Malý komunikátor MDA Compact se začíná prodávat

T-Mobile začne příští týden prodávat malý komunikátor MDA Compact. Funkčně odpovídá velkému MDA, díky svým rozměrům ale na pohled připomíná spíš chytrý telefon. Máme k dispozici podrobné parametry.

Komunikátor MDA Compact se v nabídce T-Mobilu oficiálně objeví ve čtvrtek 10. února. Distribuce ale už probíhá a je klidně možné, že se začně prodávat dřív. Kolik bude stát? Základní cena byla stanovena na 16 599 Kč s DPH, při dotaci a dvouletém úvazku za MDA Compact zaplatíte 9 499 Kč.

První dojmy

MDA Compact jsme poprvé naživo viděli na Invexu, kde ale ještě nebylo stoprocentně jisté, jestli tento název není pouze pracovní. Nakonec se asi nic lepšího nevymyslelo. V říjnu jsme rovnou připravili článek s prvními dojmy, z něhož částečně vyjdu, neznali jsme ale ještě podrobné parametry.

MDA Compact má v kontextu ostatních zařízení tohoto typu velmi malé rozměry. Přirovnal bych ho třeba ke starší Motorole Accompli 008 nebo obecně k trochu většímu mobilnímu telefonu. Design mi nepřipadá nijak zázračný, kulaté tvary už dnes moc neletí a zaoblenější zařízení než MDA Compact jsem už dlouho neviděl. Oblé jsou rohy, hrany, úplně všechno. Díky tomu se ale na druhou stranu MDA Compact dobře drží v ruce. Z čelního pohledu je komunikátor čistý obdélník, z bokorysu je ale už patrná „rakvička“ – hrany se směrem k zadní ploše trochu zužují do lichoběžníku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U krytů si zatím netroufnu stoprocentně napsat, že jsou plastové. MDA Compact totiž byl při uchopení do ruky příjemně studený a jelikož povrch trochu vypadá jako z kovu, ještě si radši nechám otevřená vrátka. Střední část je vyrobena z černého vlnitého plastu, který nepovažuji za nejšťastnější designérský prvek. Není to ale zase tak moc vidět a jde jen o drobný detail.

Malé zařízení musí mít menší displej. Standardní rozlišení počítačů Pocket PC však zůstalo zachováno a zobrazení na MDA Compact je proto velmi jemné. Na displejem je sluchátko a světelná indikační dioda, která třeba dává najevo, že je aktivní Bluetooth. Pod displejem je blok funkčních tlačítek a uprostřed nich čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím tlačítkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na levém boku jsem našel tlačítko ovládající fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx. Kolébkové tlačítko ovládá hlasitost zvuku, další klávesa diktafon. Na pravém boku komunikátoru je vypínač, dole malý USB konektor pro synchronizační kabel (kolébka se nedodává). Do zdířky přijde jack pro dodávaná stereo sluchátka; MDA Compact bude možné použít jako přehrávač MP3. Pro rozšíření paměti lze využít karty SD/MMC, slot najdeme v horní části. Ovládací pero je ukryto v pravém horním rohu komunikátoru; jde jen o jednoduchý plastový výlisek.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s MDA III

Na zadní straně je vedle objektivu vestavěného fotoaparátu ještě konektor pro externí anténu. Větší část plochy tvoří kryt baterie. Akumulátor je typu Li-Pol a má kapacitu 1 200 mAh.

MDA Compact bude určen pro uživatele, kteří chtějí komunikátor, ale nechce se jim nosit velkou cihlu jako je třeba MDA III. Funkčně jde přitom o srovnatelné zařízení a výhodou je i nižší cena.


Standardní balení: komunikátor, baterie, cestovní nabíječka, uživatelská příručka, sluchátka, USB kabel, náhradní pero a kožené pouzdro

T-Mobile MDA Compact
rozměry 108 × 58 × 18 mm
hmotnost 150 g
displej 240 × 320, 65 536 barev
pohotovostní doba až 180 h
doba hovoru až 200 min
doba nabíjení 2 h
akumulátor Li-Pol 1 200 mAh
pásma GSM 900, 1 800, 1 900 MHz
uživatelská paměť 64 MB
připojení k PC: infraport ano
připojení k PC: kabel ano
připojení k PC: Bluetooth ano
GPRS třída 10
EDGE ne
wap 1.2.1
Java ano
vícehlasé vyzvánění ano
počet standardních vyzváněcích tónů 18
konektor pro externí anténu ano
hlasové vytáčení

ne (podle jiných zdrojů ano)

česká lokalizace ano
vibrační vyzvánění ne (podle jiných zdrojů ano)
hodiny, budík, datum ano
kalendář ano
diktafon ano
e-mailový prohlížeč ano
hlasité handsfree ano
vyzváněcí profily ne
fotoaparát 1,3 Mpx
Diskuze (56) Další článek: Megarecenze Eurotel Smartphone II: nový král na trůnu (přehled článků)

Témata článku: , , , , , T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA III, Malý komunikátor, Pro +, Komunikátor