nebudete nosit na krku, přestože v pravém horním rohu je připraveno očko pro provléknutí poutka. Navíc si uvědomme, že po otevření se délka téměř zdvojnásobí a spodní část telefonu se ocitne až někde před hlasivkami. Z tohoto důvodu může být mikrofon uložen vysoko v kloubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání velikosti s kartou a rukou

Pro srovnání se ještě podívejme na rozměry a hmotnost očekávaného Panasonicu X700, což bude také chytrý telefon s operačním systémem Symbian Series 60. Jeho rozměry jsou 87 × 47 × 24 mm a má hmotnost 95 g. Takhle by mělo vypadat véčko.

   
Chytrý Panasonic X700 (i když se podle Panasonicu měl začít prodávat
už v listopadu, ještě není vyloučeno, že nenabere zpoždění)

Nokia miluje tečky

Kryty telefonu jsou vyrobeny z matného plastu, pouze průhledný štítek na čelní ploše je lesklý. Všimněte si detailů: nejenže jsou tečky natištěny na ploše pod tímto štítkem, hrubší rastr je ještě vyleptán na jeho povrchu. Je zde navíc vsazený prvek s logem výrobce a světelnou diodou. Ta svým žlutým blikáním upozorňuje na příchozí hovor a svítí také při nabíjení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čelní štítek zdobený tečkami • všimněte si nakreslených a vyleptaných bodů •
svítící dioda oznamuje příchozí hovor

Telefon však nemá čelní displej a malá kontrolka ho nenahradí. Nebliká totiž při příchozích zprávách a neřekne nic o tom, že vás po otevření telefonu překvapí zmeškaný hovor. Chybějícího malého displeje je určitě škoda, Nokia 6260 však nabízí jedno řešení. Horní část véčka není odklopná jen podle jedné osy, lze jí ale navíc ještě natáčet. Po otočení a 180 stupňů a přiklopení zpět se hlavní displej ocitne nahoře. Jednou z výhod véček je ale chráněný displej, proto nevím, kolik lidí bude telefon používat tímto způsobem. Ovládání hovoru v takovém případě navíc není úplně přirozené.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hle, čelní displej!

Nokia nemá výměnné kryty, ke konstrukci ale musím mít pár výhrad. Jednak se pohybuje kryt baterie, ale to je detail, který si při používání asi vůbec neuvědomíte. V kloubu je také malá vůle, která krytu v zavřeném stavu dovolí pohybovat se do stran. Kdyby se jednalo o véčko běžné velikosti, nebylo by to vůbec patrné, délka Nokie 6260 je ale nadprůměrná a výkyv je tedy už znatelný. Kvůli němu se také po prohmatání telefonu ozve jemné skřípání.

Kryt má při otvírání tři pozice: dvě jsou v úvratích, třetí přesně uprostřed, kdy obě části telefonu svírají úhel devadesát stupňů. V této jediné poloze je ale znatelná vůle, kvůli které se displej může samovolně pohybovat dopředu a dozadu téměř o deset stupňů. Tato pozice je navíc výchozí pro otočení displeje před fotografováním. Mobil se drží podobně jako videokamera a není příjemné, když se displej třepe. Konstrukce telefonu mě trochu zklamala.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přesně v této poloze má část s displejem v předozadním směru velkou vůli


V druhé kapitole se dočtete o čtyřech možných podobách telefonu, proberu všechny ovládací prvky a paměťovou kartu. Nejvíc prostoru ale dostane zvláštní klávesnice

Témata článku: Nokia, , , Nokia 2650, Nokia 6170, Nokia 6260, Nokia 6260 slide, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7200, Nokia 7270, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Nokia N-Gage, Nokia N-Gage QD, Panasonic X700, Siemens SX1, Stejný úkol, Testovaná nokia, Masový telefon, Hezký telefon, Chráněný displej, Test, Bezpečné připojení,