Vyjádření Eurotelu k rychlosti CDMA

Kvůli článku, který připravujeme, jsme požádali tiskové oddělení Eurotelu o stanovisko k současné rychlosti služby Data Expres (CDMA). Zajímal nás konkrétně postoj operátora k poměrně špatným výsledkům měření rychlosti servery typu DSL.cz. Myslíme si, že by vás vyjádření Eurotelu mohlo zajímat, proto ho vydáváme také v plném znění:

Pokud jde o spolehlivost měření, prováděných subjekty s vlastními zájmy na telekomunikačním trhu, každý si může utvořit názor na jejich vypovídací hodnotu sám. Bez ohledu na provozovatele však u služeb typu www.dsl.cz nelze zajistit náhodnost a reprezentativnost výběru a ani ověřit, zda jsou po dobu měření zastaveny přenosy běžící na pozadí (např. provoz P2P sítí). Proto jsou rychlosti měřené na webových serverech obecně výrazně nižší, něž při měření v infrastruktuře poskytovatele.

Avšak i navzdory výše uvedenému zkreslení překračuje dle měření www.dsl.cz služba Eurotel Data Expres parametry uvedené při jejím uvedení jako předpokládané.

Dlouhodobým cílem Eurotelu je rozprostřít kapacitu sítě tak, aby odpovídala struktuře provozu. Cyklus plánování, povolování a výstavby základnových stanic však trvá několik měsíců. Eurotel Data Expres je navíc mobilní širokopásmová služba. Proto jsou také očekávané rychlosti vyjádřeny jako průměrné hodnoty, od kterých se zkušenost stacionárního uživatele může negativně, ale i pozitivně odchylovat.

Jak jsme Vás již informovali, v současné době proběhly a probíhají plánované odstávky sítě za účelem rozšíření pokrytí a posílení kapacity. Podařilo se nám posílit RNC prvky sítě a díky tomu se snížila zátěž centrální části sítě.

Tento týden budeme i nadále pokračovat v přechodu na novou SW verzi PDSN prvků sítě. O aktuálních novinkách Vás budeme informovat.

Diskuze (90) Další článek: Recenze Philips 655: véčko zase jinak (test)

Témata článku: , , Rychlost, Euro &, #cd, Euro