Unikátní objev: staří Egypťané znali mobilní telefon

Polští archeologové nedávno odhalili další z nekonečných egyptských tajemství. Ve starém Egyptě používali ke komunikaci na stokilometrové vzdálenosti přístroje podobné dnešním mobilním telefonům. Do Egypta se v novém roce vydá speciální tým, aby nález detailně prozkoumal.

Záhady starověkého Egypta přitahují celý svět již tisíce let. I staří Řekové obdivovali egyptské stavitele, jejichž díla neměla obdobu, navazovali na poznatky egyptských lékařů, astronomů i matematiků. Vyspělost egyptské civilizace je dodnes fascinující. V Egyptě pracují nepřetržitě archeologické týmy z celého světa a tajemství Egypta postupně odkrývají.

Co se našlo v Edfú

Jednou z nejvýznamnějších egyptských památek je chrám boha Hora v Edfú na řece Nil. Jeho ozdobou je zejména sloupoví síně, které má napodobovat papyrovou houštinu v bažinách. Stěny chrámu jsou pokryty obrovským množstvím textů, které poskytují jedinečné informace o tehdejší době. A právě z těchto míst pochází nevídaný objev polských badatelů. Při náročném čtení hieroglyfů popisujících stavební práce na chrámu dospěli až k pasáži, kde stavitel sděluje tehdejšímu faraónovi, že ho bude informovat o stavu stavby prostřednictvím přístroje, který vidíte na unikátním snímku. Stavba v Edfú je přitom vzdálená od Káhiry, kde panovník v té době žil, přibližně 750 kilometrů!

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Takto vypadá vzácný hieroglyfický text • vzdálenost Edfú od Káhiry

Zatím není jisté, na jakém principu zařízení fungovalo. Odborníci se však domnívají, že Egypťané dokázali využít zvláštního tetelení horkého vzduchu nad pouští, který může za ideálních podmínek přenášet zvuky na velkou vzdálenost. Na podobném, ale optickém vjemu, kdy se zrcadlí obraz v horké atmosféře, funguje například dodnes přesně nepopsaný jev fata morgána.

Před dvěma tisíci lety

Dnešní podoba chrámu boha Hora v Edfú pochází z období vlády Ptolemáiovců. Chrám započal stavět Ptolemaios III. ve 2. století př. n. l. a o 180 let později chrám dokončil Ptolemaios XII. Z této doby také pochází většina textů na zdech. Je neuvěřitelné, co staří Egypťané už v té době dokázali. Snad nám důkladnější prozkoumání unikátního objevu egyptské „mobilní komunikace“ o nich prozradí ještě víc.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Do chrámu se ihned vydaly davy specialistů z celého světa se špičkovým technickým vybavením

Diskuze (63) Další článek: Dárcovská SMS na pomoc Asii

Témata článku: , , Objev, MOBI, Stavební práce, Stáří, Unikát, Mobilní telefon, Telefon, Fata, Archeolog, Mobil