Samsung D500: ten, který zatřese zemí (velký test)

Bude stačit, když vyjmenuji některé funkce: Bluetooth, přehrávač MP3, velmi dobrý megapixelový fotoaparát, obrovská paměť, naprosto špičkový displej ... To je D500 – první Samsung, který vezme na milost i zhýčkaný technoid. Samsung v něm opravil všechny výtky, které jsme k jeho telefonům kdy měli.

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 
• fotogalerie se všemi obrázky
 •
nerozdělená recenze v textové verzi

Klíčové vlastnosti

  • konzervativní a přitom elegantní design
  • výborný displej s 262 tisíci barvami
  • podpora Bluetooth
  • přehrávač MP3
  • kapacita paměti
  • synchronizace s Outlookem
  • slušná cena

Hlavní nedostatky

  • MP3 přehrávač nehraje na pozadí
  • stabilita (telefon se občas restartoval)
  • přílohy e-mailu musí mít dohromady méně než 200 kB
  • při vstupu do nabídky Javy hraje
  • hodila by se paměťová karta


Samsung, to je stylovka, pro kterou je nejdůležitější efekt a až potom funkce. Tak tahle definice, kterou jinak můžeme vztáhnout ke každému současnému Samsungu, už neplatí. S modelem SGH-D500, který se příští měsíc dostane do prodeje, přichází úplně nový Samsung. Samozřejmě si ani teď neodpustil kýčovitě barevné prostředí, zvonivé vyzváněcí melodie a další staré známé vlastnosti, ale navíc přidává funkce, jimiž přivábí uživatele, kteří by na Samsung dříve možná ani nesáhli. Za všechny mohu jmenovat třeba Bluetooth a podporu MP3.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Černá telefonu velmi sluší

Mezi dobré vlastnosti jsem na začátek článku napsal dobrou cenu. I když Samsung D500 není nejlevnější, předběžná cena 13 tisíc včetně DPH je skvělá. V redakci jsme odhadovali, že vzhledem k funkcím a situaci na trhu začne nejníže na patnácti-šestnácti tisící. Samsung se v běžné distribuci začne prodávat v únoru, v březnu se objeví u operátorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nyní jsem rád, že jsem na sklonku roku recenzoval Samsung E630. Divil jsem se tehdy, jak se Samsungy za celý rok, kdy jsem o nich naposled psal plnohodnotnou recenzi, téměř nezměnily. Pokud bych po roce dostal do ruky až nový D500, byl bych nadšený, jak se Samsung za rok zlepšil. Nic takového – nezlepšil. Je to náhlý skok o třídu výš a starší modely ani nenaznačovaly, že by se něco takového mohlo stát.

Připravte se ale na velmi pozitivní recenzi. Samsung v D500 opravil snad všechny výtky, které jsme k jeho telefonům za poslední léta vznesli.

Černá elegance

D500 je vysouvací telefon, používá stejnou konstrukci jako starší Samsungy E800/E820 nebo E630. Tento poslední model připomíná i svým vzhledem. Vysouvání ale naštěstí – na rozdíl od „levného“ E630, kde nepěkně tře plast o plast – pomáhá speciální mechanismus. Takže se stačí jen dotknout výstupku pod displejem, vyvinout trochu síly a horní část se vysune jako po másle. Stejně se telefon i zavírá. Kdybych byl majitelem D500, asi bych si s vysouváním neustále hrál, proto jsem zvědavý, co všechno mechanismus vydrží. Nyní v recenzi ale odolnost samozřejmě ještě nemohu hodnotit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Výsuvný mechanismus je konstrukčně trochu jiný než třeba u Samsungu E800

I když na to Samsung z obrázků možná nevypadá, je to středně velký a středně těžký telefon; žádný střízlík. Měří 94 × 46 × 24 mm a váží 99 g. Vzhledově podobný model E630 je znatelně menší a lehčí. Novinka má černý, velmi elegantní design a dobrému prvnímu dojmu odpovídá i konstrukční provedení. I přes odvážné vysouvání je telefon velmi pevný – zkrátka typický Samsung. Není ale černá jako černá, na mobilu se střídají lesklé a matné plochy. Kryty jsou vyrobeny z plastu a nejsou výměnné.

Klepněte pro větší obrázek Srovnání s platební kartou

Displej: vždyť my umíme 262 tisíc

Už se zdálo, že Samsung po uvedení modelu D410 zapomněl na displeje, které umí zobrazit 262 tisíc barev. Nezapomněl, dalším telefonem s takovým displejem je právě D500. Displej má rozměry 30 × 39 mm a je tedy větší než u ostatních Samsungů (s výjimkou právě D410). Rozlišení 176 × 220 bodů dává tušit, že displej bude patřit k nejjemnějším, a je samozřejmě aktivní. Z úvodních animací a pozdravů budete možná zklamaní, Samsung zde totiž zřejmě použil starší obrázky s nižší barevnou hloubkou. Jakmile se ale objeví pohotovostní displej, zapomenete zavřít pusu. Zobrazení je špičkové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Displej je větší než na většině telefonů Samsung

Větší rozlišení dovolilo jinak uspořádat položky na displeji. Uprostřed je jako vždy tapeta, která může být animovaná (doporučuji valící se bonbónky), nahoře a dole najdeme běžný stavový pruh, zbylo ale ještě místo pro plochu, kde jsou velkým písmem zobrazeny hodiny a aktuální čas. Název operátora můžete vypnout, případně podle druhu tapety, kterou používáte, nastavit barvu textu.

   
Ukázky hlavního displeje (všimněte si nového pruhu s hodinami) • nastavení vlastností
písma na hlavním displeji a také příklad nových horizontálních seznamů

Podoba hlavního displeje dává tušit, že se něco změnilo i uvnitř. Je to tak, ale uspořádání vnitřní nabídky se budu věnovat v jedné z dalších částí. Zde zmíním jen informace o zmeškaných hovorech a zprávách, které se objevují na displeji. Skládají se v graficky hezky zpracovaných záložkách, ze kterých postupně můžete vybírat ztracené události.

Zmeškané události se objeví v záložkách

Škoda, že Samsungu už nezbylo místo pro světelnou diodu, která by zmeškané položky viditelně oznamovala i po vypnutí displeje. Displej vlastně úplně nevypne, pouze jeho podsvětlení a objeví se spořič s hodinami, datem a ikonou hovoru nebo zpráv. Tyto informace jsou sice z určitých úhlů čitelné, přesto je ale snadno přehlédnete. Blikající dioda by zkrátka přišla vhod.


V další kapitole si přečtete o všech prvcích, které lze na telefonu najít. Velkou část věnujeme megapixelovému fotoaparátu – prvnímu od Samsungu

Témata článku: Samsung, , Nokia 6230, Samsung D500, Samsung E630, Samsung Z, Běžný stav, Samsun, Vybraná položka, Kter, Horizontální seznam, Dobíječka, Sam, Velký test, Dlouhá zpráva, Barevné prostředí, Velký, Speciální mechanismus, Klasická aplikace, Zátka, Absolutní novinka, Test