K čemu vám bude Paegas Click?

I přes některé současné potíže služby Paegas Click je jasné, že jde o užitečný produkt a my vám řekneme, jak na něj. Víte například o tom, že do konce roku můžete wapovat více než tři hodiny zdarma?
Soubor nových a inovovaných služeb sdružených pod názvem Paegas Click spustil pro své zákazníky RadioMobil s jednodenním zpožděním minulý týden. I přes některé současné potíže je ale jasné, že jde o hodně užitečný produkt a my vám řekneme, jak na něj.

Ke Clicku bez oklik

Před využíváním služeb Clicku se musíte nejdříve zaregistrovat. Vězte však, že při registraci přijdete o svoji dosavadní mobilní e-mailovou adresu @sms.paegas.cz a získáte novou ve tvaru text@click.cz. Tato změna není vratná a jestliže jste starší e-mail rozdali celému světu, může nastat velký problém.

K registraci potřebujete kód PUK2, který jste dostali ke kartě SIM, nebo vám jej sdělí infolinka. Při zadávání dalších údajů si zvolíte uživatelské jméno s heslem a po přihlášení se ocitnete na rozcestníku, ze kterého se dostanete k jednotlivým službám Clicku

Tip: pokud systém při registraci oznamuje chybu, zkuste z titulní strany místo na nápis Registrace kliknout na Pomoc. Na tuto stránku znovu zadejte požadované údaje. Tento postup by mohl vyřešit váš problém.

A je zaregistrováno!

ClickBox a ClickBox Easy – pro mobilní e-mailování

Služba ClikcBox propojuje tři druhy zpráv (e-maily, faxy a vzkazy v hlasové schránce) do tří komunikačních kanálů: webu, WAPu a hlasové schránky. Propojení není stoprocentní, takže přes WAP si ještě neposlechnete vzkaz v hlasové schránce, nepřečtete fax (faxování ostatně v Clicku ještě nefunguje). Ale i tak si na webu Clicku můžete stáhnout a na počítači přehrát své hlasové zprávy, můžete si nastavit přeposílání e-mailů na mobil nebo si svou elektronickou poštu prohlédnout prostřednictvím wapového telefonu.

Toto je vzkaz v hlasové schránce!

Toto všechno však umí pouze plnohodnotný ClickBox, který je určen pro tarifní programy. Do konce roku jej mají zdarma, potom bude stát 95 Kč aktivace a 95 Kč měsíční paušál. ClickBox však není povinný a uživatelé tarifů se můžou spokojit s odlehčenou verzí Easy, která je zdarma; předplacenkám nic jiného nezbývá. ClickBox Easy dokáže pracovat pouze s e-maily.

Takže nic nového pro většinu mobilní populace? V žádném případě: kromě toho, že si e-maily zaslané na mobilní adresu můžete číst přes web nebo wapovým telefonem, Paegas svým ClickBoxem dává do rukou uživatele mocný nástroj proti SMS spamům. Sami si totiž můžete nastavit, co se s e-maily na vaši adresu @click.cz stane. Jestli budou od nastaveného odesílatele rovnou směřovat do koše, jestli se pošlou na jinou e-mailovou adresu nebo na váš mobil apod.

Do e-mailové schránky Clicku lze uložit až 20 MB dat. E-maily zatím není možné číst přes server POP3, Paegas však tuto službu připravuje.

Tip: Jestliže chcete, aby se vám e-maily zaslané na vaši adresu @click.cz objevily ve formě SMS na mobilním telefonu, musíte si pro to nastavit pravidlo. V sekci ClickBox (Easy) Preference, Filtry přidejte Nový filtr, ve kterém nastavíte akci „Předej dál na mobil“. V ClickBoxu Easy je tato možnost standardně vypnuta, v plnohodnotném ClickBoxu vám na mobil přijde jen upozornění o nové zprávě.

Konec hlasové schránky

Po aktivování služby ClickBoxu přijdete o svoji hlasovou schránku. Nyní se do ní dovoláte číslem 3322, při přesměrování do hlasové schránky nastavte číslo +42096300xyyyyyy, kde „x“ je poslední znak předčíslí a „y“ vaše telefonní číslo. Například pro telefonní číslo 0603 12 34 56 nastavte +420963003123456.

ClickProfil – když nesnášíte infolinku

V sekci ClickProfil si sami můžete nastavit množství služeb, pro které jste dříve museli volat na infolinku. Nabídka je však různá podle toho, jestli máte tarifní program nebo předplacenou kartu (jde například o nastavení anonymity, mezinárodních hovorů, profesionální záznamové služby atd.). Když máte aktivovaný podrobný výpis, můžete si ho zde prohlédnout i v elektronické formě.

Knihovna Paegas obsahuje brožurky Paegasu ve formátu PDF a i když zde jsou zatím pouze titulní strany, doufejme, že se někdy dočkáme i informačně důležitějšího obsahu. Na svoji Nokii si můžete nechat poslat logo Paegasu (Click vám jej však už potom nesmaže) a několik vyzváněcích melodií z děl klasiků. ClickProfil obsahuje elektronický telefonní seznam uživatelů sítě Paegas.

V položce MyClick je možné nastavit záložky, které se objeví na wapové stránce Paegasu. Na předstihnutí dokonalé personalizace WAPu Oskara to sice nestačí, ale i tak je to velice užitečná služba.

Zatracení wapoví světáci

Domácí wapové stránky Paegasu byly také dost překlikaceny. Bývalé srozumitelné české položky v menu byly nahrazeny sexy názvy jako ClickMarket, ClickFun, ClickLinks ... Nenapadá mě rozumný důvod této změny. Komu překážela čeština?

Z WAPu lze jednoduše číst e-mailové zprávy uložené v sekci ClickBox. Právě připravuji článek do Mobilit 12/00 o čtení elektronické pošty přes WAP a službu Paegasu v něm srovnávám s desítkou podobných produktů. Přestože se najdou propracovanější služby, wapový Paegas Click si vede velice dobře.

Prostřednictvím WAPu bude možné podobně jako na webu nastavovat nejrůznější služby. Zatím však tato možnost nebyla zprovozněna.

Tip: Se spuštěním služby ClickWAP mají vlastníci tarifních programů Paegasu do konce roku každý měsíc 100 minut wapování zdarma (tj. celkem 200, když začnete v listopadu). Není potřeba žádná aktivace, volné minuty nejsou podmíněny registrací v Clicku.

Doba hájení

Paegas Click je velice užitečná služba, i když její současný stav má do finální podoby ještě hodně daleko. Při registraci mého firemního telefonní čísla Click stále hlásí chybu, včera se po mnoho hodin nedalo dostat do sekce ClickBox, objevily se i případy, kdy jste se ocitli ve službě úplně jiného uživatele. U nové služby je nutné tyto chybičky přehlédnout, dobrou vizitkou Paegasu však není práce tzv. ClickMastera, který slibuje, že rád zodpoví všechny e-mailem zaslané dotazy a skutečnost je přitom přesně opačná.

Buď quick ... vlastně ... click!

Když překousnete nepříjemnou změnu mobilní e-mailové adresy, tak lze službu Paegas Click i přes její současné drobné problémy doporučit. Do konce roku je ClicBox pro majitele tarifů zdarma a jestli se jim po dvou měsících nebude chtít platit měsíční paušál, jednoduše jej změní na verzi Easy, která je pro všechny zdarma. Její možnosti jsou sice omezené, ale přesto se vyplatí.

A wapujte!

Diskuze (9) Další článek: Nokia 6250: první test nerozbitného Fina (test)

Témata článku: , , Paegas, CEM, Click