Ovládání mobilního telefonu myšlenkou: realita nebo fikce?

Jak by se vám líbilo, kdyby váš mobil věděl, na co právě myslíte? Jak by se vám líbilo, kdybyste jej mohli ovládat, aniž byste se ho museli dotknout? Jaké jsou možnosti mobilní telepatie?

Přenos informací pomocí myšlenek bez vyřknutí byť jen jednoho jediného slova nebo bez sebemenšího pohybu je jedním z fenoménů lidstva, který je předmětem neustálého zkoumání a nejrůznějších spekulací nebo teorií. Co takhle ale přenos myšlenek mezi přístrojem, třeba mobilním telefonem, a vaší centrální nervovou soustavou? Je to realita nebo fikce?

Klepněte pro větší obrázekJiž dlouhé roky vědečtí pracovníci a lékaři zkoumají možnost propojení centrální nervové soustavy a především mozku s počítačovou technikou a není žádným tajemstvím, že v těchto oblastech dosahují čím dál výraznějších pokroků. Hyperaktivní děti se učí krotit své myšlenkové pochody na bázi EEG pomocí jednoduchých herních simulací, kterými musí v rovnováze udržovat letadlo, provazochodce nebo jiné nestabilní těleso.

Mezi novější projekty patří letošní výzkum ovládání kursoru myši pomocí přenosu mozkové činnosti a jedná se o projekt úspěšný, který podstoupila čtveřice tělesně postižených dobrovolníků. Pomocí speciální čepice nebo chcete-li přilby, jakou již můžete znát z EEG vyšetření, a speciálních senzorů v spánkové a temenní oblasti napojených na počítač byli všichni čtyři schopni pohybovat s kursorem myši vertikálně i horizontálně.

Projektů zabývajících se problematikou propojení počítačů a mozku přibývá. Herní vývojáři směle mluví o nástupu těchto technologií do počítačových her a to v letech nepříliš vzdálených. A tak se nabízí otázka. Kdy se podobných projektů dočkáme u mobilních telefonů? Vždyť smartphone není ničím jiným než malým počítačem.

Jak krásně vypadá představa, kdy budeme koukat na displej, na kterém se nám bude s rychlostí namydleného blesku psát textová zpráva nebo si pouhým pomyšlením vytočíme číslo. Možností využití by se našla jistě celá řada. Stačí popustit uzdu fantazii. Přímo nasnadě je propojení s mobilními hrami, spouštění různých aplikací, editace přepisovatelných položek.

Otázkou ale je, jak je tato teorie vzdálená od své praktické aplikace? Z čistě počítačových projektů je více než zřejmé, že v současné době nezvládne moderní věda více, než několik jednoduchých přenosů v horizontální a vertikální rovině. Takže bychom dnes s nevzhlednou kuklou na hlavě zvládli možná nanejvýš pohyb po ikonovém menu a snad i nějakou tu ikonu vybrat. S gumovou pokrývkou hlavy by však asi kvůli takové vymoženosti po městě nikdo z nás nechodil.

Klepněte pro větší obrázek 
Handsfree příští generace?

Je ale více než jisté, že se dalších pokroků dříve nebo později dočkáme. Koho by před dvaceti lety napadlo, kde budou telekomunikace na sklonku roku 2004? Asi jen největší vizionáře, které by ostatní považovali za blázny. A to se díváme jen o malinký kousek zpátky. Staňte se vizionáři na chvíli vy. Kdy se dočkáme propojení centrální nervové soustavy a mobilních telefonů? Čeho všeho bude toto spojení schopné? Kdy definitivně padnou hranice mezi stroji a živou hmotou?

Diskuze (19) Další článek: Nové základny pro CDMA

Témata článku: , Mobilní telefon, Fik, Kurs, Realita, Mobil, F +, Malý počítač, Myš, Telefon, MOBI, Ovládání, Real