I prorok řekl, co se do tří let stane s Bluetooth

Prorokem je sdružení Bluetooth SIG, které zaštiťuje vývoj standardu Bluetooth a ve kterém je vedle stovek méně důležitých firem i oktet zakladatelů: Agere, Ericsson, IBM, Intel, Microsoft, Motorola, Nokia a Toshiba. Toto sdružení včera zveřejnilo dokument Roadmap of Bluetooth Wireless Technology, který odhaluje plány Bluetooth do příštích tří let.

Plnou verzi tohoto dokumentu jsem nikde nenašel, patrně ji mají k dispozici jen členové Bluetooth SIG, na webu je ale k dispozici tisková zpráva se základním shrnutím (originál najdete zde).

Smyslem dokumentu Roadmap of Bluetooth Wireless Technology je stanovit mantinely, aby výrobci bluetoothových zařízení a celý mobilní průmysl tušil, co se zhruba bude dít. A aby se na to mohl trošku připravit. V každém ze tří následujících roků se Bluetooth SIG hodlá zaměřit na trochu jinou oblast:

2004: Výkon a spotřeba. To se dobře prorokuje, když je rok skoro u konce, ale dobrá... Bluetooth SIG vidí, že bude třeba bezdrátově přenášet velká kvanta dat, počítá se se streamováním hudby v CD kvalitě, s vícenásobným spojením mezi více bluetoothovými produkty současně. Kvůli tomu byla také včera uvolněna specifikace „novějšího a rychlejšího“ Bluetooth 2.0, který s technologií Enhanced Data Rate (EDR) nabídne až třikrát rychlejší přenos než dnes a další výhody, například nižší energetické nároky. Podrobnosti najdete v této anglické zprávě.

2005: Kvalitní spojení, bezpečnost a znovu spotřeba. Očekává se nová specifikace, která vylepší použitelnost Bluetooth při spojení více zařízení současně, zvýší bezpečnost a výdrž na jedno nabití baterie. Výslovně se zde hovoří o bluetoothových snímačích, kterým jedna baterie vydrží až několik let! V tomto případě se ale jedná například o čidla bezpečnostních systémů, nikoli třeba o bezdrátová sluchátka. Při využití v bezpečnostní sféře se rovněž bude hodit zvýšení počtu současně obsluhovatelných zařízení z osmi na 255.

2006: Hromadný provoz (multi-cast), bezpečnost a výkon. Objeví se nová verze specifikace Bluetooth, která dovolí například poslat stejnou zprávu najednou na několik zařízení. Dosah i těch nejmenších bluetoothových vysílačů se zvýší na sto metrů. Cílem bezpečnosti bude zajistit téměř absolutně neprolomitelnou ochranu i proti nejzákeřnějším útokům, které se hrubou silou budou snažit vlomit do chráněné komunikace.

První krok už Bluetooth SIG učinil včera představením nové verze Bluetooth 2.0 + EDR. První produkty založené na této specifikaci se objeví za šest až devět měsíců. Další verze specifikace Bluetooth budou zveřejněny opět na podzim a jejich zavádění do praxe bude trvat přibližně stejnou dobu.

Diskuze (11) Další článek: Vize a strategie Nokie: chytré telefony na prvním místě

Témata článku: , Nová specifikace, STAN, BLU, Bluetoot, Let, Pro +, Blue