Nové Nokie na vlastní oči! (+ živé foto)

Včera jsme si mohli vyzkoušet tři nové modely Nokií, představené předevčírem na kongresu 3GSM. Špičkově vybavené smartphony i nové véčko se ukázaly v dobrém světle, stejně jako nové zajímavé příslušenství. Přečtěte si naše dojmy a první zkušenosti, článek doplňuje mnoho živých i oficiálních fotografií.

V pondělí byl velký den, jak pro výrobce mobilních telefonů, tak pro jejich uživatele. Na kongresu 3GSM v Cannes bylo představeno několik desítek nových mobilních telefonů od většiny renomovaných výrobců. Nechyběla ani Nokia, který představila tři nové modely.

První informace s podrobnými parametry a popisem všech funkcí nových Nokií jsme již uvedli ve včerejším článku, čerpali jsme přitom pouze z oficiálních informací a technických specifikací. Včera jsme si však mohli telefony sami osahat a také nafotit. Jaký dojem na nás nové Nokie zanechaly?

Nokia 6680 a 6681: chytrý mobil jak má být

O modelech 6680 a 6681 nemá cenu hovořit zvlášť, jsou to téměř identické telefony. Nokia 6680 je o něco lépe vybavena – dokáže fungovat i v sítích třetí generace a z toho důvodu má navíc VGA fotoaparát umístěný na čelní straně. Videohovory jsou totiž v těchto sítích běžnou záležitostí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Obě novinky pěkně vedle sebe

Tip: v obrázkové galerii najdete kromě mnoha živých fotografií i spoustu oficiálních snímků nových telefonů

Podle specifikací se oba telefony mírně liší hmotností a tloušťkou. Běžný smrtelník však nemůže rozdíl necelých tří gramů a tloušťku necelého milimetru navíc bez měřících pomůcek rozpoznat. Rozměry a hmotnost jsou však poněkud vyšší ve srovnání s běžnými telefony, do rozsáhlé rodiny chytrých mobilů však přesně zapadnou. V ruce se drží velmi pohodlně, mírně větší rozměry a hmotnost jsou zde spíše přínosem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Srovnání s modelem 6630 - design se umírnil

Nokia nepřímo přiznala, že na adresu designu předchozích smartphonů slýchávala kromě pochval nadšenců a stylových uživatelů také hodně kritiky. Zejména uživatelé, kteří mobil berou jako pracovní nástroj a vyžadují střídmý, reprezentativní design, kterému nepodlehne funkčnost, některé designové výstřelky ala Nokia 7610 zřejmě příliš nepřijali. Nokia se snaží vyhovět a s telefony 6680 a 6681 se jí to docela povedlo. Telefon se velmi dobře ovládá, ničím neprovokuje, ale zároveň se zachovává osobitost, originalitu a dávku výjimečnosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6680 s čelním fotoaparátem • Nokia 6681 bez podpory 3G

Přesto, že jsme si zřejmě prohlíželi ne zcela finální telefony, které navíc osahávalo již mnoho novinářských rukou, kryty se nijak zvukově neprojevovaly. Zpracování bylo na velmi dobré úrovni. Na konstrukci mě zaujaly kovové prvky – pásky na bocích a okraj čočky fotoaparátu je vyroben z nerez oceli.

Ovládání, klávesnice

Podle obrázků jsem odhadoval, že bude klávesnice vyrobena v duchu modelu 6670. Nemýlil jsem se, jedná se o stejný průhledný plast, na omak poměrně tvrdý, ale ne příliš kluzký. Působí solidně a průhlednost tlačítek je efektní i z hlediska designu.

Hlavním ovládacím prvkem je pětisměrná navigační klávesa. Je dostatečně velká, takže se do její mírné prohloubeniny palec bezpečně usadí. Ovládání je velmi jisté, při potvrzování klávesa neměla tendenci uhýbat. V porovnání s modely 7610, 6670 i 6630 se mi navigační klávesa modelu 6680/6681 jeví jako nejpohodlnější. Rozpaky ve mě trochu budily kontextové klávesy po stranách. Proč jsou tak zbytečně velké? Proč ne, aspoň se velmi dobře ovládají.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice je povedená, vytknout lze jen malá funkční tlačítka v pravém dolním rohu

Poměrně úzké mi ovšem přišly chromované funkční klávesy po stranách numerického bloku. Jsou však mírně vystouplé oproti krytu telefonu, takže s jejich stiskem není žádný větší problém. Výjimkou jsou malé korekční klávesy vpravo dole, na ty jsem vždy musel pečlivě mířit. Obzvlášť při stisku klávesy C jsem často omylem stiskl i tlačítko vedlejší.

Numerická část je díky kaskádovitému uspořádání jednotlivých řad dobře rozeznatelná i po hmatu. U tlačítek jsem zaznamenal mírnou vůli, ale nijak to nemělo vliv na jejich bezproblémovou funkčnost. Jsou dostatečně velká a mají jistou odezvu doprovázenou tlumeným cvaknutím. Jen při stisku dvojky jsem občas zavadil o dolní šipku navigační klávesy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Lepší hmatovou orientaci zajišťuje kaskádovité uspořádání kláves

Na boku jsem postrádal zesilovací tlačítka, místo nich se na levé straně usadilo tlačítko pro Push to talk. Je poměrně malé a zapuštěné, nicméně díky nízkému zdvihu se stiskne celkem snadno. Podobně musím hodnotit i vypínací tlačítko na druhé straně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Boční strany zdobí kovové pásky

Na pravé straně se pod vypínacím tlačítkem nachází slot pro paměťové karty. Pokud nemáte trochu povyrostlý nehet, nemáte šanci jej otevřít. Já jsem naštěstí nehet měl, ale mále jsem si ho při otevírání ulomil. Jde to opravdu ztuha.

Klepněte pro větší obrázek Vkládání paměťové karty na oficiální fotografii

Poslední věcí, se kterou se dá na telefonu hýbat je zadní kryt. Jeho část je posunovací a kryje čočku fotoaparátu. Posunuje se s mírným odporem, který zabraňuje samovolnému otevření. Žádná vůle nebyla znát, připevnění je pevné. Efektním designerským doplňkem je malá kovová kruhová výseč s logem Nokia na horní hraně posuvného krytu. V otevřené poloze doplňuje rámeček čočky fotoaparátu. Vedle fotoaparátu najdeme diodu/blesk pro přisvícení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port • horní část • otevřená dvířka slotu pro paměťové karty

Barvy displej nedělají

Na displej jsem byl hodně zvědavý. Bude 262 tisíc barev znát na kvalitě zobrazení oproti starším Nokiím s 65 tisíci barvami? Měl jsem naštěstí možnost přímého srovnání s modelem 6630. Po dlouhém bádání a prohlížení jsem zvažoval návštěvu očního lékaře – proč nic nevidím? Žádný větší rozdíl nebyl znát, hodnocení se zakládalo spíš na subjektivním dojmu, který nakonec přeci jen inklinoval k novince.

Poznámka: při srovnávání jsem si hned vzpomněl na náš pondělní článek, že by na tom opravdu něco bylo? Také zástupce Nokie přiznal, že více barev na displeji spíše zvyšuje prodejnost než samotnou kvalitu zobrazení displeje.

Spíše než více barev by displeji prospělo větší rozlišení. To je snad to jediné, co by se dalo na už tak vynikajícím displeji zlepšit.

Fotit se bude mobilem

Nokia věří ve slibnou budoucnost fotomobilů, proto se více zaměřila na kvalitu fotografií a jejich zpracování. V novém modelu 6680/6681 tak můžeme konečně nastavovat při fotografování jas nebo vyvážení bílé. U budoucích modelů můžeme počítat s dalším zdokonalováním snímků, ale nemáme prý od Nokie čekat honbu za megapixely. Strategií je nabídnout uživatelům co možná nejvěrnější a nejkvalitnější fotografii z mobilu, rozlišení 1,3 Mpx prý však nadále postačí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Čočka fotoaparátu je důmyslně skryta pod posuvným krytem

Přesvědčit nás o tom měly ukázkové snímky formátu 10×15 cm, vyvolané ve fotolabu Kodak. Při běžném prohlížení jsem byl velmi mile překvapen jejich kvalitou. Neostrosti se objevovaly jen výjimečně, barvy byly rovněž uspokojivé. Při bližším pohledu byl však nedostatek pixelů znát. Byla to ale praktická ukázka skutečnosti, že fotografování s takovým mobilem má svůj smysl.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zadní kryt lze snadno sejmout • tisk přes Bluetooth jsme si přímo vyzkoušeli

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prezentace tisku na různých tiskárnách pomocí USB kabelu

Nokia však šla ještě dál a do svých nových telefonů zabudovala funkci XpressPrint, která umožňuje přímý tisk fotografií na tiskárnu. Tisknout přitom můžete i například položky z adresáře nebo e-maily. Prostřednictvím Bluetooth nebo USB kabelu je možné do jakékoli tiskárny s Pictbridge zaslat snímky k tisku. Nokia se navíc podílí na vybudování sítě samoobslužných kiosků (v pobočkách firmy Kodak), které by takový tisk umožňovaly. Již do roka by jich v Česku měla být stovka. V budoucnu by také mělo být možné zaslat fotky přímo z mobilu odkudkoli prostřednictvím mobilního internetu přímo do fotolabu.

Ukázkové fotografie (náhledy v plném rozlišení, cca 200kB):

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co nového v nabídce?

Jak už jsme zvyklý, v nabídce nových chytrých telefonů se Symbianem Series 60 se toho příliš nemění. U novinky 6680/6681 tomu až na pár výjimek nebude jinak. Jedna změna však většinu uživatelů potěší. Na úvodní obrazovku je možné umístit schéma podobné z konkurenčních smartphonů s operačním systémem Microsoftu. Máte tedy okamžitý přehled o aktuálních událostech v kalendáři nebo zprávách a k dispozici máte řádku funkčních ikon.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přehled na hlavním displejukázka několika displejů na oficiálních obrázcích

V telefonu se dočkáme také vylepšeného e-mailového klienta, který mimo jiné umožňuje automatické stahování zpráv. Nastavit si můžete například ve které dny a jak často se e-maily stáhnou. E-maily můžete přijímat i s přílohami, které můžete v telefonu rovnou otevřít. Poradí si s Office dokumenty včetně PowerPointu a také s formáty PDF nebo dokonce komprimovanými ZIP. Samozřejmostí jsou i multimediální formáty JPEG, MP3, AAC nebo 3GP.

V telefonu najdete také stereofonní přehrávač hudebních souborů, rádio bohužel ne. Internet si můžete prohlížet na wapu nebo v plnohodnotném HTML prohlížeči. K dispozici je samozřejmě i propracovaný adresář, kalendář a ostatní již známé funkce. S telefonem můžete pracovat i v offline módu s deaktivovaným GSM modulem.

Kdy a za kolik?

U nás bude zřejmě nejžádanější model 6681, protože sítě třetí generace se zatím jen tak brzy nedočkáme. Přesto by vás tato Nokia neměla příliš zklamat, protože podporuje rychlé datové přenosy EDGE. Výbava je maximální, maličkosti, které vám budou z hlediska funkcí chybět si můžete snadno doinstalovat. Telefon se bude nabízet ve dvou barvách: modré a bílé. Stříbrná varianta není pro náš trh zatím určena. První zájemci by se měli telefonu dočkat v květnu, připravit si musí 15 tisíc korun, možná jim i něco zbude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Modrá a bílá varianta Nokie 6681 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné varianty na oficiálních fotografiích

Zájemci o vybavenější Nokii 6680, kteří její funkční potenciál hodlají využívat v zahraničí nebo někdy v budoucnu i u nás, dostanou první příležitost ke koupi v dubnu. Telefon bude nabízen jen ve vybraných prodejnách a cena by se měla udržet pod dvaceti tisíci korunami. Nabízet se bude ve dvou barvách – modrostříbrné a bronzové.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Exkluzivitu modelu 6680 podtrhují i zvolené barevné odstíny

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Barevné varianty na oficiálních fotografiích


V druhé kapitole se podíváme na Nokii 6101 a nové příslušenství - čtečku karet RS-MMC, redukce z konektoru Pop-Port na konektor 3,5 jack nebo stereosluchátka kombinované s handsfree vybavaná informačním displejem.

Témata článku: Nokia, Nokia 6101, Nokia 6680, Nokia 6681, Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Efektní design, Nový disk, Nov, Kombinace materiálů, Oční lékař, Foto, Systém podporující, Kruhová výseč, První příležitost, Zajímavý doplněk, F +