Sony Ericsson S700: vítejte v Japonsku (velký rest)

Vždycky jsme chtěli mobily, jako mají v Japonsku, a nikdo nám je nechtěl dát. Sony Ericsson S700 je už velmi blízko, umí téměř vše, co lze po telefonu chtít. Má špičkový displej, nejlepší a nad to megapixelový fotoaparát, velmi netradiční otočnou konstrukci. A my jsme pro vás připravili jeho recenzi.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Sony Ericsson pro svůj nejvyšší model zvolil zajímavou strategii. Všeobecně se ví, že Japonsko je před Evropou technologicky snad roky dopředu. Proč tedy nevzít kousek tamějšího know-how a milostivě jej nepředat Evropě? Sony Ericsson S700 proto víc než jakýkoli evropský telefon připomíná mobily prodávané v Japonsku.

Sony Ericsson S700 zapadá do koncepce „dvou předních stran“. Z jedné se tváří jako mobil, zezadu vypadá jako digitální fotoaparát. Posunutím západky se odkryjí lamely chránící objektiv, na displeji se rovnou aktivuje prostředí fotoaparátu a můžete fotit. Aby to bylo co nejpřirozenější, telefon se drží jako běžný fotoaparát, tj. naležato. Prst v takovém případě přesně padne na spoušť, kolébkový tlačítkem se ovládá kompenzace expozice, šipka nahoru a dolů slouží pro zoom. Sony Ericsson S700 je také prvním mobilem této značky, který nabízí megapixelové rozlišení fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takhle opravdu vypadají mobily, které Sony Ericsson prodává v Japonsku

Originální styl telefonu dotváří ještě otočné provedení konstrukce a dobré jméno mu dělá výborné dílenské zpracování. Ale o tom až za chvíli.

Sony Ericsson S700 se začne prodávat do konce roku a rozhodně nepůjde o levný produkt. Očekávaná cena se vyšplhá přes dvacet tisíc korun. Testujeme kousek, který ještě není určen do prodeje, chová se ale naprosto spolehlivě.

Doplněno květen 2005: Cena telefonu se velmi dlouho držela vysoko kolem dvaceti tisíc korun. Až začátkem tohoto roku spadla na patnáct tisíc a nyní na neuvěřitelných 9 800 Kč.

Hi-tech mašinka na první pohled

Sony Ericsson S700 je telefon z kategorie, které říkáme „pro technoidy“. Jeho cílovou skupinou budou uživatelé, kteří chtějí používat poslední technologické novinky. Design mobilu je také proto velmi technický. V poslední době se čím dál víc vracím do minulosti a vzpomínám, jak jsem si před deseti-patnácti lety představoval budoucnost. Myslím, že vypadala přesně takhle; alespoň tak nám ji ukazovali ve sci-fi filmech. Tím ale nemyslím jen Sony Ericsson, i když jeho produkty v tomto případě mohou patřit mezi typické ukázky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Asi se nedá říct, že Sony Ericsson S700 je krásný telefon. Všeobecné mínění o kráse se přiklání například k Samsungům nebo jiným na první pohled atraktivním telefonům; S700 sem nepatří. Je to ale mobil, který má svůj styl, který bude určité cílové skupině velmi imponovat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pořádný cvalík

V Japonsku není v módě příliš velká miniaturizace. Tamější telefony jsou z pohledu Evropana hodně velké a masivní – a stejně tak je na tom i Sony Ericsson S700. Je to pěkně macatý kvádr s rozměry 108 × 49 × 25 mm a hmotností 137 g. Při srovnání s ostatními telefony nám vyjde, že je nadprůměrně velký a těžký. Jednotlivé hrany telefonu jsou sraženy nebo zakulaceny a přístroj i přes své rozměry pěkně sedne do ruky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek
Dvakrát srovnání velikosti s kartou • představte si Titanic

Sony Ericsson S700 nemá výměnné kryty a je dokonale pevný. Můžete ho mačkat jakkoli se vám zachce a neozve se jediné skřípnutí. Kryty jsou sice vyrobeny z plastu, ten však působí velmi kvalitně. Také mnohdy problematický zadní kryt drží velmi pevně a nevykazuje sebemenší vůli. Jeho uchycení je však možná pevné až příliš, o čemž jsem se přesvědčil, když jsem se ho opravdu velmi dlouho neúspěšně pokoušel sejmout.

Popišme si rozvírací konstrukci. Je totiž jiná než u většiny evropských telefonů, něco podobného najdeme pouze u Motoroly V80. Sony Ericsson S700 není ani véčko, ani mobil s výsuvnou konstrukcí. Displej se totiž vůči spodní části natáčí. Osa otáčení je přibližně uprostřed čtyřsměrného tlačítka. Na rozdíl od Motoroly ale kryt nevystřelí, musíte jím otočit manuálně. Jde to oběma směry, pokaždé o sto osmdesát stupňů a zpátky proto musíte vždy stejnou cestou. Otevření se vám nepodaří jednou rukou provést najednou, budete muset přehmátnout.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jelikož část s displejem není uložena zcela rovně, po kompletním rozevření nedostaneme placku, displej se v malém úhlu zvedne nad plochu spodní části. Po rozevření se ještě zvýrazní velikost telefonu, na délku má v takovém případě 164 mm.

Sony Ericsson S700 na rozdíl od Motoroly V80 neumí otočit zobrazení na displeji. Pokud tedy pracujete v zavřeném stavu, kdy lze běžně procházet nabídkou a využívat některé funkce, musíte pro úplné rozevření telefonem napřed otočit. Vzhledem k umístění ovládacích prvků, které musí zůstat na svém místě, to ale jinak ani nebylo možné. Displej v obou dvou krajních polohách – v plně otevřeném a plně zavřeném stavu – drží pevné zarážky. Telefon je i během rozvírání naprosto pevný, aby si to ale Sony Ericsson pojistil, obě dvě zarážky navíc fungují jako klín, který zabrání jakékoli vůli.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek


V druhé kapitole se necháme uchvátit displejem, prozkoumáme ovládání telefonu a jeho klávesnici a také si ukážeme tři možné způsoby práce s telefonem

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , , Sony Ericsson S700i, Lamela, Son, Pravidelný přísun, Přesné číslo, Nadprůměrné rozlišení, Zátka, Krásný telefon, Neznámý parametr, Předdefinovaný režim, Poslední kapitola, Praktické ovládání, Americký model, Velký, Nabitý telefon, Tradiční problém, Rest, Snowboardista, Eri