E-power II: nabíječka pro krizové situace

Až vás při zimní procházce zastihne nečekaná bouře a zapadnete někde v závěji, jistě oceníte možnosti multifunkčního zařízení E-Power II. Nabijete si svůj mobil, zorientujete se v krajině, posvítíte si a usnadníte práci záchranářům, až vás budou hledat.
Do redakce se nám dostalo zařízení, které již na první pohled budí dojem, že se bez něj žádný dobrodruh neobejde. Vypadá jako baculatá svítilna v odolném provedení, ale při bližším zkoumání je hned každému jasné, že tahle věcička umí i něco navíc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Moderní KPZ už není krabička s jehlou, náplastí a pětikorunou...

V přístroji tvarem podobným holícímu strojku se ukrývá záložní energie pro váš mobil, kompas, alarm a svítilna. Energie tomuto zařízení v podstatě nikdy nemůže dojít, stačí zatočit kličkou. Přesné označení tohoto pomocníka pro krizové chvíle je E-power II EPR-907.

Nejen nabíječka na kličku

Tělo je vyrobeno z bytelného plastu tmavě modré barvy se zdrsněným povrchem. Po stranách jsou masivní pryžové úchyty s výčnělky, které zajišťují jistý úchyt v ruce a zabraňují vyklouznutí. Přední části dominuje průhledný plast svítilny. Není to žádný drobeček, na délku měří 140 mm, průměr v nejširším místě činí 61 mm a váží 195 gramů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klička zajišťuje stálou jistotu energie • základem je pevný a jistý úchop • světlo produkují tři diody

Vyšší hmotnost je určena především vestavěným akumulátorem s kapacitou 550 mAh. V těle přístroje dále najdeme generátor, který na výstup dokáže dodat výkon 2W při 100-120 otáčkách kličky za minutu. Mobilní telefon je takto nabíjen proudem 300-500 mA.

Světlo zajišťuje trojice bílých vysoce svítivých diod, které vyzařují jasné bílé světlo a jsou mnohem úspornější než klasické žárovky. Pro funkcí světelného alarmu jsou v obvodu reflektoru svítilny umístěny čtyři výkonné diody červené barvy. O zvukový projev se stará reproduktor umístěný ve spodní části s výkonem 0,25 W.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Diody svítí namodralým světlem • světlo alarmu je červené a svítí po celém obvodu • přepínač režimu svítilny

Design oživuje kulatý bílý kompas na horním krytu. Na opačné straně najdeme již zmiňovanou kličku. Ta je standardně založena k tělu přístroje a pro použití se musí odklopit. Poloměr otáčení je docela velký, ale o to menší je pak potřebná síla pro otáčení. Po odklopení kličky se dostanete k třípolohovému přepínači pro nastavení režimu. Držadlem kličky jsou též zakryty konektory. Hned vedle konektorů najdete na boku poutko pro uchycení šňůrky. Na stejné straně, ale až na druhém konci u zdroje světla, je rovněž trojpólový přepínač pro aktivaci svítilny nebo světelného alarmu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro využití kompasu musíte přístroj vyrovnat • odklápěcí klička zakrývá konektory a přepínač režimů 

Široké spektrum nasazení

S přístrojem dostanete navíc síťovou nabíječku pro nabíjení vnitřního akumulátoru, prodlužovací kabel a sadu pěti konektorů pro nejpoužívanější mobily. Nabíjet tak můžete v podstatě všechny telefony značky Nokia, Sony Ericsson, nové i o generaci starší telefony Siemens a také většinu Samsungů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dodávané příslušenství

Konektory na přístroji jsou dva. Jeden kulatý vstupní pro síťovou nabíječku a výstupní USB. Do USB konektoru se zapojuje prodlužovací kabel, na jehož konci je přechodový konektor, na který se nasadí příslušná koncovka pro daný telefon.

Při nabíjení přístroje se musí přepnou volič režimů do pravé polohy. Pak lze zapojit síťovou nabíječku nebo nabíjet akumulátor kličkou. Vedle vstupního konektoru se při nabíjení rozsvítí zelená indikační dioda. Při napájení ze sítě můžete zároveň zapojit výstupní konektor do telefonu a ten se bude nabíjet. Na cesty tak nemusíte brát standardní nabíječku k telefonu. Pokud je akumulátor nabíječky vybitý, rozsvítí se pod reflektorem svítilny zelená dioda.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přepínač režimů • konektory

Když se ocitnete v prostředí bez elektrické zásuvky a potřebujete nabít svůj mobil, můžete nechat přepínač v pravé poloze a energie z akumulátoru nabíječky se bude „přelívat“ do baterie telefonu. Prostřední poloha je vyhrazena pro nabíjení mobilního telefonu kličkou.

Levá krajní poloha voliče režimů aktivuje zvukový alarm. Jedná se o velmi silný kmitavý zvuk. O jeho účelu můžete přemýšlet. Pokud zapadnete v lavině, záchranáři vás snadněji najdou, ale nic praktičtějšího mě nenapadá. Pro světelný alarm najdete jistě o něco více způsobů využití a klasická svítilna se může hodit vždycky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poutko pro šňůrku.. • ..využijete pro uchycení šňůrky na zápěstí, která je součástí balení • dráždivý zvuk alarmu se line z této vločky 

Bude se vám hodit?

E-power II je přístroj, který vám může pomoci v mnohých krizových situacích. Hodit se může na výletě, na chatě nebo v automobilu. Pokud byste chtěli mít takovou pojistku neustále při sobě, zřejmě vás brzy začnou obtěžovat větší rozměry a hmotnost přístroje. Je na zvážení, zda se vám investice devíti set korun za takové zařízení vyplatí.

Zapůjčil: Koracell
Cena: 899 Kč

Diskuze (23) Další článek: Samsung E630: teprve teď přicházejí Vánoce (test)

Témata článku: , Kříž, Záchranáři, Jistý úchop, Odolné provedení, Power, Přeliv, Výstupní usb, Pro +, Sít, Situace, Zvukový alarm, Nabíječka, Krajní poloha