Recenze routeru Asus WL-500g: jak na domácí síť s CDMA

Připojit se k internetu přes CDMA je jednoduché. Jak to ale udělat, když máte doma několik počítačů? Samozřejmě můžete využít router, ale jeho konfigurace pro použití s CDMA nebývá jednoduchá. Jednou z výjimek je router Asus WL-500g, který navíc nabídne i domácí připojení přes Wi-Fi.
Kapitoly článku
Nejdřív si dovolím krátké vysvětlení pro úplné začátečníky. Pokud se mezi ně nepočítáte, následující odstavec raději přeskočte, nebo při jeho čtení přivřete obě oči.

Router [čtěte rútr] je zařízení, které umožňuje připojit několik počítačů k jedné počítačové síti. Hodně zjednodušeně si ho můžete představit jako krabičku, do které na jedné straně zastrkáte síťové kabely několika počítačů a na druhé straně ji připojíte k síťové zásuvce nebo k modemu. Router se pak postará na to, aby se všechny připojené počítače správně dostaly k síti, například na internet.

Klepněte pro větší obrázek
S touto kombinací pokryjete celý byt internetem

Rychle, snadno, jednoduše

Pokud chcete přes Asus WL-500g připojit několik počítačů k internetu, nemusíte se vůbec starat o technické parametry routeru. Vytáhněte ho z krabice a připojte ho k elektrické síti. Potom pomocí síťových kabelů připojte všechny počítače do konektorů s nápisy LAN1, LAN2, LAN3 a LAN4. Na všech počítačích musíte ve vlastnostech síťového připojení nastavit automatické přidělování IP adresy, povolit využívání služby DHCP a naopak zakázat používání serveru DNS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Router naležato • s našroubovanou a vyklopenou anténkou • nastojato

V jednom počítači potom zadejte do internetového prohlížeče adresu 192.168.1.1 a přihlaste se uživatelským jménem a heslem (standardně admin/admin). Projděte si úvodní nastavení (Quick Setup), pokud něco nevíte, prostě danou položku přeskočte. Potom klikněte na položku CDMA, vyplňte jméno a heslo, které vám poslal Eurotel, a nastavení uložte.

Doplnění: Prodejní verze routeru standardně neobsahuje podporu CDMA, je ji nutné doinstalovat. Potřebný update firmwaru si majitel routeru může stáhnout na této stránce dodavatele. Další informace a aktuality najdete na webu autorů firmwaru, otázky a problémy se řeší v internetové konferenci.

 
Úvodní obrazovka • nastavení připojení přes CDMA

Nyní už můžete připojit CDMA modem k routeru pomocí USB kabelu (dodává se standardně s modemem), chvíli počkat a zkusit se z jednoho počítače připojit k internetu. Modem by měl sám vytočit spojení a připojit se. V každém případě buďte trpěliví, chvilku mu to trvá.

Co najdete v krabici

Opravdu je to takhle jednoduché, router je totiž navržen pro použití s CDMA modemem. V každém případě ale není na škodu vyzkoušet, co všechno dalšího dokáže. Nemusíte mít strach, jakoukoli chybu můžete snadno napravit restartem do továrního nastavení.

V krabici najdete kromě vlastního routeru také malou anténu pro připojení Wi-Fi zařízení, nabíječku a krátký síťový kabel. Samozřejmostí je několik manuálů a cédéčko s ovladači. Většinou ale nebudete muset nic instalovat, router se tváří jako běžné síťové připojení.

Na přední straně najdete jen několik informačních diod, které informují o připojení počítačů či jiných zařízení k jednotlivým konektorům. Na pravém boku jsou jakási odklopná dvířka, která ale nikam nevedou. Až po bližším prozkoumání zjistíte, že se jedná o nožky. Pokud modem postavíte, ušetříte to místo na stole.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diody na přední straně

Zajímavější je ale zadní strana, která je plná konektorů. Kromě čtyř síťových konektorů pro připojení domácích počítačů tam najdete i pátý, do kterého se připojuje síťová zásuvka, modem a podobně. Kromě CDMA modemu totiž můžete k připojení sítě do internetu využít prakticky jakékoli zařízení, které se dá připojit přes běžný síťový konektor, například ADSL modem nebo modem kabelové televize.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vzadu je řada konektorů

Dále jsou tam konektory pro připojení antény a síťového adaptéru, USB konektor a paralelní port. Poslední jmenováný může sloužit pro připojení tiskárny, na které pak budou tisknout všichni uživatelé připojení do malé domácí sítě.

Bez drátů a bezpečně

Asus WL-500g podporuje i bezdrátovou síť Wi-Fi, dokonce podle standardu 802.11g. Připojovat k němu můžete jak starší 11Mb zařízení, tak novější síťové karty, které zvládnou rychlosti kolem 54 Mb/s. Bezdrátový provoz je zabezpečený šifrováním WEP, délka klíče může být až 128 bitů, použít lze i šifrovací standard WPA.

Vývojáři ale mysleli i na zabezpečení počítačů připojených pomocí kabelu. V routeru je vestavěn firewall, který dokáže hlídat komunikaci směrem z internetu do vnitřní sítě i naopak. V případě připojení přes Eurotel CDMA vás navíc chrání firewall v síti operátora. Nevhodné stránky můžete před dětmi ukrýt pomocí jednoduchého filtru klíčových slov. Jednoduše přidáte do seznamu adresy stránek, na které by se děti neměly dostat.

  
Nastavení firewallu a filtrování podle klíčových slov

Maličkosti pro náročné

Na připojené tiskárně mohou automaticky tisknout všichni uživatelé zapojení do vaší domácí sítě. USB disk můžete ostatním zpřístupnit jako FTP server, bohužel není možné nastavovat přístupová práva k jednotlivým adresářům. K portu USB můžete připojit také webovou kameru.

Jestli chcete experimentovat ještě víc, můžete si doma zprovoznit nějaký server. V nabídce NAT Settings musíte nastavit port, na kterém bude server viditelný z internetu a IP adresu (včetně portu) počítače ve vnitřní síti, na kterém běží příslušná aplikace. Router pak pomocí protokolu NAT přeloží příchozí požadavky na správné místo ve vnitřní síti.

 
Nastavení FTP a webového serveru

Tím samozřejmě možnosti routeru Asus WL-500g nekončí, jejich popis by ale zbytečně nahrazoval uživatelskou příručku. Většina čtenářů se asi spokojí s vybudováním jednoduché vnitřní sítě a jejím připojením k internetu. A k tomu je WL-500g ideální. Doporučená koncová cena routeru je 3 240 Kč.

Zdroj: Joyce ČR
Telefon: 543 236 740
Web: www.joyce.cz


V druhé kapitole najdete klíčové vlastnosti a podrobné parametry routeru

Témata článku: Asus, , , , , , #cd, Jak, Crossover, USB Hub, Rout, Domácí síť, Síť, Sít, Následující odstavec