Panasonic X400: vystřelovací véčko (test)

Panasonic X400 je véčkem s výborným dílenským zpracováním, pevnou konstrukcí a líbivým designem. Můžeme jej směle zařadit mezi stylové telefony. Ty ale většinou neoplývají funkcemi a nejinak je tomu i u X400.

Panasonic představil na letošním veletrhu CommunicAsia 2004 pětici mobilních telefonů. První mobil, který se u nás z těchto novinek objevil, má označení Panasonic X400. Jde o stylový mobil véčkové konstrukce, který je malý, tenký, lehký i líbivý, ale bohužel hůře vybavený.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Panasonic X400 na oficiálních fotografiích

Tenký jako břitva

Panasonic X400 je vyráběn ve třech variacích, které se liší barvou horního krytu. Tmavě červená a stříbrná verze by se mohla zamlouvat zejména ženám, černý si zase jistě oblíbí muži. Podmiňovací způsob v předchozí větě má však své opodstatnění - v českých internetových obchodech je bohužel nabízen nový Panasonic jen v černé verzi. Hodnocení vzhledu nechám na každém z vás, v mém okolí si však X400 svým designem získal každé srdce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
X400 ze všech stran: černá mu opravdu sluší

Model X400 zaujme na první pohled zejména tloušťkou, která činí pouhých 18 milimetrů v zavřeném stavu. Zejména hlavní část s klávesnicí je nezvykle tenká. Černou barvu vkusně doplňují stříbrné pruhy po stranách a okolí čočky fotoaparátu. Pod lesklou kulatou plochou, která slouží k pořizování autoportrétů, se nachází infraport a ještě níže barevná dioda. Jedině ta upozorňuje svým blikáním na zmeškané hovory či příchozí zprávy, pokud je telefon zavřený.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barvy diody jsou pevně přednastavené pro určité události

Ve spodní části se nachází konektor pro napájení akumulátoru, na levé straně pak tlačítko pro rychlé spuštění fotoaparátu. Na levé straně je dále konektor pro připojení sluchátek a nebyl by to asijský telefon, kdyby neměl očko pro poutko. Škoda jen externí antény, která působí poněkud archaicky a bez níž by telefon vypadal ještě o poznání lépe.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténu si mohl Panasonic odpustit

Panasonic není mezi véčkovými mobily úplným nováčkem, i přesto by mohl být pro mnohé výrobce vzorem. X400 navazuje na výborné dílenské zpracování modelu X80 i předchozí GD87. Kloub spojující obě části je pevný a dovoluje jen mírné vychýlení víka v zavřeném stavu. Je-li telefon otevřený, část s displejem se ani nepohne. Mile mne překvapila i tenká plastová skořepina zakrývající akumulátor, která na svém místě drží, jako by zde byla přišroubovaná napevno.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Skořepina zakrývající baterii se nehne ani o píď

Otvírání Panasonicu probíhá netradičním způsobem. Po zmáčknutí tlačítka na levé straně kloubu se víko díky pružině velmi rychle otevře. Tento mechanismus můžete chápat jako malou náhradu za chybějící vnější displej, protože ten vnitřní uvidíte prakticky okamžitě. Zavírání telefonu nejde díky pružině tak zlehka jako u ostatních véček. Víko musíte sklopit až do úhlu zhruba třiceti stupňů, teprve pak se telefon za doprovodu charakteristického cvaknutí zavře. Nic vám nebrání otevírat telefon ručně, někdy se však víko otevře jen do úhlu devadesáti stupňů.


V druhé kapitole se podíváme, co telefon skrývá uvnitř. Prověříme displej a klávesnici a podíváme se na funkce pro práci se zprávami a telefonování.

Témata článku: Panasonic, , , Panasonic X400, Výstřel, Pan, Pán, Malé srovnání, Test, Břitva, Barevná dioda,