Ověření odcizených vozidel přes SMS: nekupujte zajíce v pytli

Koupit si ojeté auto v bazaru nebo na inzerát může být v mnoha případech výhodné. Hrozí tu ale reálné riziko že narazíte na nepoctivce, který vám prodá odcizený vůz. Od nynějška máte ale v ruce novou zbraň.

Novinka pro každého

Ministerstvo vnitra České republiky od letošního roku nabízí zájemcům o koupi automobilu novou možnost jak zjistit, zda právě ten vůz, o nějž mají zájem, není registrován jako kradený. Novinka spočívá v možnosti ověřit si konkrétní vozidlo v databázi nahlášených odcizených automobilů jednoduše pomocí SMS zprávy.

Vyhledávání v databázi odcizených vozidel není žádnou převratnou novotou. Služba funguje už několik let mj. prostřednictvím internetových stránek Ministerstva vnitra a mnohý z vás ji při kupování ojetého vozu třeba v některém z autobazarů jistě využil. Pokud jste si ale takto chtěli automobil ověřit, bylo nejprve nutné poznamenat si některý z údajů vozidla, např. poznávací značku, číslo motoru nebo číslo karoserie, a až poté si podle zjištěných dat konkrétní automobil prostřednictvím internetu ověřit. Málokdo má ale běžně k dispozici přenosné zařízení k okamžitému připojení na internet, aby mohl ověřit serióznost koupě okamžitě na místě. A také zdaleka ne každý, kdo chce kupovat ojetý vůz, má dnes k internetu běžně přístup.

Rychle a jednoduše

Jak SMS služba funguje? Její použití je velmi snadné. V první řadě musíte znát některý z identifikačních údajů automobilu, nejlépe však všechny. Údaje, podle kterých je možné ověření vozidla provést, jsou čtyři: státní poznávací značka, číslo motoru, identifikační číslo vozidla VIN a číslo podvozku. Pak už stačí znát jen formát SMS zprávy pro ten který identifikační údaj a také telefonní číslo, na které je třeba žádost o ověření odeslat. Formáty SMS zpráv pro všechny možnosti identifikace jsou následující:

SPZ vozu
Textová zpráva začíná znaky SPZ a za mezerou následuje celá poznávací značka.
Příklad: SPZ ABC 12-34 nebo SPZ 1A3 1234

Číslo motoru
Zpráva je uvozena slovem MOTOR a za mezerou pak následuje číslo motoru.
Příklad: MOTOR 12345678

identifikační číslo vozidla VIN
Odeslaná SMS musí začít slovem VIN, za nímž následuje číslo vozu.
Příklad: VIN BPBBT12V8T1234567

číslo podvozku
Text SMS začíná čtveřicí znaků PODV a za mezerou následuje číslo podvozku.
Příklad: PODV 123456
Pozn: číslo podvozku je shodné s posledními znaky VIN čísla.

Všechny zprávy s žádostí o ověření se odesílají na telefonní číslo 9003020. Po správném zadání některého z údajů a odeslání stačí jen vyčkat několik málo sekund a máte nazpět výsledek. Pokud je ověřované vozidlo v pořádku, přijde vám SMS zhruba s tímto textem: „Vozidlo nebylo nalezeno v seznamu odcizených vozidel“. To je ovšem ten lepší případ, jaký text vám přijde nazpět při ověření odcizeného vozidla vám říci nemůžeme. Dejte si ale pozor na správný formát odesílané SMS. Při nesprávném zadání budete upozorněni zpětnou SMS.

Šance pro programátory

Službu ověření vozidel přes SMS neprovozuje přímo Mministerstvo vnitra, jak by se leckdo mohl celkem logicky domnívat. Vyhledávací službu provozuje společnost Fincom-Materna Communications, a.s z Hradce Králové, která k tomu využívá databázi, jež je zveřejňována na stránkách Ministerstva vnitra ČR. Firma Fincom-Materna Communications, a. s. je sice první, ale Ministerstvo vnitra však hodlá dát příležitost i dalším, kteří by měli o provozování této služby zájem. Informace pro programátory, kteří by se rádi projektem vyhledávání ukradených vozidel zabývali, najdete na této adrese.

Služba zjišťování odcizených vozidel není u nás tak velkou novinkou, jak by se na první pohled mohlo zdát. Službu u nás nějakou dobu provozoval server Automobil.cz. Jeho stránky už ale delší čas nezaznamenaly žádnou aktualizaci.

Připlatit si za jistotu

Mobilní telefon má dnes ale téměř každý a navíc jej nosí neustále při sobě. Služba je proto mnohem přístupnější pro kohokoli, kdo ji bude potřebovat. Na závěr je třeba ještě doplnit cenu. Každá SMS zpráva je zpoplatněna stejně bez ohledu na to, jakého operátora používáte, a stojí i včetně DPH rovných 20 Kč. Cena je to oproti klasické SMS na první pohled vysoká, ale chcete-li investovat několik desítek či stovek tisíc do automobilu, jistě nad ní mávnete rukou. Problémy, které vám může způsobit koupě odcizeného vozidla, za ušetřenou dvacetikorunu rozhodně nestojí.

Diskuze (11) Další článek: Samsung D500: ten, který zatřese zemí (velký test)

Témata článku: , , , Ověření, Pře, Poznávací značka, Správný formát, Zajíc, Poslední znak