Nokia 6170: delší zkušenosti s novým kovovým véčkem

Nokia 6170 je originální véčkový telefon postavený na osvědčeném základu Series 40. Od záplavy asijských konkurentů se odlišuje svým osobitým designem, který podtrhují kovové kryty. A jak si tento solidně vybavený mobil vede v praxi?
Kapitoly článku

Svůj chytrý mobil jsem na čas odsunul „na druhou kolej“ a s mírnými rozpaky jsem jej nahradil Nokií 6170. Tohle plechové véčko mě svým designem a nebývale velkým displejem zaujalo už při svém představení a tak jsem byl hodně zvědavý, zda se mi bude zamlouvat i po nějaké době společného života.

Jak je možné, že píšeme zkušenosti o telefonu, který se teprve začíná prodávat? Recenzi jsme totiž připravili už před několika měsíci a tento článek je jejím pokračováním.

Rychlé odkazy

 • parametry telefonu v katalogu mobilů 
 • recenze telefonu

 
• fotogalerie se všemi obrázky

 •
nerozdělený článek v textové verzi

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toto véčko není z Asie

Plechová krabička z Evropy

Narozdíl od kulatých a stříbrných vajíček s čouhající anténou, které se k nám valí s Asie, je Nokia 6170 véčko po stránce designu strohé, hranaté a zhlédnou se v něm zřejmě převážně muži. Technický styl podtrhují kovové kryty a masivní kloub.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Design je velmi střídmý, pro někoho možná až nudný

Po prvním sáhnutí se na telefonu objevily šmouhy. Myslel jsem si, že na matném a perforovaném povrchu nebude po této stránce žádný problém, ale mýlil jsem se. Nicméně jsem telefon nijak neotíral, skvrny nejsou zas tak moc viditelné jako u černého lesklého povrchu. Při běžném používání si jich ani nevšimnete. To ovšem neplatí o lesklých rámečcích kolem displeje a klávesnice uvnitř véčka. Tyto části jsem o tričko třel naopak poměrně často.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velice mě zklamal kloub. Již na první pohled ve mě budil nedůvěru, vzhledem k jeho lacinému plastovému vzhledu. Za pár dní nošení v těsné kapse u kalhot se u něj objevila znatelná vůle, která se projevuje v zavřeném stavu. Horní část se vychyluje milimetr na každou stranu, což není zanedbatelné. Pohybu se bez valného úspěchu snaží zabraňovat hrana na spodním okraji klávesnice zasahující do drážky na horním dílu. V otevřeném stavu je kloub překvapivě pevný, bez sebemenší možnosti vzájemného pohybu obou částí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Detaily kloubu spojujícího obě části véčka

Konstrukce telefonu je jinak příkladná. Všechny kryty, včetně toho zadního, pevně drží a ani při silném stisku a kroucení telefon nevydá hlásku. Rovněž jsem byl spokojen s výdrží baterie. S telefonem jsem každý den asi deset minut telefonoval, napsal jsem několik textovek, denně přišel čas i na focení, stažení e-mailu a wap. Při vypínání na noc telefon vydrží při této zátěži i čtyři celé dny.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pohled pod kryt • kryt a jeho uchycení

Zpočátku mi vadila vyšší hmotnost telefonu, ale rychle jsem si zvykl. Zas tak velký rozdíl oproti ostatním mobilům to není a aspoň víte, kde telefon zrovna je.

Dokud se zabývám popisem telefonu z vnějšku, musím se zastavit u vnějšího displeje. Jeho velikost je pro daný účel dostatečná a kvalitou v podstatě také. Od pasivního displeje s čtyřmi tisíci barvami však nečekejte žádné zázraky a tapeta, která na vnitřním displeji vypadá úchvatně, bude na tom vnějším takřka k nepoznání.

 
Vnější displej s tapetou a bez tapety (pod názvem operátora se zobrazuje aktuální profil) • zobrazení při vyzvánění

Otevřete a jásejte

Potom jsem telefon otevřel: Nokia Series 40 s větším displejem, no konečně! A že se jim povedl. Barvy jsou jasné, rozlišení jemné a ani na slunci jsem neměl problém se čtením. Ocenil bych však možnost nastavení podsvícení, které mi přišlo až příliš silné a v noci velmi oslňovalo. Velmi se však hodilo, když byla na chodbě porucha osvětlení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vnitřní displej je velký a kvalitní

Přestože je displej poměrně velký a pro pohodlnou práci bohatě stačí, konstrukce by jej dovolila ještě zvětšit. Kolem je hromada nevyužitého prostoru, který zaplňuje již zmiňovaný „daktyloskopický“ povrch.

Velice mě potěšila klávesnice. V jednoduchosti je síla, což se v tomto případě projevilo jak v oblasti designu, tak hlavně po konstrukční stránce. Při volbě směrů na hlavní ovládací klávese nehrozí omyl, při potvrzení stačí stisknout mírně vystouplý potvrzovací střed. Funkční tlačítka po stranách jsou sloučena v párech bez rozdělovací drážky, ale jsou dostatečně velká a tak jsem se neztratil ani poslepu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je takřka plochá

Numerickou část klávesnice tvoří matice čtvercových tlačítek. Horní hrana každého z nich je mírně zkosena, takže se dobře rozlišují hmatem. Jsou dostatečně velká, takže ani s větším palcem nehrozí stisk dvou tlačítek zároveň. Vzhledem k dostatečnému odsazení od spodního okraje se pohodlně dostanete ke všem tlačítkům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hlavní ovládací tlačítko • klávesy jsou opravdu rozměrné podsvícení je efektní

Je to jedna z nejpohodlnějších a nejkvalitnějších klávesnic, která se mi dostala pod ruku. Všechna tlačítka mají velmi nízký zdvih a nestane se vám, že by bylo nutné na některé přitlačit o něco víc. Stisk je přitom příjemně měkký a doprovází ho jemné cvaknutí, kterým nebudete rušit okolí. A podsvícení? Radost pohledět na modrou linku lemující klávesnici a rovnoměrné podsvícení popisků všech kláves ve stejném odstínu.

Tlačítka ze všech stran

Překvapilo mě, že jsem na obou stranách telefonu našel pár tlačítek. Vzhledem k tomu, že jsou poměrně malá a vyžadují silnější tlak, může vám jejich ovládání činit trochu problémy. K usnadnění slouží jejich dostatečné vystoupení nad okolní povrch, což má za následek občasné nechtěné zapnutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na levém a na pravém boku (mezi nimi infraport)

Na levém boku slouží tlačítka pro zesilování sluchátka. Využijí se tedy převážně při telefonování. Také při vyzvánění se vám mohou hodit, když budete chtít telefon umlčet. Jindy tato tlačítka nevyužijete. Pokud je stisknete v pohotovostním režimu, nastavujete hlasitost a zdálo by se logické, že se bude jednat o hlasitost vyzvánění. Funkce ale zůstává nezměněna a nastavujete pouze hlasitost sluchátka při příštím hovoru.

Na druhé straně najdeme také dvě tlačítka. To horní je vymezeno pro funkci Stiskni a mluv, takže v našich končinách zůstane ještě nějaký čas bez upotřebení. Druhé je mírně zapuštěno, aby nemohlo dojít k jeho samovolnému stisknutí a slouží k zapínání a vypínání telefonu a jak jsme u Nokií zvyklí, můžeme si při opakovaném krátkém stisku vybrat profil vyzvánění.

U profilů se ještě zastavím. Tradičně je nabízena funkce dočasného profilu, kdy se vybraný profil po nastaveném čase deaktivuje a telefon se vrátí k původnímu. Pro tuto praktickou funkci však musíte sáhnout až hluboko do nabídky.


V druhé kapitole prozkoumáme funkční nabídku telefonu. Zaměříme se hlavně na telefonování a psaní zpráv

Témata článku: Nokia, Nokia 6170, Jídelníček, Rychlé vkládání, Kovo, Nov, Pevný základ, Typ datového, Zkušenost, Předchozí krok, DEL