EDGE: Slovensko-Česko 2:1

Slovenský operátor Orange včera oficiálně spustil EDGE. Přidal se k místnímu EuroTelu, jehož zákazníci mohou tuto službu využívat už několik měsíců. Pokrytí každého z operátorů je přitom vyšší než u českého T-Mobilu. Na Slovensku ale zase nemají CDMA, takže kde se s mobilním daty žije lépe?

Od včerejšího dne si na Slovensku mohou vybírat ze dvou operátorů, kteří poskytují vysokorychlostní mobilní internet na bázi technologie EDGE. Orange tuto službu spustil s přibližně půlročním zpožděním oproti slovenskému EuroTelu.

Oba operátoři se tak staví do přímého konkurenčního boje, který byl evidentní již při včerejším spuštění. EuroTel totiž okamžitě reagoval na všudypřítomné informace o nové službě konkurence vydáním tiskové zprávy, ve které informuje o pokrytém území a počtu zákazníků, kteří u něj již tuto službu využívají.

Tip: Pokud nevíte, co si pod zkratkou EDGE představit, podívejte se na tento článek

Zatímco na Slovensku mají od včerejšího dne z čeho vybírat, u nás stále musíme čekat. EDGE sice v některých městech lokálně spustil T-Mobile, pokrytí je ale velmi slabé. Připravovaným spuštěním této datové služby se netají ani Oskar, konkrétní termín ale ještě nebyl stanoven. Eurotel je zticha, má své CDMA, o EDGE ale přesto podle našich informacích uvažuje.

Každý svojí cestou

Slovenský EuroTel si se spuštěním EDGE nelámal tolik hlavu a použil stejný způsob zpoplatnění jako v současnosti náš T-Mobile. Máte-li příslušný telefon nebo datovou kartu, můžete se k internetu přes EDGE připojovat naprosto stejně jako přes GPRS. Neplatíte přitom žádné aktivační poplatky a účtování je shodné s vaším GPRS tarifem. EDGE je tak bráno jako doplňková služba a není ji třeba ani aktivovat. Oproti slovenskému EuroTelu se ale T-Mobile netají chystaným zdražením služby, zvýhodněná cena platí pouze do 31. března 2005. Od dubna budete muset u neomezených tarifů zaplatit za EDGE o 200 Kč měsíčně víc než za GPRS přenos.

Nové EDGE tarify Orange
  Aktivační
poplatek
Měsíční
poplatek
cena za MB
8:00-17:00
Cena za MB
17:00-8:00

internet klasik

1 Sk

599 Sk

35 Sk

0 Sk

internet klasik pro věrné zákazníky *

1 Sk

399 Sk

35 Sk

0 Sk

internet maxi

1 Sk

799 Sk

0 Sk

0 Sk

internet maxi pro věrné zákazníky *

1 Sk

599 Sk

0 Sk

0 Sk

* zákazník využívající služeb operátora alespoň 6 měsíců
Uváděné ceny jsou bez DPH.

Orange zvolil naprosto jiný směr. Nabízí dva samostatné balíčky, které při správném výběru zaručí úsporu v řádu stovek slovenských korun. První z nich, Orange Internet klasik, je určený především pro domácnosti, jelikož v sobě skýtá časové omezení. V časech od 17. do 8. hodiny a o víkendech a svátcích tak můžete využívat datově neomezené připojení. Pokud ale stáhnete data mimo povolené časové rozmezí, platíte za každý přenesený megabajt.

Orange Internet maxi je potom klasický neomezený tarif. Za měsíční paušál se lze připojit kdykoli a bez jakéhokoli omezení – ať již časového, nebo datového. Obrovským rozdílem oproti konkurenci je, že si službu nelze aktivovat k již využívanému tarifu. Po zaplacení aktivace (1 Sk) tak obdržíte novou SIM kartu určenou pouze pro datové služby a posílání krátkých textových zpráv. Oranžový operátor si také potrpí na věrnosti svých zákazníků a nové tarify jsou pro ně zvýhodněny nižším měsíčním paušálem.

Srovnání běžných neomezených datových tarifů
  Česká Republika Slovensko
operátor Eurotel T-Mobile EuroTel Orange
technologie CDMA EDGE EDGE EDGE
název tarifu      Data Express  Data Unlimited  SuperSpeed  Internet maxi
cena 899 Kč 699 Kč 990 Sk 799 Sk
Ceny jsou uvedeny bez DPH

Bez podpory to nejde

Jelikož EDGE vyžaduje i podporu na straně zařízení, je nutné brát ohled na dostupnost telefonů a datových karet. Orange začal se spuštěním služby nabízet dva modemy. První z nich od firmy Zadacom se k počítači připojuje přes USB port a funguje podobně jako externí modem pro CDMA sítě u našeho Eurotelu. Po zasunutí SIM karty a nezbytné instalaci ovladačů můžete začít naplno využívat mobilního internetu – ačkoli, slovo „mobilní“ bychom mohli v tuto chvíli vypustit, jelikož toto řešení je určeno především pro domácnosti.

Opravdovou mobilitu si užijete až s novou datovou kartou Sony Ericsson GC85, která je určena k použití ve slotu PCMCIA přenosných počítačů. Tuto kartu lze získat za cenu 6 770 Sk pro tarif klasik (modem za 820 Sk) a 5 940 Sk pro maxi (modem za 1 Sk), přičemž podmínkou je podepsání dvouleté smlouvy. O telefonech podporující EDGE se zmiňovat nebudu. Vzhledem k charakteru služby, kdy dostanete samostatnou datovou kartu SIM, ze které nelze volat, je jejich pořízení jen na datové přenosy možná zbytečné.

Jinak je tomu u slovenské konkurence. EuroTel nabízí pro EDGE pouze telefony. A jelikož všichni výrobci s výjimkou Nokie s uvedením telefonů podporujících EDGE moc nespěchají, jedná se pouze o modely finské značky.

Tip: Pokud přemýšlíte o nákupu moderního telefonu, v tomto článku se dozvíte o všech současných i budoucích přístrojích, které EDGE podporují. Můžete také využít vyhledávání v katalogu mobilů.

Jenom města v obležení

Největší překážkou pro rozšíření rychlých datových služeb je pokrytí signálem. Nejlépe je na tom náš Eurotel se svou CDMA sítí. EuroTel na Slovensku se ve včerejší zprávě pochlubil pokrytím šedesáti měst, přičemž jeho službu využívá šestnáct tisíc zákazníků. Orange spuštěním nové datové technologie pokryl 51 měst, o zákaznících se vzhledem ke včerejšímu spuštění EDGE nemá smysl bavit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapa pokrytí EDGE sítí Orange • EDGE v síti slovenského EuroTelu 

Český T-Mobile přistupuje k rozšiřovaní služby podstatně pomaleji. Ve své tiskové zprávě zmiňuje, že během února tohoto roku bude moci běžet 35 % veškerých datových přenosů prostřednictvím EDGE. V současné době se ale s EDGE setkáte pouze v Ostravě, Brně a Českých Budějovicích. Do konce února přibude Praha, Brno a Plzeň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mapa pokrytí Eurotel CDMA v ČR • mapa pokrytí T-Mobile EDGE v ČR (plán ke konci února)

Česko nebo Slovensko?

Mohlo by se zdát, že vzhledem ke dvěma operátorům s EDGE jsou na tom slovenští uživatelé lépe než my v Česku. Není to ale tak jednoznačné. Současné podobě sítě EDGE T-Mobilu sice nemůžeme říkat jinak než demoverze, máme ale CDMA s velmi dobrým pokrytím a chystá se Oskar.

Velmi zajímavý je ale omezeně-neomezený datový tarif Orange internet klasik, ze kterého by si naši operátoři mohli vzít příklad. S cenou pro věrné zákazníky by u nás konkurovat pevnému připojení přes ADSL.

Diskuze (30) Další článek: Miniaturní klávesnička pro Motoroly

Témata článku: , , , , , , Doplňková služba, Česko, Půlroční zpoždění, Motorola Edge S, Externí modem, Edge +,