Recenze Nokia Music Stand: když hudba leze z mobilu

Máte mobil značky Nokia s rádiem či dokonce MP3 přehrávačem, ale nebaví vás mít neustále otlačené ušní boltce od sluchátek? Pak se zkuste zaposlouchat do plného zvuku v podání hudebního modulu Nokia Music Stand MD-1.
Kapitoly článku

V poslední době jsme stále častěji svědky toho, jak mobilní telefony stahují pod svá křídla také funkce, které byly donedávna mobilními technologiemi téměř netknuté. Po úspěšné integraci digitálních fotoaparátů tak přichází na řadu také hudba. Ano, můžete namítat, že přehrávače MP3 souborů nebo integrovaný radiopřijímač není žádnou velkou ani převratnou novinkou a že je můžeme v mobilních telefonech vídat již nějaký ten pátek. Ale hudební schopnosti těchto telefonů byly doposud až na výjimky omezeny pouze pro sluchátkové soupravy nebo nepříliš kvalitní hlasitý reproduktor v telefonu. Co takhle ale připojit k mobilu trošku lepší bedničky se sytějším a plnějším zvukem?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Oficiální fotografie modulu Nokia Music Stand MD-1

Jen tak trubku ohnout a nechat

Hudební modul Nokia Music Stand MD-1 je kompaktní zařízení podkovovitého tvaru, v jehož dvou koncích najdete dva středové reproduktory. Nejsou umístěny přímo za krycí mříží, ale jsou posunuty dále do tělesa modulu, který tak tvoří poměrně slušnou ozvučnici. Dodává tak zvuku tolik potřebnou basovou složku, která samotným repráčkům spíše chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Loupák, jaký jste ještě neslyšeli

Horní část modulu je potažena vrstvou pryžové hmoty s antiskluzovou úpravou, díky čemu je připojený mobilní telefon lépe fixován. Mobil se poněkud nezvykle připojuje prostřednictvím krátkého kabelu zakončeného Pop-Port konektorem vyvedeným ze spodní části základny modulu. Připojený telefon pak můžete nechat ležet volně na desce stolu před reproduktory nebo jej postavit spodní hranou na ohyb tohoto kabelu a zadní částí opřít o zmiňovanou pryžovou hmotu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefon se připojuje konektorem Pop-Port • Nokia 6170 sice nepatří mezi oficiálně podporované
telefony, Music Stand s ní ale hraje dobře

Zvolený kabelový způsob připojení je pro běžné použití spíše na obtíž a osobně mi více vyhovoval plastový stojánek použitý u předchozí verze modulu Nokia Music Stand. Telefon postavený na kabelu není příliš stabilní a také o životnosti použitého kabelu mám mírné pochybnosti. Snad jedinou výhodou drátového propojení je snadnější hraní mobilních her – telefon totiž můžete pohodlně držet a přitom si můžete vychutnávat ryk zvukového doprovodu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání se starším modelem • uchycení telefonu u staršího modelu bylo vyřešen lépe

S telefony si rozumí a také cizince má rád

Testovaný hudební modul MD-1 se po připojení k telefonu jeví jako obyčejná handsfree. S takto připojeným telefonem si snadno oblíbíte hlasité telefonování. Protistraně je velmi slušně rozumět a díky vhodnému umístění mikrofonu v horní části modulu sada nepřenáší žádné ozvěny. Zřejmě nejčastější použití modulu MD-1 však bude v roli rozhlasového přijímače. Příjem rádia sice musíte povolit v menu mobilního telefonu, změnu hlasitosti i přepínání mezi naladěnými stanicemi již můžete provádět prostřednictvím dvojice tlačítek umístěných na pravém boku přístroje. Přepínacím tlačítkem také můžete přijmout nebo odmítnout příchozí hovor. Pro kvalitní příjem rozhlasových stanic vysílaných v pásmu velmi krátkých vln slouží asi půlmetrová drátová anténa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Mikrofon • tlačítko pro příjem hovorů a zesilování

Užitečné je, že telefon připojený k Music Standu se současně i nabíjí. Modul totiž ke svému chodu vyžaduje připojení cestovní nabíječky, stejné jako k běžným Nokiím. Cestovatele určitě zamrzí nemožnost provozu na baterie – vždyť vzhledem k velikosti celého zařízení by se pár mikrotužkových baterií v modulu snadno ztratilo.

Díky linkovému vstupu můžete k Music Standu připojit i běžný přehrávač. Potřebný propojovací kabel ale není součástí prodejního balení a budete se jej muset dokoupit.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektory na zadní straně - anténa je připojena trvale • pro napájení slouží běžná nabíječka (součást dodávky)

Ale o zvuk jde v první řadě

U každé reprosoustavy je nakonec vždy nejdůležitější její zvuková charakteristika. Vzhledem k rozměrům a určení hudebního modulu Nokia Music Stand MD-1 nelze od zvuku čekat žádné zázraky. Nevelká vzdálenost obou reproduktorů nedává šanci dvoukanálovému zvuku příliš vyniknout, při kvalitní hudební předloze, kdy je zdrojem signálu spíše CD přehrávač než samotný mobilní telefon, lze však zvuk levého i pravého kanálu od sebe velmi dobře odlišit. Použité středové reproduktory nejsou nejhorší a díky povedené konstrukci vnitřního prostoru dodávají poměrně věrný zvuk s přijatelným podílem basů. Hlasitost je překvapivě vysoká, čistota zvuku a bohatost frekvenčních pásem dostatečná; kdyby reproduktory obsahovaly také dekodér pseudoprostorového zvuku, nebylo by jim téměř co vytknout.

Cena recenzovaného hudebního modulu Nokia Music Stand MD-1 se v běžném prodeji pohybuje okolo 1 700 korun. Není to málo, ovšem přihlédneme-li ke značce produktu, není na druhou stranu cena ani příliš vysoká. Jen pro srovnání se sluší dodat, že podobné mobilní reproduktory Creative Inspire TravelSound 200 koupíte přibližně za 1 300 korun. Zvuk obou přístrojů je subjektivně na stejné úrovni, při vyšších hlasitostech mírně vítězí Nokia Music Stand. K přenosné reprosoustavě Creativ navíc nepřipojíte mobilní telefon.

Ve zkratce

  • Hudební stojan Nokia Music Stand MD-1
  • zdroj: Nokia, tel: 900 160 90
  • cena: 1 769 Kč
  • vestavěný mikrofon
  • aténa FM rádia
  • konektor Pop-Port pro připojení kabelem
  • ovládání hlasitosti kolečkem
  • tlačítko pro příjem / ukončení hovoru
  • vstup audio a funkce automatického ztlumení pro připojení vnějších zvukových zdrojů (připojovací kabel je prodáván zvlášť)
  • hmotnost: 395 g
  • rozměry: 114 × 214 × 72 mm
  • reproduktory: průměr 28 mm
  • anténa: všesměrová, 80 mm
  • pro telefony Nokia 3200, 5140, 6220, 6230, 6800, 6810, 7200, 7250, 7250i, 6610 (pouze novější verze fw), 7210 (pouze novější verze fw), 6610i (jako hlasité handsfree funguje i s ostatními modely vybavenými konektorem Pop-Port)


V druhé kapitole je připravena rozsáhlá fotogalerie, ve které najdete snímky uvedené v textu a mnoho dalších fotografií, které jste doposud neviděli

Témata článku: Nokia, , Nokia 3200, Nokia 6170, Hlasité telefonování, MOBI, Hud, Vnější zvuk, Mobil, Hudba, STAN, Běžná nabíječka, Vhodné umístění