Recenze PDA iPaq hx4700: s touchpadem a rozlišením VGA

Kapesní počítač iPaq hx4700 je výjimečný nejen svým vzhledem a alternativním způsobem ovládání, vyniká také technologickou výbavou. Tak například procesor s taktem nad hranicí 600 MHz, bezdrátová síťová karta a ohromný VGA displej.
Rychlé odkazy

 parametry PDA v katalogu kapesních počítačů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Modely iPaq h3760, h3870, h3970, h5450, h5550 a konečně i hx4700 mají jedno společné: ve své době byly synonymem maximální technologické vyspělosti mezi kapesními počítači. hx4700 se i přesto vymyká zavedeným tradicím a místo elegantní stříbrné barvy přichází s trochu futuristickou kombinací tmavě šedé a černé. Proč ne? iPaq h3630 byl ve své době svým vzhledem také revoluční a spustil éru stříbrných kapesních počítačů. Odklon od stříbrné navíc můžeme pozorovat i u dalších výrobců – nové Looxy či MyPal A730 jsou toho důkazem.

Klíčové parametry

  • velký displej s VGA rozlišením
  • nejnovější procesor na frekvenci 624 MHz
  • technologie Bluetooth i Wi-Fi
  • dva paměťové sloty
  • touchpad místo směrového ovladače
  • bohatá softwarová výbava

Hlavní nedostatky

  • větší rozměry
  • absence plnohodnotného ochranného pouzdra
  • drobné neduhy displeje
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kdo z vás čekal iPAQ opět ve stříbrné?

Přiznám se, že jsem uživatelům kapesních počítačů se značkou Palm či Clie na těle trochu záviděl. Jejich kapesní počítače byly vyrobeny z ušlechtilejších materiálů, které něco vydržely. Výrobci Pocket PC ve snaze snížit cenu zařízení na maximum používají obyčejné plasty. Nižší a střední kategorie je to pochopitelné a omluvitelné, špičkové kapesní počítače ale mají být na úrovni v každém ohledu. To si uvědomili tvůrci nového iPaqu a ten je jako první oblečen do kabátku z hořčíkové slitiny, který zajišťuje při zachování hmotnosti podstatně větší pevnost a odolnost proti nešetrnému zacházení.

iPaq Velikán

iPaq hx4700 patří mezi ty větší kapesní počítače. Pravda – do velikosti Looxů šestistovkové řady či Toshiby e800 mu ještě trochu schází. Větší rozměry ale mají jednu výhodu: umožnily integraci velkého čtyřpalcového displeje s rozlišením 480 × 640 obrazových bodů, na jehož kvality se zaměřím v samostatném odstavci. Součástí kapesního počítače je průhledný plastový kryt displeje, který je uchycen v levé hraně. Na pravé straně je zajišťován malou magnetkou. Chcete-li s PDA pracovat, můžete kryt odklopit na zadní stranu přístroje. Můžete? Ano, můžete i nemusíte. iPaq jako první nabízí místo pětisměrného ovladače dotekovou ploškou – touchpad. Ten důvěrně znají zejména uživatelé notebooků. Ploška je vybavena malými výstupky v každém směru pro snazší orientaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
iPaq je sice poměrně velký kapesní počítač... 

Možná se ptáte, stejně jako já se ptal před recenzí, k čemu touchpad když máme k dispozici dotekový displej. Na displeji lze zobrazit klasický ukazatel a pomocí něj ovládat PDA. Nemusíte odklápět plastový kryt a vytahovat stylus. Na jednoduché úkony není touchpad špatný, pro každý složitější úkon ale pro ovládací pero přeci jen sáhnu. Pokud vám nebude touchpad blízký, můžete jej deaktivovat a pak klepat do vybraných směrů, jako u běžného "hardwarového" ovladače.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
...zato se může odvděčit ohromným displejem

Touchpad je doplněn čtveřicí zapuštěných tlačítek, jejichž funkce se u iPaqu již po léta nezměnily. Stisk je díky mikrospínačům snadný a příjemný. Napravo od tlačítek je umístěn mikrofon. Reproduktor je naopak situován nad displej, což má své opodstatnění. S iPaqem můžete telefonovat jako s komunikátorem či mobilem, třeba přes síť Wi-Fi prostřednictvím komunikačního programu Skype. Nad displejem se nachází, vyjma loga výrobce a reproduktoru, i dvě informační diody. První je sloučená technologiím Bluetooth a Wi-Fi, druhá je klasickou informační diodou. Třetím prvkem, který se diodě podobá, je světločivný prvek. iPaq opět podporuje automatické regulaci intenzity podstvícení displeje v závislosti na okolním světle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na prostředním obrázku si všimněte úchytu krytu displeje 

V levé hraně je uchycen průsvitný kryt displeje. Pokud si koupíte plnohodnotné pouzdro, lze tento kryt jednoduše odstranit. V horní části nechybí tlačítko pro spuštění diktafonu. Horní hrana skrývá jeden slot pro karty typu SecureDigital/Multi Media Card a jeden pro karty typu Compact Flash. Zde je také umístěno podlouhlé tlačítko pro zapnutí kapesního počítače, vedle něj se nachází konektor pro připojení sluchátek a ovládací pero. To je vyrobeno z jednoho kusu černého plastu. Na svědomí jej má zřejmě praktik nežli tvořivý designér, už jsme viděli i nápaditější pera.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
V horní hraně je veselo, dva sloty, pero, konektor pro sluchatka a tlačítko pro zapnutí

Pravá strana přístroje nevyžaduje komentář, pootočme iPaq ještě víc – na spodní hranu. Zde se vyjma synchronizačního konektoru nachází i infraport. Znám i vhodnější místa pro umístění tohoto komunikačního rozhraní. Všimnout si můžete pojistky pro zajištění baterie, která na svém místě drží jako přibitá. Akumulátor není zakryt plastovou skořepinou, iPaq tak tvoří jednolitý pevný celek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Infraport je umístěn na spodní hraně

Zpracováni iPaqu je zkrátka a dobře perfektní. Hořčíková slitina na místo plastů kapesnímu počítači jednoznačně prospěla. Všechny části k sobě dokonale lícují a vrzání se nedočkáte ani od baterie.


V duhé kapitole se dočtete více o velkém displeji, výkonu a bezdrátových datových technologiích nového iPaqu.

Témata článku: , , , Změna formátu, Rychlé odeslání, Mírné vylepšení, Hořčíková slitina, VGA, Rozlišení, PDA, Bohatý software, Běžná práce