Siemens SX1 prakticky: nic pro amatéry

Siemens SX1 patří mezi nejlépe vybavené telefony na trhu. Pokud chcete maximálně využít jeho možností, přečtěte si mnoho zajímavých poznatků a tipů zkušeného uživatele. O některých věcech jste určitě neměli ani ponětí.
Kapitoly článku

Rychlé odkazy

 parametry telefonu v katalogu mobilů 
 •
nerozdělený článek v textové verzi

Tento článek nemá být recenzí telefonu Siemens SX1, který se prodává již déle než rok. Chtěl bych se zaměřit na jeho pokročilejší používání, tipy a triky a na možnost modifikace firmwaru telefonu pro podporu témat a české T9.

Výborný český zdroj informací pro Siemens SX1 je SymbianForum.com a SiemensMania.cz, ze zahraničních je to AllAboutSymbian.com a iphone-forum.org.

Zálohování telefonu (disk C:)

Než začnete provádět jakékoli zde uvedené postupy, doporučuji si telefon zazálohovat. Udělat to můžete několika způsoby:

  • pomocí Siemens Data Suite, aktuální verze 1.1.56.1P – solidní varianta, je zdarma, ale občas nezálohuje některé soubory (contacts.db, alarms.db), velikost downloadu je 40 MB,
  • pomocí Mobile Phone Manager a AddOn pro SX1 – podobné jako SDS, zdarma, ale je o 30 MB větší, takže MPM nedoporučuji, pokud ovšem nepotřebujete také kompatibilitu s telefony řady S6x,
  • pomocí Sprite Backup – nejlepší varianta, ovšem komerční, dokáže udržovat více verzí záloh; zálohuje a obnovuje veškeré soubory naprosto spolehlivě; pokud je to nutné, provede i restart telefonu a obnovu uzamčených souborů při jeho novém spuštění,
  • pomocí pluginu pro Total Commander a mRouter 3.0beta – skvělá varianta pro zálohy, ale nedovede obnovit veškeré soubory, protože bývají uzamčené,
  • pomocí použití vestavěné aplikace Karta – zálohuje obraz C: na E:\Backup, nicméně umí udržovat jen jednu zálohu a většinou není schopna zazálohovat veškeré aplikace; je to ovšem nejjednodušší varianta.

Reset telefonu (výmaz disku C:)

Každý, kdo si na telefon se Symbianem 60 instaloval pár stovek aplikací, dospěje k tomu, že paměť je stále menší a menší a telefon je nutné promazat. To se dá udělat spolehlivě jedině resetem.

Telefon můžete resetovat dvěma způsoby. Oba způsoby zformátují interní paměť C:, nikoli MMC kartu (E:).

  • vypněte telefon, stiskněte tlačítka * a # a telefon zapněte, interní disk C: bude zformátován (dokonale spolehlivé),
  • při zapnutém telefonu zadejte kód *#7370#, potvrďte a zadejte svůj uzamykací kód telefonu (standardně je to 12345); tato volba nevymaže vše, některá nastavení ponechá.

Konfigurace internetu, MMS, GPRS, wap

Nejjednodušší způsob, jak po resetu telefonu nastavit přístupové body pro wap, MMS, GPRS a internet, je použít Siemens Settings Configurator. Zde vyplníte svého poskytovatele, telefonní číslo a během pár sekund (někdy minut) dostanete konfigurační SMS zprávu, kterou stačí uložit do nastavení.

Na stejné adrese si můžete nechat zaslat i nastavení e-mailů, včetně hesel (ale ta bych si asi posílat nenechal).

Zálohování kontaktů pomocí SyncML a OBEX

SyncML je standard, který implementují veškeré novější telefony pro synchronizaci kontaktů, poznámek a údajů kalendáře. Existuje výborná webová aplikace Mobical.net pro SyncML synchronizaci.

Na Mobical.net se můžete zdarma zaregistrovat, po registraci si vyberte svůj typ telefonu (Siemens SX1) a nechte si poslat konfigurační SMS zprávu. Po této jednorázové proceduře se v sekci Organizér/Sync objeví nové připojení nazvané Mobical.net a při první synchronizaci se veškeré vaše kontakty, záznamy kalendáře a poznámky přenesou na tento vzdálený server.

Dále můžete kontakty editovat přímo ve webovém rozhraní Mobical.net a nechat je synchronizovat se svým telefonem, nebo naopak. I když nebudete Mobical.net používat, doporučuji si registraci a zprovoznění SyncML zřídit. Je to dobrá alternativa, jak provést zálohu kontaktů. Pokud používáte Linux, nebo nemáte na svých Windows instalován Microsoft Outlook (s ničím jiným SDS či MPM synchronizovat neumí), je to dokonce jediná mně známá alternativa, jak kontakty zdarma editovat i mimo telefon a mít je kdekoli dostupné.

Další variantou zálohování kontaktů do MS Outlooku nemusí být SDS či MPM, ale Widcomm Bluetooth ovladače. Obsahují totiž standardně OBEX synchronizaci kontaktů s Microsoft Outlookem. To znamená, že pokud máte Bluetooth, postačí vám Widcomm ovladače, mRouter 3.0beta a plugin do Total Commanderu. Mamutí a padající SDS nemusíte vůbec instalovat. Dobrou podporu (anglicky) pro drivery Widcomm a Symbian 60 naleznete třeba na gsmhosting.com.

Řada dobrých bluetoothových USB donglů se s ovladači Widcomm již dodává. Pokud budete Widcomm ovladače instalovat na Windows XP se Service Packem 2, budete muset nejdříve smazat z C:\Windows\INF\ veškeré BT*.* soubory a také INFCACHE.1 soubor (jinak tam budou Windows XP dávat svoje drasticky ořezané microsoftí BT ovladače). Dále budete muset restartovat počítač a až potom Widcomm ovladače instalovat.

Správce souborů

Vestavěný správce souborů v telefonech se Symbianem 60 neumí zobrazit skryté soubory a neumí pokročilé operace, což uživatelé, kteří si s telefonem rádi hrají, nutně potřebují. Existuje ale celá řada náhrad vestavěného Správce souborů, zde je seznam těch nejlepších:

  • FExplorer – je zdarma a poměrně dobře funkční, postrádá ovšem práci s více soubory najednou (třeba jejich kopírování, mazání či přemístění),
  • SymbianWare FileMan – dle mého názoru nejlepší správce souborů, zvládá i hromadné operace se soubory a je možné jej propojit s prohlížečem souborů SmartViewer; je to ovšem komerční aplikace,
  • ProfiExplorer – jde o skvělý správce souborů, je dostupný zdarma jako doplněk ke komerční aplikaci ProfiMail, nicméně práci s více soubory nezvládá.

Více paměti v telefonu

Pokud chcete více paměti v telefonu a máte jej již nějaký ten pátek, doporučuji rozhodně zálohu, reset a reinstalaci jen těch programů, které potřebujete. Po reinstalaci všech programů proveďte následující kroky pro další zvětšení paměti telefonu:

1. Smažte veškeré soubory v adresáři C:\System\Install\. Tyto soubory jsou určeny pro deinstalaci aplikací a zbytečně zabírají místo. Pokud chcete nějaký program odinstalovat, není nic jednoduššího, než jej smazat ručně (typicky adresář E:\System\Apps\název-aplikace), popřípadě jej znovu nainstalovat, čímž se do C:\System\Install\ znovu dostanou záznamy pro deinstalaci, a potom aplikaci přes Manažer Aplikací standardně smazat.

2. Přesuňte veškeré soubory z adresáře C:\System\Libs\ do E:\System\Libs\. Systém si je tam v drtivé většině případů najde taky. Jediné dva soubory, které jsem tam musel nechat z přibližně 150 instalovaných programů, byla podpora zvuku pro GoBoy Plus 1.4 (emulátor GameBoy konzole), tedy soubory WildSnd2.dll a WildSoundApi2.dll.

3. Přesuňte veškeré dokumenty z adresáře C:\Nokia\ do adresáře E:\Nokia\ – ponechte ale na původním disku strukturu adresářů. Takový QuickOffice 2.0 instaluje na interní disk zhruba 500 kB dokumentů. Je možné je přesunout na E:, ale je nutné na C: zanechat adresář C:\Nokia\Documents\Unfiled, jinak QuickWord nic nenajde ani na E:\Nokia\Documents.


V další kapitole se dozvíte, jak můžete ušetřit místo v interní paměti, jek nejlépe zabezpečit komunikaci s počítačem a jak upgradovat a modifikovat firmware telefonu

Témata článku: Siemens, Apple iPhone 4GB, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens SX1, Přístupový kód, Pracovní hovor, Praktický smysl, Ghisler, Pro +